Læger skyder på alkoholbehandling

ALKOHOLBEHANDLING: Lægeforeningen gentager sin kritik af kommunernes alkoholbehandling, efter Statens Institut for Folkesundhed har undersøgt området.
Anne Justesen
Fakta
Statens Institut for Folkesundhed har udarbejdet rapporten for Lægeforeningen på baggrund af svar fra 94 kommuner og 1644 praktiserende læger. Rapporten afdækker udviklingen i kommunernes alkoholbehandlingstilbud siden 2009, og den er en gentagelse af undersøgelsen "Alkoholbehandling i kommunerne 2009".

Kilde: Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet

Politikerne må gribe ind.

Sådan lyder opfordringen fra Lægeforeningen, efter at Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet har undersøgt kommunernes alkoholbehandlingstilbud. Resultaterne af undersøgelsen er at finde i en ny rapport, som er udarbejdet for Lægeforeningen. Heri afdækkes udviklingen på området siden 2009.

På baggrund af rapporten udtaler formanden for Lægeforeningens forebyggelsesudvalg, Jette Dam Hansen, stærk kritik af kommunernes indsats på området: "Nu har kommunerne haft fem år til at finde ud af, hvordan patienter med alkoholproblemer skal behandles. Det er urimeligt, at der stadig er så stor forskel i alkoholbehandlingen fra kommune til kommune, og at kvaliteten i mange tilfælde er så dårlig, som rapporten beskriver," siger hun. 

Utilstrækkeligt udbud og kvalitet
Rapporten konkluderer blandt andet, at en stor andel af lægerne ikke mener, at udbud og kvalitet er tilstrækkelig, når de henviser patienter til behandling. Dette gælder både i regionalt, kommunalt og privat regi. På dette område er der ikke sket nogen udvikling siden 2009.

Jette Dam Hansen er også særdeles kritisk over for, at en del kommuner bruger behandlingsmetoder uden evidens for effekt. Rapporten beskriver blandt andet, at næsten halvdelen af kommunerne anvender akupunktur i behandlingen af abstinenser - en behandlingsform, der er uden dokumenteret virkning.

0:000:00