Debat

Socialchefer om serviceloven: For os handler det ikke om besparelser

DEBAT: Der skal mere fleksibilitet til i serviceloven, så en borger ikke bliver i et botilbud, hvis vedkommende kan klare sig i et mindre omfattende tilbud. Det mener Helle Linnet, formand fra Socialchef Foreningen i Danmark, FSD.

Der skal tænkes flere midlertidige boliger ind i Serviceloven, så der er mulighed for mere fleksibilitet, mener FSD.
Der skal tænkes flere midlertidige boliger ind i Serviceloven, så der er mulighed for mere fleksibilitet, mener FSD.Foto: Colourbox.com
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Helle Linnet
Formand for Socialchef Foreningen i Danmark

Vi finder det prisværdigt, at social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) har påtaget sig at gøre et nyt forsøg på at revidere servicelovens bestemmelser – et forsøg, der som bekendt faldt til jorden under den foregående socialminister.

Vi imødeser med spænding og interesse udfaldet af forhandlingerne.

Set udefra virker det bekymrende, at interesseorganisationerne på handicap- og psykiatriområdet, samt dele af Folketinget, på forhånd har fortolket kommunernes ønske om større fleksibilitet i lovgivningen som en slet skjult mulighed for at gennemføre yderligere besparelser på voksenområdet.

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Udviklingen i den måde, kommunerne arbejder med og forvalter socialpolitikken på i disse år, går entydigt i retning af rehabilitering.

Behov for midlertidige boliger
Vi arbejder for, og lykkes ofte med, at hjælpe borgerne tilbage i egen bolig - eller til mindre indgribende tilbud. Men vi oplever ikke, at lovgivningen følger med, når det gælder reguleringen af almene boliger til mennesker med psykisk sygdom og handicap.

Vi kan derfor også kun opfordre til, at der i forhandlingerne om revisionen af Servicelovens voksenbestemmelser indgår drøftelser af, hvordan vi i kommunerne fortsat kan arbejde med den rehabiliterende tankegang på området.

Udfordringen er kort fortalt, at lovgivningen fremmer kommunale boligbyggerier, som sikrer borgerne permanente boliger med lejekontrakt.

Vi mener naturligvis ikke, at borgerne skal kunne flyttes helt vilkårligt, når det lige passer i det kommunale kram. Men vi har brug for en større fleksibilitet, så en borger ikke forbliver i et botilbud, hvis den enkeltes udvikling går i retning af at kunne klare sig i et mindre omfattende tilbud.

Derfor mener vi, at behovet i højere grad er midlertidige boliger – og at der er brug for at nytænke samspillet mellem boligområdet og serviceloven. En udfordring, som socialministeren med fordel kunne tage op med boligministeren.

Vi kan derfor også kun opfordre til, at der i forhandlingerne om revisionen af Servicelovens voksenbestemmelser indgår drøftelser af, hvordan vi i kommunerne fortsat kan arbejde med den rehabiliterende tankegang på området.

For os er opgaven at sikre progression i borgernes forløb, så de ikke skal tilbringe et helt liv på institution.

Det handler ikke om besparelser - det handler om at sikre, at borgerne bliver længst muligt i eget liv.

Præcisering: I en tidligere udgave af artiklen var rubrikken "Socialchefer: Borgerne skal blive længst muligt i eget liv". Dette er nu ændret.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00