Debat

Socialdebatten sætter fokus på adoption

PRÆSENTATION: Regeringen vil med et nyt udspil blandt andet gøre det nemmere at bortadoptere uden samtykke, men er det det bedste for børnene? Dette spørgsmål tager Socialdebatten op til debat i den kommende måned. Læs mere her, og mød panelet.

Foto: Colourbox
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Regeringen vil med social- og børneminister Manu Sareen (R) gøre det nemmere at bortadoptere uden samtykke. Det skal ifølge regeringen skabe mere stabilitet og kontinuitet i anbragte børns liv. Eksperter har stillet spørgsmålstegn, om det er det bedste for børnene at blive tvangsadopteret. Og andre kritikere har påpeget, at det risikerer at blive et billigt alternativ til den dyre familiepleje. Lovforslaget forventes at træde i kraft i oktober 2015. Spørgsmålet er, om det er det bedste for børnene, og hvordan man bedst i praksis kan bruge den nye lov?

Altinget: social giver nu bolden videre! I den kommende måned vil Socialdebatten have fokus på adoption, og vi har derfor inviteret en række debattører til at deltage i debatten. 

Læs om denne måneds debattører her:

Manu SareenManu Sareen (R), minister for børn, ligestilling, integration og sociale forhold
Manu Sareen er uddannet socialpædagog. Han påbegyndte sin politiske karriere, da han i 2002 blev medlem af Borgerrepræsentationen i København. I 2005 stillede Manu Sareen op som kandidat for Radikale Venstre i Vesterbrokredsen og blev for første gang valgt ind i Folketinget i 2011. Samme år blev han udnævnt til minister for ligestilling og kirke og minister for nordisk samarbejde. I 2014 blev Manu Sareens ministerområde ændret til børn, ligestilling, integration og sociale forhold.

 

Lisbeth Zornig AndersenLisbeth Zornig Andersen, stifter og leder af rådgivningstjenesten Huset Zornig
Lisbeth Zornig Andersen har i løbet af sin opvækst været anbragt på adskillige institutioner. Efter et ophold på Hylleholt Husgerningskole for særligt vanskelige børn lykkedes det hende at komme ind på Københavns Universitet, hvor hun læste til cand.polit. med speciale i spilteori. Hun har været administrerende direktør i Specialisterne. I 2009 blev hun udnævnt til formand for Børnerådet. 1. oktober stiftede Lisbeth Zornig Andersen Huset Zornig, der ifølge hende stræber efter at forbedre indsatsen over for samfundets socialt udsatte.

 

Tina NedergaardTina Nedergaard, børne- og familieordfører for Venstre
Tina Nedergaard er Venstres familieordfører. Hun er tidligere undervisningsminister og har blandt andet været ordfører for uddannelse, forbruger og finanspolitik. Tina Nedergaard er uddannet cand.scient.pol. og har arbejdet så forskellige steder som i konsulentbranchen, i plejesektoren og i Dansk Arbejdsgiverforening, indtil hun blev valgt til Folketinget i 2001 i Nordjyllands Storkreds.

 

Jesper LohseJesper Lohse, landsformand for Foreningen Far
Jesper Lohse er 45 år og familiefar. Han har været formand for Foreningen Far siden 2011 og har 20 års erfaring med organisationsudvikling med speciale i IT i ca. 100 lande for internationale virksomheder. Jesper Lohse er oprindeligt uddannet HA-dat fra CBS, og har desuden enMBA fra AVT Institut. Han har modtaget internationale innovationspriser af Microsoft og Brandon-Hall i USA, deltaget i en G8 arbejdsgruppe om den globale markedsplads samt senest analyseret det danske familie- og socialsystem baseret på erfaringerne hos Foreningen Far.

 

Rasmus KjeldahlRasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår
Rasmus Kjeldahl har en ph.d. fra University of London og har i forskellige organisationer i 18 år arbejdet med at skabe politiske resultater på såvel nationalt som på EU-plan. Desuden er han medstifter af klimatænketanken Concito og den etiske vagthund Danwatch. Rasmus Kjeldahl har derudover haft sæde i talrige råd, nævn og udvalg. Fra 2002 til 2013 var han direktør for Forbrugerrådet, hvorefter han tiltrådte stillingen som direktør i Børns Vilkår.

 

Thomas AdelskovThomas Adelskov (S), formand for KL's Social- og Sundhedsudvalg og borgmester i Aalborg Kommune
Thomas Adelskov har siden 2010 været borgmester i Odsherred Kommune. Inden da var han medlem af Folketinget for Socialdemokraterne fra 1996, hvor han har været folkeskoleordfører, it-ordfører og senest arbejdsmarkedsordfører fra 2005 og frem til kommunalvalget i 2009, hvor han forlod Folketinget. Thomas Adelskov har bl.a. arbejdet med autistiske børn på Sofieskolen i Bagsværd og været daglig leder på Daghøjskolen i Odsherred. Han kom i KL’s bestyrelse i 2014 og har været formand for KL’s Social- og Sundhedsudvalg siden oktober 2014. Han har i sit virke som formand for Social- og Sundhedsudvalget især fokus på forebyggelse, rehabilitering og tidligere indsatser.

 

Anne-Dorthe HestbækAnne-Dorthe Hestbæk, seniorforsker og leder af afdelingen Børn og Familie (SFI)
Anne-Dorthe Hestbæk har i mange år arbejdet med forskning i udsatte børn og unge, og hun har selv en fortid i en socialforvaltning. Hun har blandt andet udgivet ”Når børn og unge anbringes” og ”Tvangsanbringelser i Norden og Nye regler”. Sidstnævnte sætter særligt fokus på, hvordan, og i hvilket omfang kommunerne faktisk implementerer ændringer i børnereglerne. Desuden har hun været med til at starte Danmarks første forløbsundersøgelse af anbragte børn, hvor SFI følger anbragte børn fra 1995-årgangen gennem deres barndom, ungdom og ind i voksenlivet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Zornig Andersen

Stifter, leder, Huset Zornig, formand, SIF, Herberget Overførstergården, forfatter
cand.polit. (Københavns Uni. 1994)

Manu Sareen

Forfatter, fhv. minister & MF (R)
socialpædagog (1997), konfliktmægler (2003)

Tina Nedergaard

Administrativ leder, JH Planter, fhv. undervisningsminister (V), fhv. MF
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1997)

0:000:00