SF undsiger Frederiksens plan om flere anbringelser: Det skal være sidste udvej

INTERVIEW: Tvangsfjernelser af børn fra udsatte familier bør være "sidste instrument" i socialarbejdet, lyder det fra SF-formand Pia Olsen Dyhr. Socialdemokratiet har tidligere lagt op til markant flere tidlige anbringelser i stort socialudspil. 

Flere tidlige anbringelser af børn fra dysfunktionelle familier ligger højt på Socialdemokratiets ønskeliste til en ny socialpolitik.

Men ambitionen møder modstand fra samarbejdspartneren SF's formand, Pia Olsen Dyhr, der mener, at tvangsfjernelser bør være "det sidste instrument" i socialforvaltningerne. 

Sådan sagde hun til Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, da han søndag interviewede hende under Valgfolkemødet i Odense. 

Mette Frederiksen vil have, at flere børn fra familier, der fungerer dårligt, skal tvangsfjernes tidligere for at sikre dem muligheden for en ordentlig opvækst. Er det også på din dagsorden?

“Jeg synes ikke, at det er det primære, når man diskuterer børn i Danmark,” sagde Pia Olsen Dyhr og tilføjede: 

“Børn, der bliver fjernet, søger hele tiden tilbage til deres biologiske ophav. Vi gør egentlig det bedste, hvis vi kunne starte med en forebyggende indsats meget tidligere. Tvangsfjernelse må være det sidste instrument," sagde hun.

Hjørnesten i socialpolitikken
Ambitionen, om at flere børn skal anbringes tidligere, er en del af Socialdemokratiets børne- og socialudspil 'Altid på børnenes side', der blev lanceret i efteråret 2018.

"Børn skal ikke vokse op hos fulde forældre, voksne, som slår dem, eller som ikke kan give dem den tryghed og omsorg, de har brug for. Vi anbringer for få, og vi anbringer dem for sent," står der i udspillet.

Læs også: Overblik: Her er Socialdemokratiets nye socialudspil

Partiformand Mette Frederiksen (S) uddybede tankerne:

"Der er en gruppe, der ikke kan finde ud af at være mor og far. De får i dag for mange chancer, og jeg mener, at vi meget mere entydigt skal stille os på børnenes side, når de ikke kan finde ud af at være mor og far," sagde hun ved præsentationen. 

Men Socialdemokratiets nærmeste alliancepartner i SF ser ikke ud til at dele S-formandens vision.

Pia Olsen Dyhr vil hellere fokusere på det, hun kalder "børnenes hverdag" i dagsinstitutionerne og folkeskolen. Og så skal de sårbare familier identificeres og have hjælp allerede under graviditeten, lyder det fra Dyhr.

“Det bedste ville være, at man allerede, når kvinden er gravid, ser på, hvordan familien fungerer. Er den dysfunktionel? Har de ikke nogen forældreevne?," sagde hun søndag.

Ifølge Danmarks Statistik er der omkring 13.500 anbragte børn i Danmark. 

Se hele Jakob Nielsens interview med Pia Olsen Dyhr herunder. 

Forrige artikel Kom med til livedebat om tidlig tilbagetrækning tirsdag morgen Kom med til livedebat om tidlig tilbagetrækning tirsdag morgen Næste artikel S vil forme kontanthjælpen efter svensk model S vil forme kontanthjælpen efter svensk model