Debat

SF til DI: I gambler med de ældres ve og vel

REPLIK: I sin iver efter at privatisere plejen af de ældste borgere vælger Dansk Industri fuldstændig at se bort fra de mange gode ting, som disse plejehjem giver vores ældre, skriver Sisse Marie Welling (SF).

Det vil være vanvid at forsøge at privatisere alle plejehjem, skriver Sisse Marie Welling. 
Det vil være vanvid at forsøge at privatisere alle plejehjem, skriver Sisse Marie Welling. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Sisse Marie Welling (SF)
Sundheds- og omsorgsborgmester i København

Dansk Industri er igen på rov blandt de selvejende institutioner for at privatisere.

I et indlæg i Altinget 11. september argumenterer Jakob Scharff, branchedirektør i DI Service, for, at de selvejende plejehjems rammer i København ikke er frie nok, og at de derfor bør ”løslades”.

Med andre ord: privatiseres.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Men i sin iver for at privatisere plejen af vores ældste borgere vælger han fuldstændig at se bort fra de mange gode ting, som disse plejehjem giver vores ældre.

I stedet leder han febrilsk efter årsager til at privatisere vores plejehjem. Det er problematisk.

Vi har flere gange set, hvordan private plejehjem ikke kan konkurrere med det offentlige og ender med at knække. Den risiko er Jakob Scharff derimod villig til at løbe. Det er jeg ikke.

Sisse Marie Welling (SF)
Sundheds- og omsorgsborgmester i København

Private plejehjem knækker ofte
Privatiseringen af plejehjem vil være opgavetyveri fra kommunerne.

Det er ikke meningen, at private aktører skal drive offentlig virksomhed. At blive gammel og svag er en naturlig del af livet, og det er ikke meningen, at private virksomheder skal tjene penge på det, selvom Dansk Industri ønsker det.

Det vil være vanvid at forsøge at privatisere alle plejehjem. Vores ældre skal behandles med respekt, og vi kan ikke tillade os at gamble med deres ve og vel.

Vi har flere gange set, hvordan private plejehjem ikke kan konkurrere med det offentlige og ender med at knække. Den risiko er Jakob Scharff derimod villig til at løbe. Det er jeg ikke.

Udfordringer skyldes ikke driftsoverenskomst
I København har vi haft selvejende plejehjem, det vil sige plejehjem, som hverken er offentlige eller private, lang tid inden velfærdsstaten.

Det er frivillige organisationer, menighedsråd og ngo'er, som driver plejehjemmene, og det gør de med stor succes. Vi har lang og god tradition for at samarbejde, og de er i høj grad med til at skabe en bredere palet af tilbud til vores ældre.

Undersøgelsen, som Jakob Scharff henviser til, viser, at de selvejende plejehjem ser både fordele og ulemper ved at være selvejende med driftsoverenskomst.

Men den viser også, at ulemperne ikke skyldes driftsoverenskomsten i sig selv. I stedet drejer det sig om, at de selvejende plejehjem mangler støtte i at bruge de muligheder, som de har til at være endnu mere forskellige. Det er jo noget lidt andet end det, Jakob Scharff skriver.

Vi lytter til plejehjemmene
I København lytter vi til plejehjemmenes ønsker, og på den baggrund er vi nu i gang med at lave en guide til dem.

Det er vores rolle at gøre det så let som muligt for dem at bruge deres frihed. Det er til gavn for alle.

Selvom Jakob Scharff gerne vil, så får han ikke lov til at gå på rov blandt vores selvejende plejehjem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sisse Marie Welling

Sundheds- og omsorgsborgmester (SF), Københavns Kommune, fungerende formand, KL's Sundheds- og Ældreudvalg
cand.mag. i historie (Københavns Uni. 2017)

0:000:00