Debat

Politikere og medier lader sig styre af enkeltsager

DEBAT: Enkeltsager styrer i alt for høj grad både medierne og politikernes dagsorden, mener Knud Juel, forskningsleder ved Statens Institut for Folkesundhed.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Knud Juel
Forskningsleder ved Statens Institut for Folkesundhed

Ole Horwitz var indtil sin død i 1980 direktør for det daværende DIKE, nu Statens Institut for Folkesundhed, SDU. Han var en dygtig og meget underholdende foredragsholder om epidemiologiske og statistiske problemstillinger. En af klassikerne havde titlen "Den lille rødhårede pige" og omhandlede det stærkt problematiske i at generalisere ud fra enkelttilfælde.

Ole Horwitz holdt mange af disse foredrag allerede i 1970'erne, men han fik ikke udryddet problemet.

Lægen Tage Voss har i et langt røgfyldt liv sat spørgsmål ved rygningens farlighed. Bortset fra enkelte rockmusikere er han temmelig alene om den holdning i Danmark. Alligevel var Tage Voss, iført lægekittel og cigar, i mange år en flittig gæst i medierne, når der kom en ny undersøgelse, der påviste helbredsskader ved rygning. Hans vigtigste argument var, at han havde en onkel, der havde røget hele sit liv, og som havde det godt og blev meget gammel.

Ved Finn Kamper-Jørgensens 25-års-jubilæum som direktør for SIF talte en række tidligere sundhedsministre over emnet "sundhedspolitiske erindringer fra min ministertid". Jeg vil nævne en enkelt passage fra tidligere indenrigs- og sundhedsminister Britta Schall Holbergs i øvrigt meget tankevækkende indlæg. I forbindelse med oprettelsen af et patientklagenævn havde hun ved torsdagsmodtagelsen mødt to fejlopererede patienter, og Britta Schall Holberg siger: "I det hele taget er der mange mennesker, som møder en minister, som får en ganske enorm betydning for det tankesæt og for de beslutninger, der bliver taget, end de mennesker forstår, tror jeg".

I Politiken den 7. august 2011 omtales et krav fra Dansk Folkeparti (DF) om indførelse af insulinpumper til børn med diabetes. Sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) mener, at Sundhedsstyrelsens vurdering af evidensen går for langsomt, og udtaler: "... Jeg har adskillige tanter, fætre og kusiner, der har levet med den her sygdom. Jeg taler også med diabeteslæger, der har kontakt med patienterne. Det har de altså ikke i Sundhedsstyrelsen. Jeg ved ikke, hvordan de arbejder, men for mit vedkommende ved jeg, hvad der gavner".

Stalin havde en forklaring på, hvorfor der er mere opmærksomhed om et enkelt dødsfald sammenlignet med mange dødsfald: "1000 dødsfald er statistik, et dødsfald er en katastrofe".

Disse små rødhårede piger lever altså stadig i bedste velgående under betegnelser som cigarrygende læge, patient modtaget af minister, tanter, fætre og kusiner.

Er det rimeligt, at disse små rødhårede piger skal fylde så meget i beslutningsprocessen?

Kære politikere og journalister: Hvorfor er der flere stemmer i enkeltsager, hvorfor giver enkeltsager nemmere adgang til forsiden? Mener I alvorligt, at Danmark skal styres af små rødhårede piger?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Knud Juel

Professor emeritus, Statens Institut for Folkesundhed, SDU
Cand.stat., ph.d.

0:000:00