Debat

Spor: Problem at udfase hjælp til misbrugte

DEBAT: Udfasningen af statslig støtte til CSM-centrene er problematisk for de senfølgeramte ofre for seksuelt misbrug og kan risikere at føre til, at de ikke får den nødvendige og retmæssige behandling. Det skriver formand for Landsforeningen Spor, Helle Borrowman.

Med lukningen af&nbsp;Psykologordningen, der har tilbudt hjælp til personer, som ikke bor i nærheden af Odense, Aarhus eller København, eksisterer der ikke længere en&nbsp;landsdækkende indsats for ofre for seksuelt misbrug i barndommen, skriver Helle Borrowman.<br>
Med lukningen af Psykologordningen, der har tilbudt hjælp til personer, som ikke bor i nærheden af Odense, Aarhus eller København, eksisterer der ikke længere en landsdækkende indsats for ofre for seksuelt misbrug i barndommen, skriver Helle Borrowman.
Ida Routhe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Helle Borrowman
Formand, Landsforeningen for voksne med senfølger af seksuelle overgreb (Spor)

Aftalen om Satspuljen er netop forhandlet hjem. Center for Seksuelt Misbrugte, der har tre centre placeret i de tre største byer i Danmark, er blevet tildelt 47 millioner kroner i perioden 2016-2019 til "fortsat drift og varig forankring af senfølgecentrerne". Af de 47 millioner vil de 16 af dem være øremærkede de første to år, hvorefter beløbet falder til 10 millioner i 2018 og ender på 5 millioner kroner i 2019. 

Pengene fra Satspuljen falder på et tørt sted, men de tilførte midler er langt fra nok til at dække omfanget af CSM-centrenes arbejde rundt om i landet.

Centrene har fået til opgave at tilbyde landsdækkende behandling, rådgivning og støtte, men ifølge den nyligt offentliggjorte evalueringsrapport fra SDU er der brug for 70 millioner kroner for at kunne løfte opgaven.

Fakta
Deltag i debatten!
Send til indlæg til [email protected].

De manglende midler vil i sidste ende gå ud over personer med et behandlingsbehov, der må indstille sig på en ventetid på mellem et halvt og to år for at komme i behandling. 

Geografisk ulighed
Derudover betyder de manglende midler, at det ikke har været muligt at løfte den geografiske opgave med at tilbyde landsdækkende behandling, rådgivning og støtte til voksne med senfølgeskader af seksuelt misbrug i barndommen.

Hvis udfordringen med at sikre rådgivning og behandling til alle personer med senfølgeskader skal indfries, kræver det større behandlingskapacitet med flere centre og flere økonomiske midler.

Helle Borrowman
Formand for Landsforeningen Spor

I en nyligt offentliggjort rapport fra Socialstyrelsen fremgår det, at størstedelen af de personer, som er i et behandlingsforløb, er bosat i enten Aarhus, Odense eller København, hvor de tre centre, som skal tilbyde den landsdækkende behandling, også er beliggende.  

Personer, der ikke bor enten i de førnævnte byer eller deres opland, har tidligere kunnet gøre brug af den såkaldte Psykologordning, som kunne tilbyde 11 timers psykologbehandling til voksne, som i deres barndom eller ungdom har været udsat for seksuelle overgreb, hvis de levede op til en række kriterier såsom ikke at stå på venteliste til behandling på et CSM center. Men Psykologordningen er ikke blevet tildelt nye midler i satspuljeforliget og lukker dermed i indeværende år.  

Vi må således konstatere, at der desværre ikke eksisterer en landsdækkende rådgivnings- og behandlingsindsats, sådan som det ellers var målet. 

Nødvendigt med lovfæstet ret
Med udfasningen af de statslige midler til CSM i 2019 er det Socialministerens plan, at behandlingen skal overgå til kommuner og regioner. 

Hvis udfordringen med at sikre rådgivning og behandling til alle personer med senfølgeskader skal indfries, kræver det større behandlingskapacitet med flere centre og flere økonomiske midler. 

Men i en tid, hvor økonomien i kommunerne og regionerne rundt om i landet er presset, er det nødvendigt, at der følger lovinitiativer med pengene, således at de senfølgeramte får en lovfæstet ret til støtte, samvær og behandling og ikke havner i den kommunale eller regionale syltekrukke, fordi kommunerne udelukkende har økonomisk råderum til 'skal-opgaver'.

I Spor ønsker vi derfor, at der kommer lovgivning på området, således at alle personer med senfølgeskader af seksuelt misbrug i barndommen kan få den nødvendige og retmæssige behandling, der er behov for.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00