Debat

Uden forbud forbliver købesex en rettighed

DEBAT: Det er nødvendigt at lovgive og forebygge, så kvinder ikke tvinges ud i skadelig prostitution, og sexkøberne forhindres i at opretholde markedet, skriver Birgit Petersson, lektor i medicinsk kvinde- og kønsforskning ved KU.
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

At man ikke har villet kriminalisere køb af seksuelle ydelser, betyder, at det fremstår som en ret, at mænd skal kunne få sex med andre, når som helst de ønsker det, blot de har penge. En holdning, der i sin yderste konsekvens fører til seksuelt misbrug af børn og andre former for seksuel vold, herunder handel med prostituerede hen over landegrænser

Birgit Petersson
Lektor i medicinsk kvinde- og kønsforskning ved KU
Fakta

Af Birgit Petersson
Lektor i medicinsk kvinde- og kønsforskning ved Københavns Universitet.

Det er dybt beklageligt, at regeringen indtil nu ikke har villet indføre forbud mod købesex. Ikke ved at kriminalisere dem, der tilbyder at sælge sig selv, men ved at kriminalisere dem, der benytter sig af seksuelle ydelser. Det er stort set altid mænd, der køber disse ydelser af især kvinder, men også af drenge eller andre mænd. Der er al mulig grund til at lovgive, så kvinder også ved, at det ikke er en vej, der er samfundsmæssig acceptabel.

Ikke en menneskerettighed
At man ikke har villet kriminalisere køb af seksuelle ydelser, betyder, at det fremstår som en ret, at mænd skal kunne få sex med andre, når som helst de ønsker det, blot de har penge. En holdning, der i sin yderste konsekvens fører til seksuelt misbrug af børn og andre former for seksuel vold, herunder handel med prostituerede hen over landegrænser - for ærlig talt, vil mange sige, hvorfor er det kun forbeholdt dem med penge.

Det er ingen menneskerettighed, at andre, hverken dyr eller mennesker, skal være en del af en persons seksualitet. Savnet af andre personers samvær må løses på andre måder, som netop ikke fastholder en overherredømmetankegang, men som et gensidigt samvær mellem mennesker.

Forældet opfattelse af seksualitet
Det er på tide, at man fra politisk side får øjnene op for, at man ved at lade situationen være status quo også fastholder en forældet opfattelse af seksualitet. Både kvinder og mænds seksualitet. Kvinder som de overvejende passive, der sælger sig selv, og mænd som de dominerende, der blot kan købe.       

En kriminalisering af køberen af seksuelle ydelser vil også være en meddelelse til kvinder om, at køb af seksuelle ydelser ikke er vejen frem, når man i et øjebliks nød tror, at det er måden at klare et økonomisk problem på.

Men kvinder skal selvfølgelig også have vished om, at der er andre veje at kunne overleve på i samfundet i krisesituationer end at ty til prostitution. Det er nødvendigt at forebygge, at kvinder tvinges ud i eller fristes til prostitution.

Ingen undskyldninger
Vi ved mere og mere om de traumer, der opstår som følge af prostitution. Det er meget alvorlige og oftest varige psykiske og fysiske problemer. Vi kender også den baggrund, der gør, at mange kvinder ender i prostitution, nemlig meget ofte opvækst med vold og seksuelle overgreb i barndommen. Med den viden kan det ikke samfundsmæssigt undskyldes, at nogen tvinges ud i eller lader sig friste af det, der tilsyneladende er let tjente penge.

Til politikerne er der bare at sige: Åbn øjnene for skaderne, der opstår hos de kvinder, som ender i prostitution. De er i de fleste tilfælde varige og i alle tilfælde alvorlige. Åbn øjnene for, at I som politikere er med til at fastholde en fortidig opfattelse af seksualitet og dermed modvirker ligestillingen mellem kønnene. Og åbn øjnene for, at det, at prostitution er legalt for købere af de seksuelle ydelser, er med til at skabe et marked for handel med børn og kvinder hen over landegrænser. Kom ud af starthullerne og stop det, hellere i dag end i morgen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgit Petersson

Speciallæge i psykiatri, praktiserende
cand.med. (Københavns Uni. 1973), speciallæge i psykiatri (1984)

0:000:00