Ny salgsordning fokuserer på udsatte områder

ALMENT BOLIGSALG: Den nye salgsordning for almene boliger bliver målrettet mod udsatte boligområder for at styrke beboersammensætningen. Lovforslaget er netop blevet sendt i høring og imødekommer flere ønsker fra Boligselskabernes Landsforening.
Brabrand Boligforening vil benytte sig af den nye salgsordning til at sælge i alt 48 boliger i Gellerup Parken.
Brabrand Boligforening vil benytte sig af den nye salgsordning til at sælge i alt 48 boliger i Gellerup Parken.Foto: brabrandbolig.dk
Jørgen Skadhede
Fakta
Ny salgsordning

Hovedpunkter i den nye salgsordning

Muligheden for at få godkendt salg af hele blokke eller afdelinger til en ekstern køber i udsatte boligområder bliver lempet.

Almene lejere har ikke længere ret til at få et rente- og afdragsfrit lån på 30 procent af købssummen. Kommunen og boligorganisationen har dog fortsat mulighed for at beslutte, at boligafdelingen skal give lånet.

Som udgangspunkt skal der være enighed om salg mellem beboere, kommune og boligorganisation. Salg uden om boligorganisationen kan fortsat ske, hvis to tredjedele af samtlige beboer stemmer for at sælge.

Lex Gellerup. Nettoprovenu fra grundsalg i et udsat boligområde kan bruges til at finansiere en godkendt helhedsplan for området.

Socialministeriet forventer, at der bliver solgt 100 almene boliger om året med den nye ordning. 50 til lejere og 50 ved salg af hele ejendomme til tredjemand i udsatte boligområder.

Lovforslaget skal efter planen træde i kraft 1. maj 2011

VK-regeringens projekt om at gøre tusindvis af almene lejere til ejere er nu delvist skrinlagt.

Den omstridte forsøgsordning med salg af almene boliger i ikke-problemramte områder bliver med et nyt lovforslag skrevet sammen med den bredt anerkendte salgsordning, der gælder for udsatte boligområder.

Lovforslaget er netop blevet sendt i høring, og den nye salgsordning bliver primært målrettet mod udsatte boligområder for at styrke beboersammensætningen. Hidtil er der ikke blevet solgt en eneste almen bolig i de udsatte boligområder. Men det skal det nye lovforslag, som er en del af regeringens boligforlig med R og DF, ændre på.

Nemmere at sælge hele blokke
I høringsudkastet skriver Socialministeriet således, at man forventer, at der vil blive solgt 100 almene boliger årligt med den nye salgsordning, heraf 50 i udsatte boligområder.

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00