Analyse: Mercado åbner for eksplosiv reform af skilsmisseregler

ANALYSE: Børne- og socialministeren har måttet opgive at forhandle rammer og regler for skilsmissesystemet i to separate etaper. Altinget gennemgår eksisterende knaster og kommende krudttønder på forhandlingsbordet.

Foto: /ritzau/Casper Dalhoff
Søren Elkrog Friis
Fakta
Så mange bliver skilt
2012: 15.709
2013: 18.858
2014: 19.387
2015: 16.290
2016: 17.146

Kilde: Danmarks Statistik

Egentlig var det ambitionen først at forhandle en ny struktur for et mere enkelt og smidigt skilsmissesystem på plads, for så derefter at gennemføre separate forhandlinger om det virkelig betændte - reglerne om mors og fars rettigheder, forældremyndigheden, underholdsbidraget, samværet og skifteordningen.

Men kort inde i forløbet har børne- og socialministeren måtte sande, at det er svært at snakke rammer uden samtidig at snakke regler.

Mai Mercado (K) har derfor udvidet forhandlingsrammen, så de øvrige partier om forhandlingsbordet nu taler om en egentlig reform frem for en ny struktur.

Dokumentation

Forhandlinger om et nyt familieretligt system

Regeringen fremlagde i juni sit udspil til et nyt familieretligt system.

Forinden har en arbejdsgruppe nedsat af den tidligere Venstre-regering leveret tre forslag til en ny enstrenget struktur på det familieretlige område.

De politiske forhandlinger blev kickstartet med et dialogmøde 18. august.

I dag behandles 100.000 familieretlige sager om året - cirka 10 procent er såkaldte komplekse sager med risiko for konflikt og sociale problemer.

Målet med forhandlingerne er at skabe et mere overskueligt system, hvor familierne får én indgang, så problemerne kan behandles samlet. Samtidig skal der være større fokus på børnenes trivsel.

Omdrejningspunktet i regeringens forslag er, at Statsforvaltningen bliver nedlagt og i stedet erstattes af Familieretshuset og familieretten.

Efter en indledende screening i Familieretshuset, så de lette sager hurtigt kan ekspederes i Familieretshuset, og de tunge sager kan spottes tidligere og sendes til familieretten, hvor de kan blive afgjort.

Sagerne fordeles i tre spor:

Grønt spor: Simple sager
Familier med behov for så godt som ingen eller kun meget begrænset myndighedsinvolvering. Sagerne handler for eksempel om ansøgning om separation (hvor der er enighed mellem parterne) eller registrering af aftale om forældremyndighed.

Ca 60.000 sager om året.

Gult spor: Mindre simple sager
Familier med behov for mere hjælp i form af simple afgørelser og hjælp til at dæmpe en endnu ikke fastlåst konflikt. Sagerne handler for eksempel om ansøgning om adoption eller ansøgning om ændring af samvær.

Ca. 30.000 sager om året.

Rødt spor: Komplekse sager
Familier med behov for omfattende involvering af myndigheden for at sikre barnets trivsel. Sagerne handler eksempelvis om ansøgning om ændring af barnets bopæl, om ophævelse af samvær på grund af højt konfliktniveau eller om andre risikofaktorer såsom alkoholmisbrug og vold.

Ca. 7.000 sager om året.

Regeringen har afsat en økonomisk ramme på 40 millioner kroner til forandringerne, som skal findes på satspuljen.


Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00