Lokal S-politiker undsiger partiledelse i Sjælsmarksag

SJÆLSMARK: Forholdene for børnene på Udrejsecenter Sjælsmark er så grelle, at det får formanden for Børne- og Skoleudvalget i Hørsholm til at gå i rette med partiledelsen på Christiansborg. Børnene skal ud af Sjælsmark, lyder det fra S-politikeren.

Formand for Børne- og Skoleudvalget i Hørsholm Kommune, Niels Lundshøj, mener ikke, at der bør bo børn på Udrejsecenter Sjælsmark. Han skal i næste uge mødes med udlændingeordfører Mattias Tesfaye og diskutere problemstillingen.
Formand for Børne- og Skoleudvalget i Hørsholm Kommune, Niels Lundshøj, mener ikke, at der bør bo børn på Udrejsecenter Sjælsmark. Han skal i næste uge mødes med udlændingeordfører Mattias Tesfaye og diskutere problemstillingen.Foto: Sofie Mathiassen / Ritzau Scanpix
Simon LesselFreja Søgaard

Der bør ikke bo børn på Udrejsecenter Sjælsmark.

Så klart lyder udmeldingen fra Socialdemokratiets Niels Lundshøj, der er formand for Børne- og Skoleudvalget i Hørsholm Kommune, hvor udrejsecentret ligger.

"Børnenes kår skal gå forud for overvejelser om asyl- og udlændingepolitik. Hvis det stod til mig, skulle der ikke være børn på Sjælsmark", siger Niels Lundshøj.

Lokalformanden stiller sig dermed i opposition til partiledelsen på Christiansborg. Her har udlændingeordfører Mattias Tesfaye for nylig over for Altinget forklaret, at partiet ikke er klar til at fjerne børnene fra centret, blandt andet fordi han frygter, at "det vil betyde, at mange flere vil nægte at samarbejde om deres hjemrejse."

Det er ikke et sted for børn. Det er fængselslignende vilkår.

Niels Lundshøj (S)
Formand for Børne- og Skoleudvalget i Hørsholm Kommune

Læs også

Møde med Tesfaye venter
Udmeldingen fra den lokale S-politiker kommer i kølvandet på en video fra udrejsecentret, hvor en femårig dreng på centret af personalet nægtes broccoli og kartofler med henvisning til centrets regler for afviste asylansøgere.

Videoklippet og de efterfølgende kritiske reaktioner fra oppositionen har sparket nyt liv i debatten om forholdene på det nordsjællandske udrejsecenter for afviste asylansøgere. Blandt andet kritiserede Socialdemokratiets Mette Gjerskov forholdene på Sjælsmark:

"Vi har skabt et monster, når en dreng på fem nægtes en kogt kartoffel på Sjælsmark. Vi vil gerne motivere afviste asylansøgere til at rejse hjem. Men er vi virkelig parate til at lade disse børn betale så høj en pris? Hvor er værdigheden? Hvor er medmenneskeligheden?," skrev den tidligere udviklingsordfører på Twitter.

Tilbage i Hørsholm mener Niels Lundshøj ikke, at forholdene på udrejsecentret er gearet til at huse børn.

"Det er ikke et sted for børn. Det er fængselslignende vilkår," siger Niels Lundshøj, der qua sin rolle som formand for Børne- og Skoleudvalget har et kendskab til sagerne, som kommunen har modtaget fra udrejsecentret.

Savner løsning fra S
Lokalpolitikeren kan godt følge Mattias Tesfayes bekymring, og de to politikere er enige om, at børnene på Sjælsmark befinder sig i en særlig situation. Derfor skal de to politikere mødes i næste uge og diskutere situationen.

"Jeg synes ikke, jeg har hørt Mattias Tesfaye udtale sig om, at han egentlig synes, det er okay, at børnene er der. Jeg hører ham sige, at der er en udfordring, men jeg har ikke hørt ham komme med en løsning," siger han og fortsætter:

"Så jeg håber, vi får en god og konstruktiv drøftelse af situationen".

Andre var blevet lukket
Videoklippet og den efterfølgende kritik har reaktualiseret debatten om forholdene på centret, som ombudsmanden beskrev i en rapport kort før jul.

Her lød en af hovedkonklusionerne, at de 118 børn på udrejsecentret lever under "svære forhold", og at de kritisable forhold "vanskeliggør børnenes opvækst" og "begrænser deres muligheder for naturlig udvikling og livsudfoldelse".

Senere er det kommet frem i Berlingske, at Hørsholm Kommune har tvangsfjernet ét barn og anbragt to børn yderligere fra Sjælsmark. Tvangsfjernelsen er senere ændret til en frivillig anbringelse med forældrenes accept.

Niels Lundshøj er rystet over forholdene.

"Hvis enhver anden offentlig institution som for eksempel en døgninstitution havde fået 51 underretninger, ville den være blevet lukket på stedet," mener Niels Lundshøj.

Dokumentation

Udrejsecenter Sjælsmark
Beslutningen om at gøre den gamle Sjælsmark Kaserne i Hørsholm Kommune til et udrejsecenter for afviste asylansøgere blev præsenteret i 2013.

Dengang sad Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF i regeringen, og året inden havde den sammen med Enhedslisten og Liberal Alliance lavet en asylaftale. Centret skulle få flere til at rejse hjem.

I 2015 slog Sjælsmark dørene op, og samme år fik Danmark en ny regering dannet af Venstre, Liberal Alliance og Konservative.

Det var oprindeligt ikke meningen, at der skulle flytte børn eller børnefamilier ind på udrejsecentret, men det blev der lavet om på, og også børnefamilier begyndte at flytte ind.

Kritik af vilkårene for børn
Debatten om børnenes forhold på udrejsecentret er efterfølgende blusset op, efter en far til et barn på udrejsecenteret offentliggjorde en video af en femårig dreng, der bliver nægtet broccoli og kartofler i cafeteriet på Sjælsmark.

I december 2018 karakteriserede ombudsmanden forholdene for børnene som en hverdag plaget af uro, ensomhed og uoverskuelighed.

På baggrund af en række uanmeldte besøg på Sjælsmark konkluderer han, at forholdene "vanskeliggør børnenes opvækst og begrænser deres muligheder for naturlig udvikling og livsudfoldelse".

Ombudsmanden pegede på, at børnenes spiseforhold og fritidsaktiviteter burde forbedres.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00