Rekordmange ansøgninger: Corona har givet øget fokus på mental sundhed

SUNDHED: Foreningen Velliv oplever rekordstor interesse for mental sundhed på baggrund af coronakrisen. Hjemsendelser og fysisk afstand ændrer forholdene for arbejdspladser og foreninger.

Corona-nedlukningen førte til, at mange måtte arbejde hjemme. De ændrede arbejdsforhold har givet øget fokus på mental sundhed på arbejdspladsen.
Corona-nedlukningen førte til, at mange måtte arbejde hjemme. De ændrede arbejdsforhold har givet øget fokus på mental sundhed på arbejdspladsen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Simon Engell Kjøller

Coronakrisen har givet øget fokus på mental sundhed.

Det oplever Velliv Foreningen, der arbejder for at fremme god mental sundhed i Danmark.

”Vi har oplevet en meget stærkt stigende interesse for at søge penge. Både på arbejdspladser, i civilsamfundet og til vores forskningsprojekter. Og ikke mindst til Danmarks Mentale Sundhedsdag, hvor vi har fået rigtig mange ansøgninger,” siger Lars Bo Pedersen, programchef for almennyttige uddelinger i Velliv Foreningen.

Selvom fristen for ansøgninger til den mentale sundhedsdag først er i slutningen af august, så kan de måle fra dag til dag, hvor mange ansøgning, der er kommet. Og interessen er stor.

”Vi har fået dobbelt så mange ansøgninger sammenlignet med perioden i 2019. Sidste år fik vi omkring 850 ansøgninger og over 500 af dem fik en bevilling, så det er ikke spild af tid at sende en ansøgning,” siger Lars Bo Pedersen.

Opmærksomheden på den mentale sundhed kommer i kølvandet på den store nedlukning i foråret, og Velliv Foreningen oplever en øget interesse for at søge penge til at lave aktiviteter på arbejdspladsen, der relaterer sig til trivsel og mental sundhed.

”Med et slag fik mange nye betingelser for samarbejdet. Folk har været opdelt, hvor nogle har været på arbejde, nogle har siddet hjemme og været på Teams og Zoom, og nogle er blevet afskediget,” siger Lars Bo Pedersen og fortsætter:

”Det har givet nogle store udfordringer med at sikre kommunikation, koordinering og sammenholdet i det hele taget. Nu skal man genskabe eller genstarte fællesskabet, som måske er anderledes, end det man havde tidligere,” siger han.

Læs også

Akutpulje blev revet væk
I foråret fik Velliv Foreningen en henvendelse fra Kirkens Korshær, der driver genbrugsbutikker i hele landet. Men de var - som meget andet - lukket. Derfor havde de alvorlige problemer med at drive deres varmestuer og andre aktiviteter for udsatte i Danmark.

Det fik Velliv Foreningen til at oprette en akutpulje i april under nedlukningen på 10 millioner kroner, og de blev revet væk, fortæller Lars Bo Pedersen.

”Vi fik 556 ansøgninger og 263 forskellige aktiviteter fik op til 10.000 kroner hos alt fra hjælpeorganisationer som Kirkens Korshær og Red Barnet til frivilligcentre, Alzheimerforeningen, Hjerneskadeforeningen og boligforeninger. Deres frivillige arbejde måtte køre på en helt anden måde, fordi de ikke kunne komme i direkte fysisk kontakt med folk,” siger han.

Hos Velliv Foreningen oplevede de et behov i samfundet for penge her og nu for at fastholde både frivillige aktiviteter og elementer på arbejdspladser, der giver god mental sundhed.

”Vi så bort fra almindelige frister og kørte online ansøgninger, behandlede dem med det samme og bestyrelsen mødtes hver uge. Vi kan ikke redde alle foreninger, men vi kan prøve at redde de aktiviteter, der er i gang,” siger Lars Bo Pedersen og fortsætter:

”Coronakrisen styrker interessen for den mentale sundhed. Vi kan ikke støtte alt, men meget gerne det, der har perspektiv for fremadrettet at styrke trivsel og samarbejde.”

Dokumentation

Velliv Foreningen
Foreningen blev stiftet i 2015 og har omkring 340.000 medlemmer, som alle var kunder i Nordea Liv & Pension, der i 2018 skiftede navn til Velliv.

Alle kunder i Velliv er automatisk medlemmer af Velliv Foreningen. Med stiftelsen af foreningen fulgte en formue på 8 milliarder kroner.

Foreningen arbejder for at fremme god mental sundhed i Danmark gennem almennyttige uddelinger. Velliv Foreningen står bag Danmarks Mentale Sundhedsdag, hvor arbejdspladser kan søge om penge til at afholde et arrangement om mental sundhed.

Mental sundhed
Ifølge Sundhedsstyrelsen er mental sundhed ”en tilstand af trivsel, hvor det enkelte menneske kan udfolde sine evner, håndtere dagligdags udfordringer og stress og indgå i fællesskaber med andre mennesker”.

I forbindelse med coronakrisen, der førte til at store dele af samfundet lukkede ned, udarbejdede Sundhedsstyrelsen en række råd til at fastholde og styrke sin mentale sundhed og trivsel.

Mens mange var hjemsendt eller arbejdede hjemmefra, rådede Sundhedsstyrelsen blandt andet til at spise sund, være fysisk aktiv, slappe af og tage pauser, holde kontakt med familie og venner og holde sig mentalt aktiv.

Mennesker, der over længere tid har dårlig mental sundhed, har højere risiko for at udvikle somatisk såvel som psykisk sygdom (bl.a. hjertekarsygdom, depression og angst), og de dør gennemgående tidligere end mennesker, der trives godt mentalt.

Kilde: Velliv Foreningen og Sundhedsstyrelsen


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00