Ph.d. og tidligere frivilligrådsformand: ’Uheldigt, at offentlige støttemidler fungerer som selvvalgt mundkurv til civilsamfundet’

Mads Roke Clausen har færdiggjort sin Ph.d. om frivillige sociale organisationer og forskellige finansieringsformer. Analyser af indtægtskilder og medarbejdertyper i den civile sektor har både givet ham erkendelser om organisationernes vilkår og markante holdninger til civilsamfundets natur og forhold til velfærdsstaten. 

Det har uheldige konsekvenser for hele civilsamfundet, hvis frivillige sociale organisationer gør sig for ensidigt afhængige af offentlige midler, mener Mads Roke Clausen. Her ses nogle af organisationerne i demonstration på Folkemødet på Bornholm i sommeren 2022 - dog ikke 1-1 de samme organisationer, som indgår i Mads Roke Clausens nyligt afsluttede PhD.
Det har uheldige konsekvenser for hele civilsamfundet, hvis frivillige sociale organisationer gør sig for ensidigt afhængige af offentlige midler, mener Mads Roke Clausen. Her ses nogle af organisationerne i demonstration på Folkemødet på Bornholm i sommeren 2022 - dog ikke 1-1 de samme organisationer, som indgår i Mads Roke Clausens nyligt afsluttede PhD.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

Det kan måske virke lidt forsimplet at sige, at man ikke både kan puste og have mel i munden som en opsummering af, hvordan frivillige sociale organisationer skal forholde sig til offentlig finansiering. 

Og det er det også. Men det er alligevel den prompte indgangsreplik, når man spørger Mads Roke Clausen, direktør i LOS – Landsorganisationen for sociale tilbud, tidligere formand for Frivilligrådet og nu også Ph.d. fra RUC.

Det offentlige må ikke ende med at behandle civilsamfundet som embedsmændene behandlede nattergalen i H.C. Andersens eventyr. Embedsmændene syntes jo, at nattergalen sang dejligt, om end lidt uregelmæssigt. For at opnå sikkerhed for nattergalens leverancer, opfandt de så den mekaniske nattergal, og det ved vi alle sammen godt hvordan går.

Mads Roke Clausen, Direktør i LOS, Ph.d.

0:000:00