Regeringen lover flere penge til sociale 2020-mål

SOCIALE 2020-MÅL: Det vækker glæde blandt flere organisationer, at regeringen vil poste flere penge i de sociale 2020-mål. K kalder udspillet fluffy, mens EL savner en handlingsplan.

Hvis regeringen vinder valget, kommer flere penge til de sociale 2020-mål, som blandt andet satser på at skære 25 procent i antallet af hjemløse inden 2020. 
Hvis regeringen vinder valget, kommer flere penge til de sociale 2020-mål, som blandt andet satser på at skære 25 procent i antallet af hjemløse inden 2020. Foto: Colourbox
Kasper Frandsen

Langt om længe erkender regeringen, at indfrielse af 2020-målene ikke kommer ud af den rene lommeuld.

Jann Sjursen
Formand for Rådet for Socialt Udsatte

For første gang siden lanceringen af de sociale 2020-mål i september 2013, lover regeringen at målrette nye penge til at indfri sine mål for blandt andet hjemløse, misbrugere og udsatte børn.

Det fremgår af regeringens nye såkaldte velfærdsudspil ’Danmark på sikker vej – plan for et stærkere fællesskab’, der blev præsenteret tirsdag den 26. maj af statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og indenrigs- og økonomiminister Morten Østergaard (R).

Her slog Morten Østergaard blandt andet fast, at alle ni sociale 2020-mål ”kræver finansiering”, hvis de skal nås.

Dokumentation

De sociale 2020-mål:

- Mindst 50 procent af udsatte børn og unge har som 25-årige en ungdomsuddannelse

- De udsatte børns faglige niveau i læsning og matematik skal forbedres

- Andelen af 15-17-årige udsatte unge, der begår kriminalitet og får en fældende strafferetlig afgørelse, skal falde med mindst 25 procent. Det svarer til en andel på højst ni procent.

- Andelen af anbringelser, der bryder sammen, skal falde med mindst 30 procent. Det svarer til, at andelen af sammenbrud højst må udgøre fire procent.

- Antallet af hjemløse i Danmark reduceres med mindst 25 procent. Det svarer til et niveau på højst 4000 personer.

- Andelen af borgere, der vender tilbage til et herberg eller et forsorgshjem inden for det første år efter udskrivning til egen bolig, må højst udgøre 20 procent.

- Andelen af kvinder på kvindekrisecentre, der har behov for mere end ét ophold, reduceres med mindst 30 procent. Det svarer til en andel på højst 25 procent.

- Andelen af borgere, som afslutter et behandlingsforløb for stofmisbrug som stoffri eller med reduktion i misbruget, øges til mindst 50 procent.

- Antallet af narkorelaterede dødsfald skal reduceres og fastholdes på et niveau på højst 200 personer. Det svarer til en reduktion på mindst 30 procent.

Velfærdsudspillet: 

Regeringen vil i årene 2016-2020 poste milliarder i følgende områder:

- 15 mia. kr. til bedre sundhed for kræftpatienter, ældre, kronikere mv.
- 5 mia. kr. til børn, uddannelse og social mobilitet. 
- 4 mia. kr. til forskning, grøn omstilling og vækst.
- 15 mia. til øget tryghed, socialt udsatte og uforudsete udgifter.


Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00