Nye tal: Resultatlønnede konsulenter leder efter besparelser i 1.300 handicapsager

KORTLÆGNING: 31 af 97 kommuner har hyret konsulenter til at gennemgå over 1.300 handicappede borgers sager og finde besparelser. Det viser Altingets samlede opgørelse. Minister regner med, at Ankestyrelsen udvider undersøgelse.

Foto: Sarah Christine Nørgaard/BT/Ritzau Scanpix
Simon LesselKim Rosenkilde

Knap en tredjedel af landets kommuner har igennem de seneste år indledt samarbejde med eksterne konsulenter om at finde besparelser på indsatser og tilbud til handicappede borgere.

Det viser Altingets gennemgang af området, hvor det siden november er lykkedes at få svar fra 97 af 98 kommuner. Samlet set har de eksterne konsulenter gennemgået over 1.300 sager.

Med enkelte undtagelser er samarbejdet baseret på kontrakter, der sikrer konsulenterne højere betaling, jo større besparelser de er med til at sikre kommunerne.

"Det virker som en meget aggressiv metode over for nogle meget sårbare og udsatte borgere. Det springende punkt er selvfølgelig lovligheden af metoden, som jeg har bedt Ankestyrelsen om at se på. Men historien bliver ikke mindre bekymrende af den utryghed, det skaber derude, når I nu kan vise, at omfanget er blevet større," siger social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) til Altinget.

Lige som Ankestyrelsen tidligere har udvidet undersøgelsen som følge af pressens dækning, så vil jeg forvente, at de også gør det i dette tilfælde.

Astrid Krag (S)
Social- og indenrigsminister

Kun Struer Kommune har endnu ikke svaret på Altingets henvendelse, og det har ikke været muligt at få en kommentar om årsagen.

Undersøgelse kan blive udvidet
Lige inden jul bad hun Ankestyrelsen om at påbegynde en undersøgelse af 26 kommuners brug af konsulenter til at finde besparelser på social- og handicapområdet.

Den undersøgelse regner ministeren nu med bliver udvidet til at omfatte alle de 31 kommuner, hvor Altinget har afdækket denne type samarbejde.

"Ligesom Ankestyrelsen tidligere har udvidet undersøgelsen som følge af pressens dækning, så vil jeg forvente, at de også gør det i dette tilfælde," siger Astrid Krag.

I midten af december kunne Altinget for første gang fortælle om kommuners samarbejde med konsulentvirksomhederne Trancit og Brorson Consult om at finde besparelser i handicapsager.

Det skete på baggrund af aktindsigter, der viste, at 19 kommuner har samarbejde med de to virksomheder om at gennemgå borgersager på handicapområdet for at finde besparelser.

Sag vokset siden december
Da Astrid Krag inden jul bad Ankestyrelsen om at gå ind i sagen, havde Altinget afdækket samarbejder mellem 25 kommuner og de to konsulentvirksomheder om gennemgang og/eller forhandling af handicappede borgers sager.

Med svar fra 97 kommuner står det nu klart, at 29 kommuner siden 2017 har haft en eller flere af denne type kontrakter med Trancit eller Brorson Consult. Herudover har to kommuner haft tilsvarende samarbejde med to andre konsulentvirksomheder.

Læs også

Kontrakter, som har fået flere eksperter til at bekymre sig for, om samarbejdet mellem kommuner og konsulenterne har holdt sig inden for lovens rammer.

Blandt andet en standardformulering i kontrakter med virksomheden Trancit, hvor det fremgår som en forudsætning, at kommunen "loyalt følger Trancits anbefalinger og er villig til at foretage de nødvendige/anbefalede tiltag" − dog uden at kommunen er direkte "forpligtet" til at gøre det, som det fremgår.

"Det er uklart, hvad sådan en formulering indikerer om præmisserne for samarbejdet. Og det giver anledning til nogen bekymring og undren," sagde professor i socialret John Klausen til Altinget i december.

Kolding endte med at stoppe konsulenter
Ud over Sorø har også Roskilde Kommune samarbejdet med en anden konsulentvirksomhed – PLR Rådgivning – der har hjulpet kommunen med at finde besparelser for omkring fem millioner kroner årligt fra 2019 og frem.

Ankestyrelsen har givet kommunerne indtil marts til at svare på den igangsatte redegørelse. I mellemtiden har blandt andet Kolding Kommune nået at stoppe gennemgangen af et større antal sager for siden at sætte det i gang igen.

"Ankestyrelsen kommer nok med sin afgørelse på den anden side af sommerferien, og det har vi ikke råd til at vente på," lød begrundelsen i sidste uge fra formanden for kommunens handicapudvalg, Trille Nikolajsen (V), til JydskeVestkysten.

I denne uge besluttede Kolding Kommune imidlertid alligevel helt at droppe at benytte konsulenter fra Brorson Consult til at forhandle takst og indsatser.

Krag vil ikke opfordre kommuner til at pause samarbejde
Social- og indenrigsminister Astrid Krag måtte i sidste uge i samrådet i Folketinget om kommunernes brug af resultatlønnede konsulenter til at finde besparelser på handicappede borgeres sager.

I forlængelse heraf opfordrer Venstres socialordfører, Anni Matthiesen, blandt andet ministeren til at bede kommunerne om at sætte samarbejdet med konsulenterne i bero, så længe man venter på Ankestyrelsens redegørelse.

"Der kommer til at gå rigtig lang tid, og der tænker jeg, at Astrid Krag måske kunne sende et brev til kommunerne og opfordre dem til at sætte brugen af konsulenter lidt i bero," siger Anni Matthiesen til TV 2 Syd.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag har ingen planer om at bede kommunerne sætte samarbejdet med de eksterne på pause, indtil Ankestyrelsens afgørelsen foreligger. Men ministeren kan godt forstå, at kommunerne tager diskussionen lokalt.

"Lige som jeg synes, det er fornuftigt med de kommuner, som Køge og Aarhus, der åbent har lagt frem selv, hvordan de bruger eksterne konsulenter, så synes jeg, det er en fornuftig diskussion at tage lokalt om den her praksis," siger Astrid Krag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

0:000:00