Debat

Socialdebatten sætter fokus på alkohol

PRÆSENTATION: Altinget: social sætter i den kommende måned fokus på alkohol og alkoholmisbrugens betydning for samfundet og sociale forhold. Læs mere her og mød panelet.

Foto: colourbox
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danskerne har i en årrække været blandt de folkefærd i verden, som har drukket allermest alkohol. Sundhedsstyrelsen vurderer, at hver tiende dansker har et såkaldt ”skadeligt alkoholforbrug”.

Det betyder bl.a., at tusindvis af børn og unge vokser op i familier med alkoholproblemer. Ifølge Sundhedsstyrelsen har børn med alkoholiserede forældre langt større risiko for at blive indlagt på en psykiatrisk afdeling, blive anbragt uden for hjemmet eller forsøge at begå selvmord.

Senest har en undersøgelse fra SFI tilsvarende vist, at alkoholproblemer i børnefamilier ofte ikke opspores – fx pga. berøringsangst og manglende viden blandt pædagoger og lærere.

Alkoholmisbrug har dermed en lang række samfundsmæssige konsekvenser, som også tæller højt sygefravær for personer, som drikker over genstandsgrænserne, merforbrug i sundhedsvæsenet, øget kriminalitet etc.

Hvordan bør politikere og praktikere forholde sig til konsekvenserne af alkoholmisbrug? Hvilken indsats er nødvendig? Hvor fungerer indsatsen i dag? Hvor fejler man eventuelt? Hvilket ansvar har politikerne? Skal politikerne overhovedet blande sig i borgernes alkoholvaner? Er forbud en del af løsningen?

Altinget: social vil derfor sætte fokus på alkohol og alkoholmisbrugens betydning for samfundet og sociale forhold i den kommende måned.

Mød alle deltagerne her

Thyra FrankThyra Frank (LA), socialordfører
Thyra Frank har en diplomuddannelse i ledelse og er uddannet sygeplejerske. Hun har blandt andet været ansat ved plejehjemmet Helenesminde på Frederiksberg, hvorefter hun blev forstander for OK-hjemmet Lotte og sidenhen ansvarshavende sygeplejerske. Thyra Frank påbegyndte sin politiske karriere i 2011, hvor hun blev valgt ind i Folketinget for Liberal Alliance. Derudover er hun socialordfører og medlem af Socialudvalget siden 2012, Sundheds- og Forebyggelsesudvalget siden 2011.


Jann SjursenJann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte
Ud over at være formand for Rådet for Socialt Udsatte har Jann Sjursen været generalsekretær for Caritas Danmark siden 2007. Udsatterådet er et uafhængigt rådgivningsorgan, som følger indsatsen på området for socialt udsatte, hvorfra de kan rådføre regeringen og fungere som talerør for socialt udsatte. Medlemmerne af udsatterådet er personligt udpeget af socialministeren på baggrund af deres indsigt og erfaringer med de udsatte grupper. Jann Sjursen har været formand for Kristeligt Folkeparti og har været energiminister under Nyrup. Folketingsmedlem fra 1998 til 2005.

Johan Damgaard JensenJohan Damgaard Jensen, direktør i Alkohol & Samfund
Johan Damgaard Jensen er født og opvokset på Bornholm og blev uddannet cand.agro. i 1978. Siden 2012 har han været direktør i Alkohol & Samfund, og har efterfølgende formået at placere interesseorganisationen centralt i den politiske debat. På nordisk plan har han stået bag etableringen af det nordiske alkohol- og narkotikasamarbejde, Nordan, hvor han i dag er en del af bestyrelsen. Han har tidligere bl.a. arbejdet som Økonomikonsulent i Bornholms Landøkonomiske Forening og var fra 1997 til 2011 Generalsekretær i Alkoholpolitisk Landsråd.

Anette Søgaard NielsenAnette Søgaard Nielsen, projektdirektør, Forskningsenheden for klinisk alkoholforskning, Syddansk Universitet
Anette Søgaard Nielsen er uddannet cand.phil i 1986 og PhD i 2003 ved Syddansk Universitet. Hun arbejdede som klinisk alkoholforsker fra 1992 indtil 2000, hvor hun blev leder for Alkoholbehandlingscentret i Fyns Amt. Behandlingsinstitutionen overgik til kommunerne i 2007, hvor Anette fortsatte som leder indtil 2013, parallelt med en deltidsstilling som seniorforsker på Statens Institut for Folkesundhed. Anette arbejder i dag som lektor og projektdirektør for alkoholforskningsprogrammet RESCueH ved Syddansk Universitet/Region Syddanmark. Hun har siden 2011 været formand for den uafhængige organisation Alkohol og Samfund, som arbejder for, at vi får en sundere alkoholkultur i Danmark. Hun har skrevet en stribe fagbøger, artikler og bogkapitler om alkoholområdet og behandling af alkoholafhængighed.


Lars Søgaard JensenLars Søgaard Jensen, faglig sekretær i BUPL
Lars Søgaard Jensen er uddannet pædagog, og har arbejdet som pædagog i bl.a. Volsmose. Fra 2003 til 2014 var han formand for BUPL Fyn og blev i november 2014 valgt til BUPL's forretningsudvalg. I alle sine år som aktiv i fagforeningsarbejdet har hans drivkraft været børn og unges vilkår, institutionernes rammevilkår, pædagogernes uddannelse og efter/videreuddannelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00