Hjemløseforening: Kun i udkants­områderne kan hjemløse få en bolig

REPLIK: Socialborgmester i København Mia Nyegaard bør kæmpe for at fjerne den diskriminerende regel om, at 75 procent af nybyggede lejligheder skal være over 95 kvadratmeter. På den måde kan hun hjælpe byens hjemløse, skriver Ask Svejstrup fra Sand.

Af Ask Svejstrup
Sekretariatsleder i Sand – De hjemløses landsorganisation

Herligt, når relevante politikere føler sig kaldet til at tage til genmæle, når sandheden gør ondt.

Så kan vi endelig få gang i en konstruktiv debat, der kan åbenbare de fejldispositioner, kommuner såvel som stat har lavet, set med hjemløseøjne.

Mia Nyegaard (R) har virkelig vist sit værd i forhold til at opfylde ét af de valgløfter, hun gav op til kommunalvalget i 2017. Hun lovede at kæmpe for flere skæve boliger til hjemløse.

Med den nyligt indgåede aftale, hvor nogle af overskudsmidlerne blev givet til at bygge 24 skæve boliger, mens andre gik til renovering af herbergspladser, har hun holdt sit løfte. Hatten af for det.

Regler og strukturelle forhold
I samme valgkamp påstod Mia Nyegaard og daværende socialborgmester Jesper Christensen (S) på et vælgermøde, som Sand og Kofoeds Skole afholdt på netop Kofoeds Skole, at Borgerrepræsentationen skam allerede havde afskaffet eller i hvert fald udblødt reglen om, at 75 procent af nybyggede lejligheder skal være over 95 kvadratmeter.

Det er de gået meget stille med i Københavns Kommune. I hvert fald italesættes netop den regel af mange andre end mig som en forhindring for, at der kan bygges betalelige boliger til lavindkomstgruppen.

Mia Nyegaard fremhæver ellers andre aldeles relevante strukturelle forhold, som gør det sværere for kommunerne at bygge billige boliger. Selvfølgelig bør et Folketing til hver en tid gøre noget ved det. Vores nuværende boligminister, Ole Birk Olesen (LA), er som ultraliberal ikke fan af de almene boliger, så han har naturligvis ikke taget initiativ til at forbedre forholdene for sektoren.

Han ser det heller ikke som en boligministeriel opgave at understøtte socialpolitiske tiltag for hjemløse med en aktiv boligpolitik, som man gør i de andre nordiske lande og har haft stor succes med i Finland og Norge. Et valg kan selvfølgelig ændre på virkelighedsopfattelsen i Boligministeriet, men det er langt fra sikkert.

Fjern diskriminerende regel
Derfor er mit bedste råd til Mia Nyegaard, at hun skal fortsætte sin kamp for at gøre alt, hvad hun kan, for at ændre ved de strukturelle forhold, kommunen har indført, og fjerne den diskriminerende regel, der betyder, at det kun er i udkantsområderne af Danmark, at det er muligt for hjemløse at realisere deres drøm om en bolig.

Når det er sagt, skal vi nok støtte op om den nationale kamp for at få et Danmark, hvor man hjælper og støtter hjemløse frem for at give dem zoneforbud, og hvor der er boliger til alle og ordentlige forhold for hjemløse.

Velkommen ind i kampen, Mia, og tak.

Forrige artikel Børnerådet i ny rapport: Børnehavebørn savner nærværende voksne Børnerådet i ny rapport: Børnehavebørn savner nærværende voksne Næste artikel Aktivist: Handicap og psykisk sårbarhed bliver usynliggjort på Christiansborg Aktivist: Handicap og psykisk sårbarhed bliver usynliggjort på Christiansborg