Socialrådgiverne lovpriser flertals-forslag uden om regeringen

INTERVIEW: Dansk Socialrådgiverforening roser oppositionens og DF’s forslag om forenkling af handicapindsatsen for børn. Det tager tyren ved hornene, lyder det fra næstformand Niels Christian Barkholt.

"Det indeholder en tænkning, som er tiltrængt ude i virkeligheden". Socialrådgivernes næstformand Niels Christian Barkholt roser beslutningsforslag B143 om forenkling af handicapindsatsen. Forslaget har et flertal uden om regeringen bag sig. 
"Det indeholder en tænkning, som er tiltrængt ude i virkeligheden". Socialrådgivernes næstformand Niels Christian Barkholt roser beslutningsforslag B143 om forenkling af handicapindsatsen. Forslaget har et flertal uden om regeringen bag sig. Foto: Kristian Sønderstrup-Granquist
Tyson W. Lyall

Socialministeren kan ikke se fordelen ved det, men det kan socialrådgiverne.

Beslutningsforslag B 143 om forenkling af handicapindsatsen har nemlig ikke blot et flertal uden om regeringen bag sig, men får nu også faglig opbakning fra Dansk Socialrådgiverforening.

Foreningen er nemlig uenig med socialminister Karen Ellemann (V), som over for Altinget i sidste uge afviste beslutningsforslaget, som Enhedslisten, Alternativet, Socialdemokraterne, SF og Dansk Folkeparti fremsatte 1. april.

Forslaget, som bl.a. skal sikre, at familier med et handicappet barn får hjælp på baggrund af én samlet vurdering, vil ikke være til fordel ”for de børn, som modtager hjælp” lød det fra ministeren.

Fakta
Sagen kort:  
Altinget kunne d. 5. april fortælle, at et flertal i Folketinget bestående af Enhedslisten, Alternativet, Socialdemokraterne, SF og Dansk Folkeparti er klar til at bringe regeringen i mindretal.  

Partierne vil pålægge regeringen at ændre loven, så hjælpen til en familie med et handicappet barn bevilges efter én samlet vurdering og bevilling – uanset om støtten kommer fra kommunen, skolen eller regionen.  

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) afviste med det samme beslutningsforslaget over for Altinget, selvom forslagsstillerne til sammen kan mønstre 114 mandater.  

”Regeringen bringer sig selv i mindretal. Den har et valg og kan indgå i en konstruktiv dialog, og det vil jeg opfordre den til,” svarede Dansk Folkepartis handicapordfører, Karina Adsbøl, ved den lejlighed. 

Den vurdering er socialrådgivernes næstformand Niels Christian Barkholt imidlertid ikke enig i.

”Det faglige arbejde omkring borgeren er i for høj grad ukoordineret i dag. Vi skal over til en indsats, hvor der skabes et koordineret team omkring borgeren. Det er en generel bevægelse, vi skal skabe, og derfor er dette beslutningsforslag godt. Det indeholder en tænkning, som er tiltrængt ude i virkeligheden,” siger han.

Kig mod beskæftigelsesområdet
Niels Christian Barkholt mener, at beslutningsforslaget åbner en principiel diskussion, som hans medlemmer hilser meget velkommen. De er nemlig udfordrede af, at ”der kommer flere og flere fagprofessionelle omkring den enkelte borger”.

Forslaget er derfor positivt, da det ”angriber et centralt problem i den måde, vi organiserer det sociale arbejde er på” siger han og tilføjer:

”Det er på høje tid, at lovgivningen også begynder at definere koordineringen og samarbejdet på tværs af sektorer.”

Niels Christian Barkholt nævner beskæftigelsesområdets erfaringer med rehabiliteringsteam som en oplagt inspirationskilde. Det kræver imidlertid, at der tænkes på tværs, hvorfor en ny lov i dette tilfælde skal sammentænkes i flere love, forklarer han og nævner folkeskoleloven, serviceloven og sundhedsloven.

Det står derfor meget åbent, hvordan der skal lovgives og organiseres i forlængelse af beslutningsforslaget, mener Niels Christian Barkholt.

”Det er afgørende at få klarlagt, hvilke ændringer forslaget vil medføre i en række lovgivninger. Det skal gøres tydeligt, hvordan man vil skabe gennemslagskraft og fordele ansvaret.”

Tyrenes horn
Beslutningsforslagets primære sigte er, at familier fremover kun skal modtage én samlet bevilling, der dækker alle familiens og barnets behov.

Hjælpen skal ifølge beslutningsforslaget samtidig kunne anvendes ”frit ud fra familiens og barnets egen vurdering af, hvad der er mest hensigtsmæssigt i forhold til familiens dagligdag”.

Det aspekt vakte også glæde hos Danske Handicaporganisationers formand, Thorkild Olesen, som har forklaret, at flere børn har op til 21 forskellige sagsbehandlinger fordelt på flere kommunale forvaltninger.

Men hvis problemerne er så åbenlyse, og det aktuelle forslag er så godt, hvorfor har man så ikke arbejdet hen imod det før?

”Fordi vi ikke tidligere har taget tyrene ved hornene. Det er en kompleks opgave, men det er på høje tid, at vi tager fat på den. Det handler samtidig om, at flere ministerier skal involveres og flere love skal køres sammen,” lyder svaret fra Niels Christian Barkholt.

Karen Ellemann sagde i sidste uge, at beslutningsforslaget er et udtryk for, at man helt grundlæggende er modstander af det eksisterende system. Hvad mener du om ministerens vurdering?

”Jeg opfatter det ikke som modstand mod det eksisterende system. Det er et forsøg på at kvalificere det nuværende system og at se i øjnene, at systemet er blevet så komplekst, at det fører til problemer for borgerne og fagpersonerne. Det handler i høj grad også om, at ressourcerne bliver udnyttet langt bedre og sikre, at alle trækker i samme retning." 

Dokumentation

Fakta om beslutningsforslag nr. B 143 

Fremsat den 1. april 2016 af Jakob Sølvhøj (EL), Pernille Skipper (EL), Orla Hav (S), Pernille Rosenkrantz Theil (S), Karina Adsbøl (DF), Karin Nødgaard (DF), Torsten Gejl (ALT), Rasmus Nordqvist (ALT), Trine Torp (SF) og Jonas Dahl (SF).

Pålægger regeringen at fremsætte lovforslag inden udgangen af 2016 om ændring af reglerne i lov om social service og andre love med henblik på at sikre, at hjælp til forældre, der har et barn med handicap, bevilges efter én samlet vurdering.

Lovforslaget skal sikre, at hjælpen er sammenhængende, overskuelig, fleksibel og koordineret og dækker familiens og barnets samlede behov, og at det er uden betydning for forældrene, at hjælpen har hjemmel i flere love og bestemmelser.

Hent hele beslutningsforslaget her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Christian Barkholt

Direktør, Social Talks, fhv. formand, LOKK (Landsorganisation af kvinders krisecentre), fhv. næstformand, Dansk Socialrådgiverforening
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00