Socialpolitik lagt på køl under valgkampen

VALGKAMP: Socialpolitik har været næsten fraværende i de første to uger af valgkampen, mener de socialpolitiske aktører, der giver deres bud på, hvilke emner der burde komme på dagsordenen i valgkampens slutspurt.
Foto: Kristoffer Hecquet/Altinget.dk
Kasper Frandsen

Socialpolitik er ikke noget, man skal gemme til bedre tider. Området har massive problemer som f.eks. ungdomsarbejdsløshed og manglende ungdomsuddannelser, som risikerer at forfølge Danmark økonomisk i mange år. Hvis vi ikke ændrer kurs, kan vi opleve amerikanske tilstande de kommende 10-20 år.

Lisbeth Zornig Andersen
Formand for Børnerådet
Fakta
Socialpolitikken, der blev væk...

Altinget har spurgt en række aktører på det socialpolitiske område, hvor meget de på en skala fra 1 (usynligt) til 5 (fylder meget) vurderer, at socialpolitikken har fyldt i valgkampens første to uger.

SAND: 1,5
Dansk Socialrådgiverforening: 1
Børnerådet: 1
Socialchefforeningen: 2
Ældre Sagen: 1,5
Rådet for Socialt Udsatte: 2
Socialpædagogerne: 3
Gennemsnit: 1,66

Økonomisk politik har været her, der og alle vegne i de første to uger af valgkampen. Men hvor er socialpolitikken?

Det spørgsmål stiller alle de aktører og organisationer inden for det sociale politiske område, Altinget har talt med, i kølvandet på valgkampens første to uger, der især har handlet om makroøkonomi, mens fattigdom, udsatte unge og førtidspension har ført en relativ anonym tilværelse.

Finansieringen af velfærden har foreløbig spillet en større rolle end indholdet. Men det er en forkert tankegang, for de to ting "hænger uløseligt" sammen, mener Lisbeth Zornig Andersen, formand for Børnerådet.

"Socialpolitik er ikke noget, man skal gemme til bedre tider. Området har massive problemer i forhold til f.eks. ungdomsarbejdsløshed og manglende ungdomsuddannelser, og det risikerer at forfølge Danmark økonomisk i mange år frem. Hvis vi ikke ændrer kurs, kan vi opleve amerikanske tilstande de kommende 10-20 år," siger hun.

Konsensus?
Formanden for Socialchefforeningen, Ole Pass, kalder det "påfaldende", at "store, vigtige områder" som ældreomsorg, førtidspension og unge med sindslidelser har fyldt så lidt. Omvendt kan det måske være et sundhedstegn, mener han.

"Den store konsensus på ældre- og socialområdet kan måske betragtes som et sundhedstegn. Jeg vælger at se det sådan, at man er tilfreds med den nuværende lovgivning og tilstand," siger han.  

Men skyder politikerne forbi målet ved at vægte den økonomiske politik?

Vælgerne vil gerne tale socialpolitik
"Meget mærkeligt". Sådan karakteriserer direktør i Ældresagen Bjarne Hastrup fraværet af socialpolitik i den foreløbige valgkamp. Han henviser til Ældresagens egen undersøgelse, der viser, at vælgerne i store træk synes, at velfærd og økonomi er lige vigtige valgkampstemaer.

"Politikere gør klogt i at dreje valgkampen ind på velfærd. Vælgerne forstår godt, at der skal balanceres mellem økonomi og socialretfærdighed. Vælgerne ser på begge dele," siger han.

Men hvilke socialpolitiske emner er det så, aktører synes, der har været for lidt af i valgkampen? Det har Altinget.dk spurgt dem om:

0:000:00