Overblik: Det ved vi om regeringens ghettoudspil

PÅ TRAPPERNE: Regeringen præsenterer torsdag et udspil, der skal bekæmpe ghettoer og parallelsamfund. Men inden lanceringen er der nogle af forslagene, der allerede er blevet offentliggjort. Få overblik her.

Torsdag præsenterer regeringen sit ghettoudspil i Mjølnerparken i København.
Torsdag præsenterer regeringen sit ghettoudspil i Mjølnerparken i København.Foto: /ritzau/Sofie Mathiassen
Emma Qvirin HolstKristine Korsgaard

Allerede i sin nytårstale løftede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sløret for, at regeringen i år vil arbejde for at bekæmpe ghettoer og parallelsamfund i Danmark.

Torsdag præsenterer regeringen så en plan for, hvordan det skal gøres. Det sker under titlen ’Et Danmark uden parallelsamfund – ingen ghettoer i 2030’, og lanceringen finder sted i den københavnske ghetto Mjølnerparken.

I ugen op til lanceringen har regeringen dog allerede løftet sløret for flere elementer i udspillet. Få overblik over dem alle her, så du er forberedt til at høre det samlede udspil, når regeringen præsenterer det torsdag klokken 11.00.

1. Skærpede strafzoner
Det første forslag har allerede vakt en del opsigt. Det går ud på, at borgere i fremtiden skal kunne straffes dobbelt så hårdt for kriminalitet begået i bestemte områder.

Regeringen foreslår at give politiet mulighed for at indføre såkaldte skærpede strafzoner i områder, hvor der er meget ”utryghedsskabende kriminalitet”.

Det skriver Berlingske.

Det betyder, at man i det område vil få en dobbelt straf, hvis man for eksempel begår hærværk eller indbrud. Det er dog endnu ikke endeligt fastlagt, hvilke kriminelle handlinger der skal kunne straffes dobbelt i strafzonerne.

Foruden strafzonerne foreslår regeringen også en øget politiindsats i udsatte boligområder, hvor der blandt andet skal oprettes tre mobile politistationer og foretages 25 større politiaktioner i løbet af 2018 og 2019.

Altinget har spurgt retsordførerne Preben Bang Henriksen (V) og Pernille Skipper (EL) om, hvad der taler for og imod regeringens forslag. Læs med her.

2. Det skal være lettere at smide kriminelle ud af boliger
Det skal være lettere for boligorganisationer at smide kriminelle og deres familier ud, hvis de begår kriminalitet tæt på deres bopæl.

Sådan lyder endnu et forslag i ghettoudspillet ifølge TV 2.

I dag er det allerede muligt for boligforeninger at smide kriminelle beboere ud. Men mange af dem klager over den lange sagsbehandling.

Derfor vil regeringen indføre et klart kriterium, der skal forkorte behandlingstiden. Det betyder, at alle, der begår ”utryghedsskabende kriminalitet” inden for en kilometer fra deres bopæl, kan smides ud af deres bolig. Dog med det forbehold, at den kriminelle handling skal have udløst en ubetinget frihedsstraf.

Derudover foreslår regeringen også, at boligselskaber i udsatte områder får mulighed for at afvise at udleje boliger til personer, der inden for de seneste fem år er dømt for "utryghedsskabende kriminalitet".

3. Indsats over for udsatte børn
Regeringen lægger op til, at det skal være muligt at straffe pædagoger med fængsel, hvis de ikke underretter om mistrivsel.

Det skriver TV 2.

Et af forslagene i det kommende ghettoudspil skal nemlig gøre det muligt at straffe fagpersoner med op til et års fængsel, hvis de ikke indberetter mistrivsel blandt udsatte børn. Det kan for eksempel ramme lærere, socialarbejdere og pædagoger.

Derudover vil regeringen give kommunerne adgang til følsomme oplysninger om forældrene, der kan tjekkes, hvis børnene har et højt fravær i skolen. Det drejer sig blandt andet om indberetninger om vold i hjemmet, eller hvis forældrene har undladt at komme til planlagte møder i jobcentret.

4. Kommunerne skal belønnes eller straffes
Kommunerne skal straffes eller belønnes, alt efter hvor gode de er til at få indvandrere og efterkommere med ikkevestlig baggrund igennem uddannelse og i job.

Det skriver Politiken.

Regeringen foreslår, at kommunerne fremover skal have en kontant belønning for hver ekstra borger med ikkevestlig baggrund, der kommer i arbejde.

Ligeledes vil kommunerne få belønning for hver ikkevestlig indvandrer og efterkommer, der består afgangsprøven i 9. klasse, scorer et højere karaktergennemsnit, end landsgennemsnittet for målgruppen, eller færdiggør en gymnasial eller erhvervsfaglig ungdoms uddannelse.

Det hele er dog ikke lutter belønninger for kommunerne. Hver gang en ung med ikkevestlig baggrund ikke færdiggør sin ungdomsuddannelse, vil kommunerne blive straffet.

Læs også

5. Opgør med ghettogymnasier
Et andet initiativ i regeringens kommende ghettoudspil går ud på at fordele unge indvandrere og efterkommere med ikkevestlig baggrund mere jævnt på gymnasierne.

Det skriver Berlingske.

Forslaget giver gymnasierektorerne mere indflydelse på, hvilke elever de ønsker på deres skole. Alle gymnasier skal eksempelvis kunne være profilgymnasier med ret til at optage op til 25 procent af eleverne efter egne kriterier.

Derudover skal det blandt andet være muligt for fordelingsudvalgene, der består af de lokale gymnasierektorer, at fravige de normale optagelsesregler, hvis der er et gymnasium i lokalområdet, der har en uhensigtsmæssig fordeling af elever.

Forslaget får en blandet modtagelse af danske gymnasier. De er glade for forslaget om at give bedre muligheder for at fordele eleverne mellem gymnasierne. Men to af de gymnasier, der netop har udfordringer med en stor andel af elever med ikkevestlig baggrund, kritiserer i Altinget forslaget om profilgymnasier.

”Så kan de gymnasier med for mange ansøgere håndplukke de ansøgere med højeste karakterer, og så kan man fordele resten. Det vil sige, at folk med anden etnisk herkomst, der ofte har lavere karakterer, ikke kommer ind på de meget søgte gymnasier. Derfor arbejder tanken om profilgymnasier imod det at få blandet eleverne,” siger Kirsten Jensen, der er rektor på Hvidovre Gymnasium & HF, til Altinget.

Læs hele artiklen på Altinget her.

6. Loft over antallet af ghettobørn i institutioner
Der skal være et loft over antallet af børn fra udsatte boligområder i daginstitutionerne.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Regeringen foreslår blandt andet, at hver daginstitution årligt kun må optage 30 procent børn fra boligområder, der har været på ghettolisten inden for de seneste tre år. Derudover skal forældrene i boligområderne tvinges til at sende deres børn i en daginstitution.

7. Folk skal trækkes i kontanthjælp, hvis de flytter til en ghetto
Et af de senest afslørede forslag går på, at folk skal kunne trækkes i kontanthjælp, hvis de flytter til et udsat boligområde.

Det skriver TV 2.

Samtidig må kommunerne i fremtiden ikke henvise hverken kontanthjælpsmodtagere eller personer, der modtager integrationsydelse, til en bolig i de områder.

8. Staten skal kunne overtage ghettoer
Politiken fortæller torsdag, at staten truer boligselskaber med at overtage ghettoer.

Boligminister Ole Birk Olesen (LA) vil kunne tvangsopløse boligafdelinger i de hårdeste ghetto-områder, der ikke skaber god beboerbalance. Og så skal bygninger rives ned eller sælges til private.

Forslaget skal mest fungere som en trussel, der forhåbentlig for boligafdelingerne til selv at handle.

9. Ressourcestærke skal først i køen
Regeringen vil samtidig gøre det obligatorisk for kommunerne og boligforeninger at bruge ordningen "fleksibel udlejning", hvor borgere under uddannelse eller med fast arbejde kommer forrest i køen, hvis de ønsker at bo i en lejebolig i et udsat boligområde.

Det skal få flere ressourcestærke borgere i det danske samfund til at flytte ind i de udsatte boligområder, fortæller DR.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00