Opråb fra handicappede: Et kontantløst samfund kalder på nye løsninger

DEBAT: For mange handicappede er kontanter den eneste betalingsmulighed. Når vi i stigende grad bevæger os i retning af et kontantløst samfund, må vi derfor også udvikle nye betalingsformer, så mennesker med handicap kan være en del af fællesskabet, skriver Thorkild Olesen.

Af Thorkild Olesen
Formand for Danske Handicaporganisationer (DH)

Hvis samfundet skal blive fri for kontanter, skal der udvikles nye betalingsformer for mennesker med handicap.

Jyske Banks direktør, Anders Dam, foreslår, at Danmark arbejder hen imod et samfund, hvor kontanter ikke er et betalingsmiddel.

Det er der muligvis fordele ved for samfundet. Men hvis vi ikke tænker os om, kommer mange med handicap i klemme. Allerede i dag udfordres forskellige handicapgrupper af nye digitale betalingsformer såsom Mobilepay, dankort og NemID.  

For eksempel kan nogle mennesker med en hjerneskade eller udviklingshæmning ikke bruge en pinkode, fordi de ikke kan huske tal. Hvis du har synshandicap, kan det være svært at betale via en mobil, eller hvis et beløb kun vises visuelt. Her er kontanter faktisk bedre. Selvom en blind som jeg ikke kan se sedlen, kan jeg mærke forskelle på mønter og sedlers størrelse og form.

Kontanterne er i dag for flere med handicap den eneste betalingsmulighed.

Alternative betalingsmuligheder
Vi opfordrer derfor til, at man går i gang med at udvikle alternativer til kontanter og får set på de nuværende løsninger, som kan gøres anvendelige for mennesker med handicap.

Her kan man se på løsninger i udlandet eller søsætte et projekt på eksempelvis Teknologisk Institut, hvor handicaporganisationerne kan bidrage med deres viden og erfaringer. Som blind kan man for eksempel også have svært ved at betale med dankort, fordi terminalerne ofte ser uens ud eller sidder forskellige steder.

Siden dankortet blev indført i 1984, er flere nye betalingsformer skudt frem. Men fokus har ikke været på at udvikle nogle løsninger, som alle kan betjene.

Det kan selvfølgelig være en fordel for mig, hvis betalingsmulighederne på Odense Madhus gør, at jeg ikke kan betale og må lade de andre ved bordet betale regningen. Men jeg vil trods alt gerne være en del af fællesskabet og kunne betale for min mad ligesom alle andre.

Forrige artikel Socialcheferne til politikerne: Drop detailstyring af velfærden Socialcheferne til politikerne: Drop detailstyring af velfærden Næste artikel Ældre Sagen og Arriva: Lad pensionisterne tjene mere Ældre Sagen og Arriva: Lad pensionisterne tjene mere