Debat

Selveje Danmark: Manglende sammenhæng i psykiatrien presser sikkerheden i botilbud

DEBAT: Den kommende psykiatriplan bør følge Ombudsmandens anbefalinger om, at problemstillinger ved sektorovergange registreres systematisk, og at der etableres formaliserede samarbejdsaftaler mellem botilbud/kommuner og psykiatriske afdelinger/regioner, skriver Kåre Skarsholm fra Selveje Danmark.

Botilbuddene presses ud over det sikkerhedsmæssige forsvarlige, skriver Kåre Skarsholm. 
Botilbuddene presses ud over det sikkerhedsmæssige forsvarlige, skriver Kåre Skarsholm. Foto: pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kåre Skarsholm
Politisk konsulent i Selveje Danmark

I sidste uge udgav Folketingets Ombudsmand en temarapport om socialpsykiatrien under overskriften "Socialpsykiatrien – sikkerhed for beboere på botilbud og sektorovergange".

Efter en række tragiske drab på botilbud har blandt andet fagbevægelse og politikere de senere år haft fokus på medarbejdernes sikkerhed på botilbud.

Ombudsmandens perspektiv er også sikkerhed på botilbud, men i stedet for at se på medarbejdernes sikkerhed vender Ombudsmanden blikket mod beboernes sikkerhed og sektorovergangene mellem socialpsykiatrien og behandlingspsykiatrien.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Undersøgelsen dokumenterer, at der er rum for forbedring i begge henseender, men også at der er en kobling mellem den manglende sammenhæng i socialpsykiatri og behandlingspsykiatri og beboernes ringe sikkerhed.

Alle de botilbud, som Ombudsmanden besøgte i 2017, angav at have oplevet flere eksempler på uhensigtsmæssigheder i forbindelse med beboernes indlæggelse på eller udskrivning fra psykiatriske afdelinger eller som led i samarbejdet med afdelingerne under beboernes indlæggelse.

Samlet set tegner der sig et stærkt bekymrende billede - ikke mindst for botilbuddene, som får en forøget koncentration af psykisk syge mennesker, som burde være indlagt, men ikke kan få lov til det.

Kåre Skarsholm
Politisk konsulent i Selveje Danmark

Hovedparten af botilbuddene havde således eksempler på beboere, der efter botilbuddets opfattelse burde have været indlagt, men som var blevet afvist eller udskrevet igen efter et par timers ophold.

Flere botilbud havde desuden eksempler på beboere, hvis medicin var blevet ændret, uden at botilbuddet blev informeret.

Udskrives uden færdigbehandling
Problemstillingen er velkendt for dem, der er i berøring med feltet.

Botilbuddene har meget svært ved at få indskrevet botilbuddets beboere i på de psykiatriske hospitalsafdelinger, også selvom botilbuddet står med psykotiske beboere.

Når det så endelig lykkes at få indskrevet beboeren til behandling på hospitalet, bliver de udskrevet igen uden at være færdigbehandlet. Det fremgår også af VIVE's rapport "Kompleksitet i borgersager og opgaveløsning i socialpsykiatrien" fra april i år, der har belyst den manglende koordinering mellem den kommunale socialpsykiatri og behandlingspsykiatri ved indlæggelse og udskrivelse.

Også de selvejende socialpsykiatriske botilbud kender til problemerne manglende samarbejde med de psykiatriske afdelinger.

Problemstillingen underbygges yderligere af Lægeforeningens undersøgelse fra tidligere i år, hvor det fremgår, at cirka 60 procent af psykiatere jævnligt må udskrive patienter, før de er færdigbehandlede.

Samlet set tegner der sig et stærkt bekymrende billede - ikke mindst for botilbuddene, som får en forøget koncentration af psykisk syge mennesker, som burde være indlagt, men ikke kan få lov til det.

Sammenhæng skal indgå i psykiatriplan 2.0
Både sundhedsminister og statsminister har varslet en større reform af sundhedsvæsenet til efteråret, herunder en egentlig psykiatriplan 2.0.

Planen har længe været efterspurgt og må efter Selveje Danmarks opfattelse ikke gå uden om at forholde sig til de manglende sammenhænge i psykiatrien.

Ombudsmanden har i sin undersøgelse en række vurderinger, som det vil være relevant at inddrage i en psykiatriplan 2.0.

Blandt andet vurderer Ombudsmanden, at der til gavn for den bedste samlede behandling af beboerne bør indgås samarbejdsaftaler mellem de socialpsykiatriske botilbud og de psykiatriske afdelinger, som har botilbuddene i deres optageområde. Aftalerne bør blandt andet indeholde en beskrivelse af de forhold, der påvirker indskrivning, ophold og udskrivning.

De selvejende socialpsykiatriske botilbud har længe efterspurgt, at der følger udskrivningsaftaler med borgeren ved udskrivning fra hospitalspsykiatrien. De manglende aftaler medfører, at botilbuddet ikke ved, hvordan det skal støtte op om den behandling, der er foregået under beboerens indlæggelse, hvorefter beboeren står i fare for hurtigt tilbagefald.

Flere selvejende socialpsykiatrisk botilbud har som konsekvens indgået aftale med privatpraktiserende psykiatere for at sikre en sammenhængende behandling.

Socialpsykiatriens faglighed skal anerkendes
De mange vanskeligheder med at få borgerne indskrevet til behandling i hospitalsregi, den overfladiske behandling og den alt for hurtige udskrivelse medfører, at mange botilbud forsøger at holde borgerne så længe som muligt i botilbuddet.

Konsekvensen er, at botilbuddene presses ud over det sikkerhedsmæssige forsvarlige. Der er derfor behov for, at behandlingspsykiatrien tager socialpsykiatriens faglighed alvorligt og anerkender, at når et botilbud henvender sig med en borger til behandling, så er det fordi behovet er reelt, akut og af stor betydning for sikkerheden på tilbuddet.

Selveje Danmark mener desuden, at der bør oprettes et formaliseret samtale- og erfaringsudvekslingsrum, hvor kommune, behandlingspsykiatri/distriktspsykiatri og de ikke-offentlige leverandører kan drøfte tværfaglige sager, tværsektorielle samarbejdsmuligheder og forståelse for hinandens kompetencer og vilkår.

Enormt mørketal
Ombudsmanden peger i sin undersøgelse på, at det samlede omfang af problemstillinger ved sektorovergange ikke kendes, da der ikke foreligger systematiske registreringer heraf, for eksempel at en beboer ikke har kunnet blive indlagt.

Ombudsmanden har på den baggrund anbefalet, at problemstillinger ved sektorovergange registreres systematisk, og at der etableres egentlige formaliserede samarbejdsaftaler mellem botilbud/kommuner og psykiatriske afdelinger/regioner.

Selveje Danmark bakker varmt op om Ombudsmandens anbefalinger i forbindelse med rapporten og håber, at Ombudsmandens kommende drøftelse med Børne- og Socialministeriet og Sundheds- og Ældreministeriet vil medvirke til, at de konstaterede problemstillinger løses.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00