Debat

Socialdebatten sætter fokus på den nye regerings socialpolitik

PRÆSENTATION: Hvad vil den blå bloks nye flertal betyde for dansk socialpolitik? Socialdebatten undersøger sagen i den kommende måned. Læs mere her, og mød panelet.

David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det var ikke ligefrem Venstre-regeringens socialpolitiske budskaber, der vakte de største overskrifter, da magten skiftede hænder efter valget i juni. På posten social- og indenrigsminister kom en gammel kending i Karen Ellemann, der tidligere har siddet på posten. Og i regeringsgrundlaget var det småt med store nyheder. Men der er ikke desto mindre en række interessante ting i regeringsgrundlaget, der er værd at holde øje med. Og så er der en række kontroversielle spørgsmål, der endnu ikke er besvaret af den nye regering.

Altinget: social forsøger at give et overblik over nogle af kommende udfordringer og politiske kampe på den socialpolitiske scene og har derfor inviteret en række fagpersoner og eksperter til at komme med deres bud på: Hvad er det vigtigste for en ny regering at tage fat om på det socialpolitiske område?

Mød hele panelet her

Majbrit Beran BerlauMajbrit Berlau, formand for Dansk Socialrådgiverforening
Majbritt Berlau er uddannet socialrådgiver og har arbejdet på kontanthjælpsområdet med nogle af de mest udsatte borgere. I 2012 blev Majbrit Berlau valgt som formand for Dansk Socialrådgiverforening. Indtil da var hun fra 2007 formand for Dansk Socialrådgiverforening i region Øst og gennem otte år medlem af foreningens hovedbestyrelse. Ifølge Majbrit Berlau har hun igennem årene i fagbevægelsen været med til at sætte fokus på, at faglighed, kvalitet og økonomi er hinandens forudsætninger, og at det kan betale sig at investere i det sociale arbejde.

Rasmus KjeldahlRasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår
Rasmus Kjeldahl har en ph.d. fra University of London og har i forskellige organisationer i 18 år arbejdet med at skabe politiske resultater på såvel nationalt som på EU-plan. Desuden er han medstifter af klimatænketanken Concito og den etiske vagthund Danwatch. Rasmus Kjeldahl har derudover haft sæde i talrige råd, nævn og udvalg. Fra 2002 til 2013 var han direktør for Forbrugerrådet, hvorefter han tiltrådte stillingen som direktør i Børns Vilkår.

Agi CsonkaAgi Csonka, adm. direktør for SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd
Agi Csonka har været direktør for SFI siden 2013. Inden hun kom til SFI, var hun i seks år direktør for Danmarks Evalueringsinstitut (EVA). Hun er uddannet cand.phil. og ph.d. i statskundskab. Hun skriver, at hun er stærkt optaget af samspillet mellem forskning og praksis, og at hun er meget engageret i uddannelsesområdet. Hun har et bredt kendskab til velfærdsamfundet, men har bl.a. særligt fokuseret på integrationsområdet og arbejdsmarkedspolitik.

Helle LinnetHelle Linnet, landsformand for Foreningen af Socialchefer i Danmark
Helle Linnet er uddannet sygeplejerske fra Sankt Lukas Stiftelsen i Hellerup 1982. Hun har siden suppleret sin uddannelse med flere ledelseskurser. Hun har bl.a. arbejdet som leder af ældreområdet i det daværende Møn Kommune, som social- og arbejdsmarkedsdirektør i Vordingborg Kommune, og blev i 2014 formand for Foreningen for Socialchefer, som dækker social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet. Områder, som ikke mindst i disse år viser deres styrke, når områderne kan samarbejde om det enkelte menneske. Hun har haft særligt fokus på, at unge får en uddannelse, da det kan være afgørende for, hvilke forudsætninger den enkelte har for at kunne tackle sit liv.

Thorkild OlesenThorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer
Thorkild Olesen er uddannet cand.mag. i historie og religionsvidenskab. Siden 2009 har han været landsformand for Dansk Blindesamfund, og efter knap tre år som næstformand i Danske Handicaporganisationer, blev han udnævnt som formand for organisationen. Han har arbejdet med kommunalreformen som konsulent for Dansk Blindesamfund og DH. Thorkild Olesen skriver, at han arbejder for, at blinde og stærkt svagsynede kan bidrage til og være inkluderet i samfundet. Han har som synshandicappet selv oplevet nødvendigheden af støtte i folkeskolen, ungdomsuddannelse og på videregående uddannelse samt arbejdsmarkedet.

Lisbeth Zornig AndersenLisbeth Zornig Andersen, stifter og leder af rådgivningstjenesten Huset Zornig
Lisbeth Zornig Andersen har i løbet af sin opvækst været anbragt på adskillige institutioner. Efter et ophold på Hylleholt Husgerningskole for særligt vanskelige børn lykkedes det hende at komme ind på Københavns Universitet, hvor hun læste til cand.polit. med speciale i spilteori. Hun har været administrerende direktør i Specialisterne. I 2009 blev hun udnævnt til formand for Børnerådet. 1. oktober samme år stiftede Lisbeth Zornig Andersen Huset Zornig, der ifølge hende stræber efter at forbedre indsatsen over for samfundets socialt udsatte.

Ask SvejstrupAsk Svejstrup, sekretariatsleder for SAND – De hjemløses landsorganisation
Ask Svejstrup er udannet cand.scient.soc. fra Aalborg universitetscenter. Han blev ansat i SAND – De hjemløses landsorganisation i 2002 og har siden været primus motor i at opbygge interesseorganisationen for hjemløse. Dengang som nu arbejder han for at sikre, at hjemløse kommer til orde og bliver hørt i de socialpolitiske diskussioner. SAND lægger vægt på, at hjemløse bliver inddraget i udformningen af tilbud og politikker på området.

Rasmus Larsen LindblomRasmus Larsen Lindblom, Velfærdspolitisk chefkonsulent i Dansk Erhverv
Rasmus Larsen Lindblom er uddannet cand. scient.pol. fra Aarhus Universitet og har bl.a. arbejdet i Socialministeriets departement og senest i Røde Kors med ansvaret for politisk rådgivning og interessevaretagelse. Dansk Erhverv er erhvervs- og arbejdsgiverorganisation for en lang række af private virksomheder, selvejende institutioner og ideelle organisationer, der på forskellig vis leverer velfærdsydelser inden for bl.a. ældreområdet, handicapområdet og det specialiserede socialområde.

Bjarne HastrupBjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen
Bjarne Hastrup er uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet. Han var frem til 1984 direktør i erhvervsorganisationen Håndværksrådet, men var som direktør i EGV med til i 1986 at stifte Ældre Sagen, hvor han i alle 27 år har været administrerende direktør. Bjarne Hastrup skriver, at han er meget aktiv i den offentlige debat om social velfærd i Danmark og har skrevet en hel række bøger og artikler om emnet. Han er, sideløbende med sit arbejde i Ældre Sagen, ekstern lektor ved Københavns Universitet og underviser i socialpolitik, ældrepolitik samt den danske velfærdsmodel.

Charlotte FuglsangCharlotte Fuglsang, forstander hos Reden
Charlotte Fuglsang er uddannet cand.scient.adm. fra RUC og har desuden en master fra Europakollegiet i Brügge. Hun har tidligere været direktør i Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse og Danmarks Lungeforening. I november 2014 blev hun forstander hos Reden København. Reden København er et frirum for kvinder i misbrug og prostitution. Og er et være- og rådgivningssted, hvor kvinderne kan få sig en pause fra det hektiske miljø på gaden. 

Helle JarlmoseHelle Jarlmose, generalsekretær for KFUK's Sociale Arbejde
Helle Jarlmose er generalsekretær i KFUK's Sociale Arbejde, der blandt andet driver Rederne i København, Odense, Aarhus og Aalborg. KFUK's Sociale Arbejde er til for mennesker, der er havnet i svær situation på grund af hjemløshed, stof- og alkoholmisbrug, psykisk sygdom og fattigdom. Hun er også Vice President i CAP International, en international organisation med base i Paris, der arbejder for afskaffelse af prostitution og kvindehandel. Helle har tidligere bl.a. været landsforkvinde for Dansk Kvindesamfund og viceamtsborgmester (R) i Københavns Amt. Hun er uddannet cand.mag. i dansk og anvendt sprogvidenskab fra Københavns Universitet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00