Professor advarer: Skilsmisse-boom vil sende børn ud i fattigdom

DEBAT: Kernefamiliens sammenbrud er en af de vigtigste årsager til fattigdom. Når flere og flere bliver skilt i Danmark, må vi derfor også regne med, at flere ender i fattigdom, skriver professor emeritus Thomas Riis.

Af Thomas Riis
Professor emeritus, Kiels Universitet

Omtrent halvdelen af de ægteskaber, der indgås i Danmark, går i stykker.

Men at der deri skulle ligge en væsentlig årsag til fattigdom, er ikke almindeligt bekendt.

Langt om længe har man i Danmark opdaget, at mange tusinde danskere lever i fattigdom, og at 64.500 børn befinder sig under fattigdomsgrænsen.

Alene i København er der tale om cirka syv procent af alle børn.

Højst sandsynligt er deres ernæring ensidig, hvilket påvirker deres fysik, og med sikkerhed lider de afsavn på forskellige områder: Der er ikke råd til, at barnet går til sport eller lærer at spille et instrument.

Samtidig vil beskeden fra skolen om, at klassen nogle måneder senere skal på lejrskole i en fattig familie ikke blive set som en glæde, men som en katastrofe på grund af den uventede udgift.

Katastrofer, tab af arbejde og død
Fattigdom kan beregnes på flere måder.

En af de bedre er sammenligningen af en standardfamilies udgifter med dens indtægter.

Endvidere opstillede De Forenede Nationer i 1954 12 punkter, der gør det muligt at se, om familien på et eller flere områder lider afsavn sammenlignet med andre lignende familier.

Blandt de nævnte områder er ernæring, uddannelse, bolig, beklædning, forbrug og opsparing, arbejdsforhold og fritid.

Således kan man fastlægge et gennemsnit for et land og sammenligne det med tallene for den valgte alders- eller befolkningsgruppe.

De forskellige beregningsmetoder kan vise, hvornår der er tale om fattigdom, men ikke hvorledes den opstår.

Bortset fra katastrofer, tab af arbejde, død eller pludselig sygdom opstår fattigdom langsomt, og derfor er den historiske betragtning vigtig.               

63,1 procent
Det interessante ved det er, at man gennem århundrederne kan se de samme mekanismer i funktion.

En liste over understøttede i Firenze i 1460'erne viser, at de fleste modtagere var håndværkere, og at to trediedele fik hjælp på grund af hovedforsørgerens sygdom eller fravær − fordi han sad i fængsel eller var rømmet.

En meget lignende fordeling finder vi i det holstenske Kiel over 500 år senere.

For 1.926 familier kender vi begrundelsen for, at de i 1997 fik socialhjælp.

I 1004 tilfælde var skilsmisse grunden, hvortil kommer et familiemedlems død eller afhængighed af narkotika eller alkohol − henholdsvis 91 og 120 tilfælde.

Disse tre årsager udgør tilsammen 63,1 procent af tilfældene eller knap to trediedele − fuldstændig som i Firenze 500 år tidligere.

De to eksempler, der geografisk og kronologisk ligger langt fra hinanden, tyder på, at vi her har opdaget en lovmæssighed om, at kernefamiliens sammenbrud er en af de vigtigste årsager til fattigdom.

Halvdelen af de ægteskaber, der indgås i dag, ender med skilsmisse, og man må derfor regne med, at denne fattigdomsårsags betydning vil øges i fremtiden.  

Kernefamilie er to voksne
Ved kernefamilie forstår jeg en husstand, der består af mindst to voksne personer, hvortil eventuelt kommer børn.

Baggrunden for lovmæssigheden er, at det er mere økonomisk, hvis en af de voksne kan købe ind og udnytte de forskellige tilbud, lave mad på økonomisk vis, reparere tøj, når det er nødvendigt, og alt det, der hører til.

Økonomisk set er det naturligvis ligegyldigt, om det er en kvinde eller mand, der tager sig af husholdningen. 

For en velstående familie med to gode indtægter fører kernefamiliens sammenbrud ikke til den økonomiske katastrofe.

Når det er anderledes med den fattige familie, er grunden formentlig, at den mangler dels en afsikring i form af formue eller to indtægter, dels et netværk, der kan hjælpe den gennem vanskelighederne.

Giv fattige et netværk
For de politiske partier, der mener det alvorligt med at bekæmpe fattigdom, ligger der her en vigtig opgave i at forhindre, at de personer, hvis ægteskab i stykker, glider ind i fattigdom.

Et middel hertil kunne være rådgivning, der kunne hjælpe den fraskilte med tilpasningen til den nye økonomiske virkelighed, og denne rådgivning skulle udstrækkes over et længere tidsrum.

Det ville naturligvis kræve en indsats, der måtte finansieres, men i det lange løb ville denne løsning svare sig − både økonomisk og menneskeligt.

Vil man virkelig bekæmpe fattigdom, vil det være vigtigt at tage hensyn til disse forhold og at give de fattige det netværk, som de i de fleste tilfælde mangler.

Forrige artikel Selveje Danmark: Lovforslag svækker misbrugeres valg af behandlingstilbud Selveje Danmark: Lovforslag svækker misbrugeres valg af behandlingstilbud Næste artikel BUPL: Pædagogiske ledere mistrives under urimelige arbejdsforhold BUPL: Pædagogiske ledere mistrives under urimelige arbejdsforhold
 • Anmeld

  dercy lyne · love spell

  dercy

  BEST ONLINE LOVE SPELL CASTER Å FÅ DIN EX LOVER,
  HUSBAND, WIFE, GIRLFRIEND ELLER BOYFRIEND TILBAKE. Legg til ham på WHATSAPP: +2349083639501
    -Email- blackmagicsolutions95@gmail.com
  Hei der, mitt navn er Darci Lyne, jeg leser en postkommentar på nettet av en Los Angeles-basert journalist, avslører hvordan han permanent varde svak oppretting og rask ejakulasjon 2 måneder etter at hans kone forlot ham og han sa også at doktor NOSA gjør sin ex- kone kommer tilbake etter 2 år av separasjon. Jeg kontaktet den samme Dr. NOSA på grunn av mine utfordringer i livet, jeg har disse kraftige intensjoner om at ting vil fungere for meg, jeg trodde på vitnesbyrd er det virkelige livet beviser. Jeg skjønte at det ville være fint å dele her som jeg vet det vil inspirere andre også. Jeg var så heldig å komme over BLACK MAGIC SPELLS Caster personlig kontakt -Email-blackmagicsolutions95@gmail.com
  Jeg er ikke sikker på at jeg kunne ha gjort det uten han. Jeg ville ha gitt opp og trodde at fordi mannen min var å se noen andre og han sa at vi var ferdige. Etter at Dr.NOSA lunset en Magic Love-spell, ringer mannen min på mobiltelefonen, og han kommer tilbake hjem. Takk så mye for å bringe hjem mannen min hjem etter 3 år med separasjon. Vi er for alltid gjeldsbetalt. I dag vitner jeg med glede og lykke til verden ... også, det kan du
  WhatsApp med ham - +2349083639501
  * Love Spells Win-Back Ex lover
  * Suksess og forfremmelse magisk stavemåte
  * Lucky Charm - Business Star
  * avdelinger - Beskyttende Hook
  * forbannelseoppløsning
   * Skilsmisse problemløsning?
    * En løsning på sykdom og sykdommer i kroppen
  * vil ha en kjærlighet for en ny elsker?
  * åndelig rensing
  * fruktbarhet magi - frø av kvinner
  * Barnløs problemløsning?

 • Anmeld

  Inger Pedersen · THANKS TO BABA EGBE

  ingerpedersen1964@gmail.com

  Hej, jeg hedder "Inger Pedersen" Jeg er fra Danmark. Jeg var gift i 9 år med Oscar. Ting begyndte at blive grimt, og vi havde kampe og argumenter næsten hver gang på grund af min manglende evne til at føde ham et barn. Min mand pludselig begyndte at sove ude og give forskellige undskyldninger for, hvorfor han ikke kan komme hjem. Han begyndte at have anliggender med andre kvinder uden for at overveje, hvordan jeg vil have det.

  Hele min verden blev knust, og det ser ud til, at jeg mistede den eneste person, jeg nogensinde virkelig har elsket. Oscar var min bedste ven, min soulmate, min Superhelt og min hjerteslag, men han ser ikke længere noget godt i mig. Det blev værre på et tidspunkt, at han anmodede om skilsmisse ... Jeg prøvede mit bedste for at få ham til at skifte mening og blive hos mig, men al indsats var nytteløs. Jeg bønfaldt og prøvede alt, men stadig, intet virkede.

  Gennembruddet kom, da nogen introducerede mig for denne vidunderlige, store stavebeslag, der til sidst hjalp mig med ... Jeg har aldrig været tilhænger af ting som dette, men besluttede bare at prøve modvilligt, fordi jeg var desperat og havde intet valg ... Han holdt specielle bønner og brugte rødder og urter ... Inden for 2 dage ringede han til mig og var ked af alt det følelsesmæssige traume, han havde forårsaget mig, han flyttede tilbage til huset, og vi fortsætter med at leve lykkeligt. hvad et vidunderligt mirakel Baba Egbe gjorde for mig og min familie. Den gode nyhed er Oscar, og jeg er nu tilbage sammen og lever lykkeligt, og vi er blevet velsignet med tre børn, to drenge og en dejlig pige efter 9 år med barnløshed. Han hjalp mig også med at løse mit gigtproblem, som jeg har beskæftiget mig med i årevis

  Jeg har introduceret ham for en masse par med problemer overalt i verden, og de har haft gode nyheder ... Jeg er overbevist om, at nogen derude har brug for hans hjælp. For hurtig hjælp af enhver art, kontakt Baba Egbe nu via hans e-mail: babaegbetemple@gmail.com eller WhatsApp ham på +2347013499818

Foreningen Far får plads i Krags nye familieudvalg

Foreningen Far får plads i Krags nye familieudvalg

UDVALG: Familieretshuset har fået et rådgivende udvalg udpeget af social- og indenrigsminister Astrid Krag (S). Anette Hummelshøj, direktør i Familieretshuset, er formand, mens Jesper Lohse fra Foreningen Far er udvalgsmedlem.