Debat

R: Asyl og integration hænger sammen

Lone Loklindt
Lone Loklindt Folketingsmedlem (R), miljø-, udviklings- og menneskerettighedsordfører

DEBAT: Flygtninge skal hjælpes i nærområderne. På den måde kan flere hjælpes for færre penge, og flygtningene har nemmere ved at vende hjem. Hjælpen i nærområderne kan dog ikke stå alene. Det mener Lone Loklindt (R), udviklings- og menneskerettighedsordfører.

David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lone Loklindt (R)
Udviklings- og menneskerettighedsordfører

Hjælpen i nærområdet er essentiel, men det er integrationen også.

Flygtningestrømmene i verden er større end nogensinde før siden anden verdenskrig. Langt de fleste flygtninge skal hjælpes i områder tæt på hjemlandet, for så er det nemmest at vende hjem igen, når forholdene tillader det, og der kan flere hjælpes for færre penge. Og Danmark sender i disse år ekstraordinært mange penge til at hjælpe flygtninge ude i verden.

Ikke mindst til Syriens nabolande, hvor FN og velrenomerede organisationer som Dansk Flygtningehjælp (Danish Refugee Council), Folkekirkens Nødhjælp, Røde Kors og andre danske aktører sætter ind for at hjælpe flygtninge med at få et værdigt liv, at få dækket de basale behov i sikkerhed for krig og forfølgelse.

Hjælpen kan ikke stå alene
Men hjælpen i nærområderne kan ikke stå alene. Det skulle man ellers nogen gange tro, hvis man lytter til Venstre og DF. De mener i hvert fald ikke, det er nødvendigt at gå forrest som humanitær stormagt for at modtage flygtninge, som den konservative leder, Fredrik Reinfeldt, anbefaler i Sverige.

Og det gør vi jo heller ikke. Asylmodtagesystemet i EU er dysfunktionelt og trænger til en kærlig hånd. Men det fratager ikke Danmark en forpligtelse til at tage vel imod de mennesker, som flygter hertil, fordi de er individuelt forfulgte eller truet af krigens rædsler. Vi modtager flere, end vi længe har gjort, og flere asylansøgere får flygtningestatus og ophold her i landet.

Asylmodtagesystemet i EU er dysfunktionelt og trænger til en kærlig hånd.

Lone Loklindt (R)
Udviklings- og menneskerettighedsordfører

Husk EMRK
Visitationen af asylansøgere er naturligvis forskellig fra sag til sag, men Danmark har som modtagerland en menneskeretlig pligt til at sørge for, at disse mennesker ikke lider overlast og kan leve en menneskelig værdig tilværelse forenelig med den Europæiske Menneskerettighedskonvention, EMRK, art. 3 og 8.

Derfor giver det ikke mening at tale om asyl uden at tale om integration, i hvert fald ikke hvis man vil have hele mennesker, som kan komme til at tage vare på sig selv, som kan bidrage til samfundet, og som en dag, når hjemlandet igen er trygt, har kapaciteten til at genopbygge et samfund sammen med deres landsmænd.

Kommunerne hjælper
Og netop derfor er jeg glad for, at der i Finansloven bliver afsat ekstra 250 mio. til modtagelse og integration af asylsøgere. Integrationsindsatsen er essentiel og kommunerne vil gerne løfte ansvaret.

Det betyder ikke, at det er problemfrit, men det betyder, at der er opgaver, der skal løses, og som kommuner har kapaciteten til at håndtere – ofte i samarbejde med stærke grupper af frivillige.

Selv er jeg mest optaget af børnene. Børnene er fremtiden, og vi har en stor forpligtelse til at sørge for, at næste generation ikke bliver tabt på gulvet. Hertil rækker det europæiske asylsystem ikke – men det bør det danske, mener vi i Radikale Venstre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lone Loklindt

1. viceborgmester (R), rådmand og medlem af økonomiudvalget, Frederiksberg Kommune, formand, By- og Erhvervsstrategisk udvalg, medlem, Klima, Plan og Boligudvalget m.fl., formand, Frederiksberg Forsyning, bestyrelsesmedlem, Danva, forperson, Nyt Europa
BA i fransk og engelsk (CBS 1985), cand.merc.int. (CBS 2007), MBA (Bruxelles 1988)

0:000:00