Troels Lund og Mercado: Handicap skal ikke udelukke folk fra arbejde

DEBAT: 50.000 handicappede vurderer, at de har en høj arbejdsevne, og de vil gerne i arbejde. Regeringens mål er, at flere mennesker med handicap får en chance for at blive en del af arbejdsmarkedet, skriver Mai Mercado og Troels Lund Poulsen.

Af Troels Lund Poulsen (V) og Mai Mercado (K)
Beskæftigelsesminister og børne- og socialminister

Det går lige nu rigtig godt på arbejdsmarkedet. Ledigheden er den laveste siden finanskrisen.  Beskæftigelsen stiger – alene siden sommeren 2015 er der skabt mere end 110.000 private job. Og flere tusinde bevæger sig væk fra offentlig forsørgelse og tættere på arbejdsmarkedet.

Vi har det klare mål, at også flere borgere med et handicap skal nyde godt af de gode konjunkturer og blive en del af arbejdsmarkedet og få glæde af alt det, der følger med et job: kolleger, fællesskab og ikke mindst masser af livskvalitet.

50.000 handicappede vil gerne i job
I den bedste af alle verdener ville det ske helt af sig selv. Men desværre må vi konstatere, at de gode konjunkturer ikke kan klare opgaven alene.

Selv om mange virksomheder tager et socialt ansvar, og selv om vi både har ordninger som eksempelvis fleksjob, personlig assistance, hjælpemidler og satspuljeprojekter for millioner, har vi fortsat alt for mange mennesker med handicap, der står uden for arbejdsmarkedet.

Kun omkring halvdelen af alle med et handicap er i dag i arbejde, hvilket er væsentligt mindre end blandt mennesker uden handicap, hvor næsten otte ud af ti er i beskæftigelse.

Nye tal fra VIVE's undersøgelse ”Handicap, beskæftigelse og uddannelse i 2016” peger på, at blandt de mange mennesker med handicap og længerevarende helbredsproblemer, der står uden for arbejdsmarkedet, er der knap 50.000, der selv vurderer, at de har en høj arbejdsevne, og som meget gerne vil i arbejde.

De udgør et stort og vigtigt potentiale – og det skal vi udnytte. De besidder ressourcer, der er vigtige.

Flere handicappede skal have chancen på arbejdsmarkedet
Derfor vil regeringen i foråret lancere et handicappolitisk udspil, der for alvor skal tage fat om nældens rod. Arbejdet skyder vi i gang på dagens konference i København, hvor vi vil diskutere mulige løsninger sammen med Danske Handicaporganisationer, kommuner, virksomheder og eksperter.

Samtidig vil vi igangsætte en stor kampagne, som skal få de selv samme aktører til at få øjnene op for det potentiale, som borgere med et handicap rummer. 

Vores udgangspunkt er, at flere skal med i fællesskabet. Og det skal de ved, at virksomhederne skal blive bedre til at se muligheder og ressourcer hos den enkelte. At mennesker med handicap bliver bedre til at søge job. Og at jobcentrene tør tro på, at job er en mulighed for mange flere.

Med den rette forståelse, indsigt og støtte kan vi komme en milepæl videre. Regeringens mål er meget klart. Vi skal sikre, at flere mennesker med handicap får en chance på arbejdsmarkedet, og vi håber, at alle vil bakke op om den målsætning.

Forrige artikel Handicaporganisationer: Frivilligrådet skal styrke mangfoldigheden Handicaporganisationer: Frivilligrådet skal styrke mangfoldigheden Næste artikel DKR: Unge kriminelle skal mødes med skræddersyet konsekvens DKR: Unge kriminelle skal mødes med skræddersyet konsekvens