Nyt børneregister skal forebygge overgreb

UDSATTE BØRN: Ny statistik over underretninger af overgreb mod børn og unge i kommunerne er på vej. Det skal være slut med sager, der bliver glemt, lyder det fra ministeren. Socialchefer er skeptiske.
Kasper Frandsen
Fremover bliver det muligt at få et overblik over udviklingen af underretninger om overgreb mod børn og unge fra kommunerne.

Således bliver kommunerne forpligtede til at indberette nøgledata helt ned på cpr-niveau, når en fagperson eller borger melder en mistanke om overgreb mod børn eller unge til kommunen.

Det skal ifølge social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) gøre det muligt at følge udviklingen i antallet og mønstrene i underretningerne på landsplan.

"Det nytter ikke noget med mavefornemmelser og følelser. Hvis man vil forbedre noget, skal alle fakta på bordet. Vi er nødt til at vide, hvordan det går for at kunne følge op og kvalificere indsatsen," siger Karen Hækkerup til Altinget.dk og fortsætter:

"Det drejer sig alene om at få synlighed om børneområdet og hos medarbejderne lokalt i de enkelte kommuner. Vi skal have fuldstændig gennemsigtighed, så vi ved, hvor mange børn der har problemer."

Fakta

Fakta om den nye underretningsstatistik:

Kommunerne forpligtes til at indberette nøgledata på cpr-niveau om de underretninger, de modtager om børn og unge.

Der er afsat fire mio. kr. i 2013 til udvikling af statistikken og kompensation af kommunerne og fem mio. kr. i årene herefter til drift af statistikken og kompensation af kommunerne.

Ankestyrelsen udvikler statistikken og opretholder den løbende drift. Udformningen af underretningsstatistikken vil følge samme udformning og indberetningsform, som allerede anvendes i forhold til anbringelsesstatistikken - herunder hvad angår overførsel af data fra DUBU og andre systemer til Ankestyrelsen til brug for statistikken.

Indsamling af data fra kommunerne begynder i 2014 og den første offentliggørelse af årsstatistik sker i 2015.


Kilde: Social- og integrationsministeriet

Statistikken bliver landsdækkende og samler underretninger fra alle kommuner. 

Stop for glemte sager
Det centrale børneregister er et led i udmøntningen af Overgrebspakken, der blandt andet kræver, at kommunerne inden for 24 timer skal vurdere en indberetning af en børnesag.

Det nytter ikke noget med mavefornemmelser og følelser. Hvis man vil forbedre noget, skal alle fakta også på bordet.

Karen Hækkerup (S)
Social- og integrationsminister

"Systematik og krav om underretning skal gøre op med, at børnesager en efter en vælter frem med underretninger, der ikke er håndteret. Det er et led i hele det arbejde, der handler om, at børnene ikke skal svigtes. Børn, der har det skidt, skal have hjælp hurtigst muligt," slår Karen Hækkerup fast.

Der er afsat fire mio. kr. i 2013 til udvikling af statistikken og kompensation af kommunerne. Det tal bliver forhøjet til fem mio. kr. fra 2014.

Dansk Folkepartis Karina Adsbøl har siden starten af foråret 2012 efterspurgt et centralt register over underretninger af børnesager i kommunerne. Hun er derfor glad for, at børneregisteret bliver til virkelighed.

"Det er dejligt, at man som oppositionsparti også kan være med til at presse vigtige beslutninger igennem. Det er godt med endnu et redskab, der kan være med til at forebygge de uhyggelige tilfælde, vi har set, så ingen bliver glemt og indsatsen over for de udsatte børn og unge forbedres," siger Karina Adsbøl.

Endnu et kontrolredskab
Ole Pass, der er formand for Socialcheferne, mener ikke, at den nye underretningsstatistik kommer til at gøre nogen forskel i kommunerne.

"Det er godt spørgsmål, hvad det kan bruges til. Det er de enkelte underretninger, som er afgørende, at der bliver handlet på," siger han og forsætter:

"I lyset af de dårlige sager, der har været det seneste år, kan jeg godt forstå, at man gør det. Umiddelbart tror jeg ikke, at det løser noget. Men det kan måske bruges til en mere overordnet politisk debat."

Statistikken er en form for overordnet kontrol af kommunerne, mener Ole Pass.

"Vi kunne godt leve uden. Men det er da en ringe ulejlighed at kunne tilfredsstille lovgivere med et overblik over udviklingen. Det vil ikke forstyrre hverdagen særligt for den enkelte medarbejder. Jeg foretrækker dog, at kommunerne får mere tillid. Men tillid er noget, vi skal gøre os fortjent til," siger han.

Underretningsstatistikken forventes at træde i kraft den 1. oktober 2013.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karina Adsbøl

MF (DD), 4. næstformand, Folketingets Præsidium
social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Fredericia 2005), social sundhedshjælper

Ole Pass

Fhv. socialdirektør, Rødovre Kommune, fhv. landsformand, Foreningen af socialchefer i Danmark
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

Karen Hækkerup

Formand, Den Sociale Investeringsfond og Nordic Safe Cities
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00