Debat

LOS: Antallet af påbud fortæller intet om kvaliteten på sociale tilbud

Der er brug for at slå fast, at antal af påbud kan ikke bruges som en målestok til sammenligning af kvalitet og faglighed på de sociale tilbud og mellem sektorer, skriver Laust Westtoft.

Man skal huske, at et påbud er en ledelsesmæssig guidning, ikke en advarsel, skriver Laust Westtoft. (Foto: presse)<br>
Man skal huske, at et påbud er en ledelsesmæssig guidning, ikke en advarsel, skriver Laust Westtoft. (Foto: presse)
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Endnu engang er de ikke-offentlige sociale tilbud havnet i mediernes kritiske søgelys.

Denne gang er det dårlig kvalitet, der er under luppen på baggrund af en undersøgelse, som Radio4's journalister netop har udarbejdet.

LOS hilser altid mediernes dækning af området velkommen, men må desværre endnu engang konstatere, at grundlaget for dækningen i den aktuelle sag også her er unuanceret og mangler fakta og hold i virkeligheden. 

Desværre må vi også konstatere, at den journalistiske vinkling bærer brænde til det bål, der handler om at udskamme de ikke-offentlige sociale tilbud og begrænse den kollektive velfærd, som skabes i et stærkt samarbejde mellem den offentlige og ikke-offentlige sektor.

Det interessante er ikke, hvor mange påbud der gives, men hvor mange påbud der rettes op på og efterfølgende fjernes

Laust Westtoft
Politisk og strategisk chef, LOS – Landsorganisationen for sociale tilbud

Lad os slå det fast en gang for alle, uanset hvordan sagen vinkles: Faktum er, at antal af påbud ikke kan bruges som en målestok til sammenligning af kvalitet og faglighed på de sociale tilbud og mellem sektorer. 

Det er muligt, at de ikke-offentlige sociale tilbud modtager flere påbud, men samtidig har de marginalt højere påvist kvalitet end offentlige tilbud.

Den seneste officielle sammenligning mellem offentlige og ikke-offentlige sociale tilbud viser, at på en skala fra et til fem scorer offentlige tilbud gennemsnitligt 4,26, hvilket er lavere end ikke-offentlige tilbud, som scorer 4,36.

Et påbud er ikke bare et påbud
Det er vigtigt at forstå, at et påbud er en ledelsesmæssig guidning, ikke en advarsel.

I LOS oplever vi, at vores medlemmer tager påbud ind ad fordøren. For et socialt tilbud kan altid blive endnu dygtigere, og til det skal vi bruge påbud og dialogen med Socialtilsynet.

Det interessante er derfor ikke, hvor mange påbud der gives, men hvor mange påbud der rettes op på og efterfølgende fjernes. 

Samtidig er virkeligheden på sociale tilbud ekstrem kompleks og skalaen for påbud enorm. Vi kender til ikke-offentlige sociale tilbud, der har modtaget påbud for potteplanter, der er gået ud og julepynt, der har hængt for længe, og som ifølge Socialtilsynet burde være fjernet tidligere.

Som det er i dag, fungerer de ikke-offentlige tilbud som en "buffer-zone" for den kommunale forsyningsforpligtigelse, hvor kommunen i meget svingende omfang køber højt specialiserede pladser til de borgere, som ikke passer ind i de kommunale tilbud. 

Når behovet ændrer sig, er de ikke-offentlige tilbud selvsagt mindre og dermed mere økonomisk udsatte enheder end de offentlige tilbud, som har et stort driftsapparat og en kommunekasse, der kan trækkes på. Det betyder desværre, at alt for mange ikke-offentlige sociale tilbud med høj kvalitet lukker.

Hold fokus på fakta og samarbejde
Det specialiserede socialområde er et af velfærdssamfundets tungeste udgiftsdrivere og har ansvar for at tage vare på mennesker i de mest udsatte og sårbare positioner.

Vi har talrige erfaringer og undersøgelser, der viser, at offentligt-privat samarbejde gør samfundet rigere og skaber fremdrift og avler social innovation. 

Hvis vi skal styrke kvaliteten på det specialiserede socialområde, så lad os holde fokus på fakta, og hvordan sektorerne i fællesskab skaber ambitiøse velfærdsløsninger baseret på høj kvalitet og faglighed.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00