Debat

SF: Jobbørs skal få asylansøgere hurtigere i arbejde

DEBAT: Flygtninge og indvandrere i Danmark skal hurtigere i beskæftigelse. Derfor bør man allerede på asylcentrene klarlægge, hvilke kompetencer asylansøgere besidder. Det mener SF's integrationsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt.

Allerede på asylcentrene skal asylansøgernes kompetencer afklares, så de hurtigst muligt kan komme i beskæftigelse. Det mener Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Allerede på asylcentrene skal asylansøgernes kompetencer afklares, så de hurtigst muligt kan komme i beskæftigelse. Det mener Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).Foto: Thomas A
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karina Lorentzen Dehnhardt (SF)
Integrationsordfører

Vi har i den senere tid modtaget mange asylansøgere, særligt fra Syrien, som vi godt kan forvente kommer til at opholde sig længe her i Danmark, da man ikke foreløbigt kan forvente fred i Syrien.

Derfor synes vi i SF, at man tidligt kan gøre en indsats for at få de mange flygtninge ud på det danske arbejdsmarked. Mange syriske flygtninge er veluddannede og kan bibringe viden og kvalifikationer, som Danmark kan drage fordel af. Mange flygtninge kommer til Danmark med ønsket om at få en normal og rolig dagligdag til at fungere igen, hvor de kan klare sig selv. Det, synes vi i SF, kun er rimeligt.

Hurtigt i job
For at sikre en så effektiv integration som muligt på arbejdsmarkedet foreslår SF, at man allerede på asylcentrene skal klarlægge, hvilke kompetencer asylansøgerne besidder, herunder uddannelse, sprogkompetencer og arbejdsmarkedserfaring, så de hurtigst muligt kan komme i beskæftigelse.

De fleste indvandrere og flygtninge kommer ikke fra lande, hvor staten skal forsørge dem, og derfor er de også indstillet på, at de skal tjene deres penge selv. Vi skal ikke gentage de sidste årtiers dårlige integrationsindsats, som desværre har låst alt for mange nydanskere fast på kontanthjælp.

Derudover giver det disse mennesker en langt bedre mulighed for at bearbejde sorg og traumatiske oplevelser, føle sig nyttige og leve en god tilværelse, hvis de får lov til at blive aktiveret på det danske arbejdsmarked. Det gælder både flygtninge, der skal blive i landet i kort tid, som rejser tilbage til hjemlandet, og flygtninge, som forbliver i Danmark for altid.

Vi skal ikke gentage de sidste årtiers dårlige integrationsindsats, som desværre har låst alt for mange nydanskere fast på kontanthjælp.

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF)
Integrationsordfører

I Sønderborg har man allerede en model, hvor flygtninge fra første dag de kommer til Danmark får afdækket deres ressourcer og kompetencer, og de får lavet en plan for, hvordan de kan komme i gang, så de bibeholder og får udviklet de kompetencer, de allerede besidder. Man får dermed et overblik over, hvad de kan, før de får opholdstilladelse, som man derefter kan benytte, når de skal etableres i deres opholdskommuner.

I Sønderborg har man således klogt forsøgt at benytte den tid, hvor asylansøgerne opholder sig på centrene og venter på at få svar på deres opholdstilladelse. Det synes jeg, at man skal lade sig inspirere af og udbrede til resten af asylcentrene i Danmark.

En jobbørs for asylansøgere
Vi foreslår derfor at lave en jobbørs, hvor asylansøgere kan lægge deres kompetencer og CV ind, så virksomheder kan gå ind og søge i denne børs og finde en kandidat, der passer dem, og på den måde opnå kontakt.

Samtidig bør flygtninge, der kommer i beskæftigelse, få mulighed for at bosætte sig i den kommune, hvor man er blevet beskæftiget, også selvom denne kommune i forvejen har en høj andel af flygtninge. Det forholder sig nemlig sådan i dag, at flygtninge, der får ophold i Danmark, bliver fordelt i landets kommuner, og må først efter et tre år langt integrationsforløb selv vælge, i hvilken kommuner de vil bo i.

Vi må derfor gøre noget for, at der er lettere adgang til beskæftigelse for de flygtninge, der har ressourcerne til at integrere sig på arbejdsmarkedet. Det vil både gavne dem og samfundet, da det vil styrke integrationen på længere sigt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karina Lorentzen Dehnhardt

MF, gruppeformand (SF)
akademiøkonom (Esbjerg Business College. 1997), lærer (Haderslev Statsseminarium. 2002), MA professionel kommunikation (Roskilde Uni. 2018)

0:000:00