Debat

Rådmand: Sæt kommunerne fri

DEBAT: En jungle af regler og dårlig koordination koster for mange borgere deres tilknytning til arbejdsmarkedet. Det mener Odenses rådmand, Steen Møller (K), der påpeger, at kommunerne selv kan finde løsningerne. Lad dem, lyder budskabet.

Rådmand i Odense Kommune Steen Møller blæser til kamp mod regeltyranni. Det er for dyrt for både borgere og samfundet, skriver han.
Rådmand i Odense Kommune Steen Møller blæser til kamp mod regeltyranni. Det er for dyrt for både borgere og samfundet, skriver han.Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Steen Møller (K)
Rådmand i Odense Kommunes social- og arbejdsmarkeds-forvaltning

Forestil dig en bjergbestiger, der når til et ufremkommeligt sted nær toppen. 

Han har medbragt sele, reb og karabinhager og er klar til at forcere toppen. Det skal til gengæld gøres her og nu, for en snestorm rykker ind, og den kan være fatal. Men klatreren skal vente på tilladelse til at bruge de indhuggede kroge til at hægte karabinhagerne i. Det venter han så på, mens stormen nærmer sig. 

Når han det?

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit debatindlæg til [email protected]

Situationen er selvfølgeligt absurd. Men faktisk ikke mere absurd, end det administrative regelbureaukrati, der sætter en effektiv bremseklods for, at gode kræfter arbejder på tværs. 

Odense Kommune er frikommune. Derfor har vi mulighed for at sparke dette regeltyranni til hjørne i nogle situationer, og det får vores klatrer sikkert over toppen inden stormen. 

Vi skal have sat alle kommunerne fri til at forfølge de løsninger, der er bedst for borgerne, ikke kun frikommunerne.

Steen Møller (K)
Rådmand i social- og arbejdsmarkedsforvaltningen i Odense Kommune

Men flere går til i junglen af rigide regler og mangel på koordination end bjergklatrere på både Mount Everest og K2 tilsammen. 

For når vi som kommune ikke kan arbejde sømløst på tværs med eksempelvis sundhedsvæsnet, så betaler borgeren en pris. Og den er i nogle tilfælde høj.

Ineffektivt regeltyranni
Hver femte dansker rammes af en psykisk sygdom i løbet af livet. Typisk i form af stress, angst eller depression. 

Det er for den enkelte stærkt invaliderende. Det rammer hele familien, og for samfundet er det en af de største økonomiske regninger, der udskrives. 

Det vurderes, at op mod 45 procent af al sygefravær skyldes mentale problemer, og regningen lyder på mange milliarder kroner hvert år.

Stress, angst og depression har ingen fast adresse, men rammer i flæng. 

Tilknytningen til arbejdsmarkedet trues, og man ved, at en hurtig indsats er vigtig. 

Derfor er det afgørende, at behandlingen sættes i gang med det samme, men også at det sker på baggrund af videnskabelig forskning og lægefaglig evidens. 

Men det er ligeså afgørende, at systemet taler sammen og deler viden på tværs.

Problemet er, at netop de tre diagnoser, stress, angst og depression, har en tendens til at være begyndelsen på en meget langvarig sygemelding, hvor den ramte fjerner sig mere og mere fra arbejdsmarkedet, og i nogle tilfælde helt mister tilknytningen til arbejdslivet. 

Borgeren betaler prisen, og det samme gør samfundet. 

Derfor har vi ikke råd til ineffektivt regeltyranni.

Systemet retter ind
Odense Kommune er som sagt frikommune. Det giver os mulighed for at sparke nogle af reglerne til hjørne og teste værdien af det. 

Det har vi gjort med projektet Integrated Care. Det er et projekt, der skal få stress-, angst- og depressionsramte tilbage i en aktiv tilværelse ved at fjerne administrative barrierer mellem kommunen og sundhedssystemet. 

Hvor patienten ellers typisk ville blive sendt rundt i systemet, sættes patienten nu i centrum. Der laves en samlet plan med borgeren i midten, og systemet retter sig ind efter den enkelte borger, ikke omvendt.

Tid var en vigtig faktor for bjergklatreren, der havde en snestorm i vente. 

Det er det også for en stress-, angst- eller depressionsramt person, som heller ikke kan vente på, at systemet finder ud af at tale sammen. 

I Integrated Care sætter den praktiserende læge, kommunens ansatte, sundhedssystemet og andre relevante parter sig omkring et bord og tilpasser behandlingen efter borgeren.

Fjern barriererne, og byg bro
Metoden har vakt opsigt, og projektet blev åbnet af sundhedsministeren. 

Det er oplagt at bygge bro mellem sundhedssystemet og det kommunale system. Så hvorfor gøres det ikke bare?

Vi ønsker i Odense Kommune nemlig ikke kun at sætte borgeren i midten og indrette systemet derefter i forhold til syge borgere. 

Vi vil naturligvis gøre det samme med alle vores ledige, der skal tilbage på arbejdsmarkedet. Og med vores unge, der skal uddannes til fremtidens jobkrav. 

Men det kræver, at der fjernes en lang række barrierer og tænkes i nye baner. 

Vi skal have sat alle kommunerne fri til at forfølge de løsninger, der er bedst for borgerne, ikke kun frikommunerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00