Terrorisme og integration

KLUMME:
Islamiske terrorister er ofte økonomisk og uddannelses-mæssigt velintegrerede. Det er den manglende kulturelle og demokratiske integration, der kendetegner potentielle terrorister.
Erik Holstein

Det er en alt for begrænset definition af integration kun at se på den materielle side af sagen

Erik Holstein
Redaktør af Altinget/Integration
MED DE SENESTE dages anholdelser i terrorsagen er risikoen for terrorisme på dansk grund blevet uhyggelig nærværende. Men en række af forklaringerne om terrorismens baggrund holder ikke for en nærmere prøvelse.

Den første myte om terrorens baggrund handler netop om integration - eller rettere mangel på samme. Umiddelbart efter 11. september og terrorbomberne i London kunne man høre refleksagtige forklaringer om, at terrorisme blev skabt af fattigdom i den tredje verden og af økonomisk marginalisering af unge indvandrere i Vesten. Og at den mest effektive terrorbekæmpelse derfor var sociale initiativer. Men konklusionen er forkert.

HVERKEN TERRORISTERNE i USA eller England har været sociale tabere, der er blevet drevet ud i terrorismen af nederlag på arbejdsmarkedet eller i skolen. De foreløbige meldinger om de terrormistænkte i Danmark tyder på samme tendens, nemlig at der er tale om personer, der i økonomisk og social forstand har været integrerede.

Det understreger, at det er en alt for begrænset definition af integration kun at se på den materielle side af sagen. For i kulturel forstand har terroristerne været alt andet end integrerede. Det er kulturelle og religiøse modsætninger til de vestlige samfund, der driver dem ud i terrorismen. Og det er derfor her, at en bekæmpelse af terrorismen må tage sit udgangspunkt.

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00