Ny Liva-formand erkender: Der har været problemer med arbejdsmiljøet

INTERVIEW: Ny formand i Liva Rehab har fokus på at skabe et godt arbejdsmiljø i den stormombruste ngo Liva Rehab. Men han afviser ikke, at den omdiskuterede stifter og direktør Flora Ghosh skal spille en rolle i organisationen fremover.

Efter ugers interne stridigheder kulminerede uroen i Liva Rehab i sidste uge, da generalforsamlingen afsatte bestyrelsen og i stedet valgte advokat Christian Dahlager som ny formand.

Det skete efter et spektakulært forløb, hvor bestyrelsen fyrede stifter og direktør Flora Ghosh samt hendes vicedirektør, Trine Grünberger. Siden kunne Politiken fortælle, at der har været massive problemer med arbejdsmiljøet.

På baggrund af klager fra medarbejderne rettede fem fagforbund derfor henvendelse til Liva Rehab, fordi Flora Ghosh "i flere tilfælde har behandlet medarbejderne uhensigtsmæssigt og har belastet medarbejdere i sådan en grad, at det har medført sygemeldinger," lød det i skrivelsen.

Og selvom advokat Christian Dahlager har ført an i et opgør mod den tidligere bestyrelse, tager han ikke klart parti i Flora Ghosh' favør.

"Det gør et alvorligt indtryk, at mange tidligere medarbejdere siger, der har været problemer med arbejdsmiljøet," siger han og fortsætter.

"Vi ville være en dybt overfladisk bestyrelse, hvis ikke vi erkender, at der er et problem, vi bliver nødt til at forholde os til. Vi kan ikke bare sige, det er tidligere medarbejdere, som er utilfredse. Vi bliver nødt til at se på det her. Det er min helt sikre overbevisning."

Vil ikke afskrive Flora Ghosh
Alligevel vil han ikke afskrive, at Flora Ghosh kan komme til at spille en rolle fremover.

"Fonde og medlemmer har klart tilkendegivet, at hun er helt central for organisationens fremdrift og bevillinger, fordi hun er stærk rent fagligt. Og nu siger jeg fagligt helt bevidst," siger Christian Dahlager og fortsætter.

"For kritikken af hende går jo på, at Flora måske ikke er så god en leder. For nu at sige det, som det er."

Christian Dahlager mener i høj grad, at situationen i Liva Rehab skal ses i lyset af organisationens voldsomme vækst på få år.

"Der er måske ikke så underligt, at en faglig ildsjæl, som starter med en medarbejder, ikke nødvendigvis nu også skal styre alle 35 medarbejdere og økonomien," siger han. 

Den nye formand er i gang med at dykke ned i skrivelserne om arbejdsmiljøet for fagforbundene, ligesom han er i dialog med de ansatte på sekretariatet. Tirsdag samles bestyrelsen så for at diskutere, hvordan Liva Rehab kommer videre.

"Vi skal finde et værktøj, der gør Liva til et godt sted at arbejde. Men for at være helt transparent, så ved jeg ikke 100 procent endnu, hvordan vi gør det," siger Christian Dahlager.

Det ville også være et punkt på dagsordenen, om de to fyrede direktører fortsat skal genansættes i en eller anden funktion i organisationen.

"En af mine overvejelser er, hvilken rolle Flora eventuelt skal have. Jeg har ikke taget endelig stilling, men hvis jeg skal være åben om mine overvejelser, har jeg svært ved at sige, at en så central figur for Liva Rehab bare skal holdes helt ude," siger Christian Dahlager.

Han skynder sig samtidig at tilføje, at han ikke kan love, der kommer en afklaring på direktørsituationen i Liva Rehab allerede tirsdag.

"Vi skal tage den rigtige beslutning, og hvis ikke vi har nået at endevende alle oplysninger, så må det lige tage en uge ekstra. Det er min klare fornemmelse, at de ansatte har en forståelse for det," siger Christian Dahlager.

Tilbage står, hvorfor han deltog i opgør mod organisationens bestyrelse, når han åbent erkender, der har været problemer med ledelsen i organisationen.

Den nye formand er dog ikke så meddelsom.

"Jeg vil helst ikke gå ind i en offentlig polemik med den tidligere bestyrelse, men vil bare sige, at en række medlemmer tog kontakt til mig, fordi man ønskede, at organisationen skulle have en frisk start. Og det håber jeg, vi nu kan sætte i gang," siger Christian Dahlager. 

 

Forrige artikel Eksperters bud: Dét bør regeringen gøre for anbragte børn Eksperters bud: Dét bør regeringen gøre for anbragte børn Næste artikel KL kaster nyt lys over brug af konsulenter i handicapsager KL kaster nyt lys over brug af konsulenter i handicapsager