Socialpædagogerne advarer mod lempelser af besøgsrestriktionerne på botilbud

CORONA: De nuværende retningslinjer giver allerede mulighed for at bekæmpe ensomhed, vurderer Socialpædagogernes formand, der frygter smitteudbrud, når besøgsrestriktioner på botilbud fremover skal lempes.

Foto: Sarah Christine Nørgaard/BT/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Der er ikke behov for at lempe besøgsrestriktionerne på landets botilbud yderligere lige nu. Man kan sagtens bekæmpe ensomhed og isolation med de eksisterende regler.

Sådan lyder budskabet fra Socialpædagogernes formand, Benny Andersen.

Han advarer mod den lempelse af besøgsrestriktioner på anbringelsessteder og botilbud, som er en del af lørdagens aftale om initiativer for sårbare og udsatte grupper i forbindelse med covid-19.

Dokumentation

Det står der om lempelse af besøgsrestriktioner og botilbud i aftalen om initiativer for sårbare og udsatte grupper i forbindelse med covid-19:
Parterne er enige om, at det gældende besøgsforbud på anbringelsessteder og botilbud skal lempes på en måde, så de sundfaglige retningslinjer iagttages og risikoen for smitte ikke øges, men så der kan dæmmes op for den ensomhedsfølelse, som bebeboere på sociale tilbud oplever, fordi de ikke kan modtage besøg, og som er særligt hård for beboere, som i forvejen slås med isolation og ensomhed.

Lempelserne skal sikre en større fleksibilitet og differentiering med mulighed for i videre omfang at træffe konkrete beslutninger ud fra lokale forhold og hensynet til, at der kan være stor forskel på risikoen inden for målgrupperne.

Det konkrete forslag til lempelse udarbejdes af Social- og Indenrigsministeriet efter drøftelse med sundhedsmyndighederne og aftalepartierne og skal sikre, at der kan træffes lokale beslutninger om f.eks.:
- En-to faste besøgspersoner blandt de nærmeste pårørende
- Besøgene afvikles som udgangspunkt på tilbuddenes udearealer på en sundhedsfagligt forsvarlig måde, der skærmer andre beboere og personalet
- De nødvendige ressourcer skal være til stede for, at besøgene kan afvikles på en sundhedsfagligt forsvarlig måde, herunder personale, værnemidler og test.

Lempelserne vil skulle understøttes og suppleres af udvikling af og information om metoder til afholdelse af besøg på en sundhedsfagligt ansvarligt måde. Det kan f.eks. være metoder til adskillelse af arealer til besøg, opsætning af telte og skillevægge, anbefalinger til måden at tilrettelægge arbejdet på med henblik på, at få medarbejdere er sammen med den enkelte beboer. Metoder og anbefalinger kan bl.a. initieres og drøftes i partnerskaberne, ligesom VISO kan være med til at kvalificere dette, herunder hvordan dette kan ske inden for de til enhver tid gældende regler og retningslinjer og afstemt med sundhedsmyndighederne.

Se aftalen her.


Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00