Debat

Opråb fra handicappede: Et kontantløst samfund kalder på nye løsninger

DEBAT: For mange handicappede er kontanter den eneste betalingsmulighed. Når vi i stigende grad bevæger os i retning af et kontantløst samfund, må vi derfor også udvikle nye betalingsformer, så mennesker med handicap kan være en del af fællesskabet, skriver Thorkild Olesen.

Det kontantløse samfund har muligvis mange fordele, men kan også risikere at bringe personer med handicap i klemme, skriver Thorkild Olesen.
Det kontantløse samfund har muligvis mange fordele, men kan også risikere at bringe personer med handicap i klemme, skriver Thorkild Olesen.Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thorkild Olesen
Formand for Danske Handicaporganisationer (DH)

Hvis samfundet skal blive fri for kontanter, skal der udvikles nye betalingsformer for mennesker med handicap.

Jyske Banks direktør, Anders Dam, foreslår, at Danmark arbejder hen imod et samfund, hvor kontanter ikke er et betalingsmiddel.

Det er der muligvis fordele ved for samfundet. Men hvis vi ikke tænker os om, kommer mange med handicap i klemme. Allerede i dag udfordres forskellige handicapgrupper af nye digitale betalingsformer såsom Mobilepay, dankort og NemID.  

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

For eksempel kan nogle mennesker med en hjerneskade eller udviklingshæmning ikke bruge en pinkode, fordi de ikke kan huske tal. Hvis du har synshandicap, kan det være svært at betale via en mobil, eller hvis et beløb kun vises visuelt. Her er kontanter faktisk bedre. Selvom en blind som jeg ikke kan se sedlen, kan jeg mærke forskelle på mønter og sedlers størrelse og form.

Kontanterne er i dag for flere med handicap den eneste betalingsmulighed.

Vi opfordrer til, at man går i gang med at udvikle alternativer til kontanter og får set på de nuværende løsninger, som kan gøres anvendelige for mennesker med handicap.

Thorkild Olesen
Formand for Danske Handicaporganisationer (DH)

Alternative betalingsmuligheder
Vi opfordrer derfor til, at man går i gang med at udvikle alternativer til kontanter og får set på de nuværende løsninger, som kan gøres anvendelige for mennesker med handicap.

Her kan man se på løsninger i udlandet eller søsætte et projekt på eksempelvis Teknologisk Institut, hvor handicaporganisationerne kan bidrage med deres viden og erfaringer. Som blind kan man for eksempel også have svært ved at betale med dankort, fordi terminalerne ofte ser uens ud eller sidder forskellige steder.

Siden dankortet blev indført i 1984, er flere nye betalingsformer skudt frem. Men fokus har ikke været på at udvikle nogle løsninger, som alle kan betjene.

Det kan selvfølgelig være en fordel for mig, hvis betalingsmulighederne på Odense Madhus gør, at jeg ikke kan betale og må lade de andre ved bordet betale regningen. Men jeg vil trods alt gerne være en del af fællesskabet og kunne betale for min mad ligesom alle andre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thorkild Olesen

Formand, Danske Handicaporganisationer, næstformand, Det Centrale Handicapråd
cand.mag. i historie og religionsvidenskab (Aarhus Uni. 2005)

0:000:00