Debat

Udsatte: Tag afsæt i den enkelte misbrugers situation

Jann Sjursen
Jann Sjursen: Formand, Rådet for Socialt Udsatte

DEBAT: Der er risiko for, at en stor gruppe af udsatte fravælger samfundets udstrakte hjælpende hånd, hvis systemet ikke forsøger at favne misbrugeres komplekse og forskelligartede problemer ved en sammenhængende og koordineret indsats. Det mener Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jann Sjursen
Formand for Rådet for Socialt Udsatte

Rådet for Socialt Udsatte synes det er vigtigt, at hver enkelt kommune løfter sit ansvar for behandlingsindsatsen.

Indsatser, som langt hen ad vejen skal varetages i kommunalt regi. Men det fordrer en sammenhængende og koordineret indsats hele vejen igennem! Og det er ofte her at kæden hopper af.

Jann Sjursen
Formand for Rådet for Socialt Udsatte

Det må være forventningen, eftersom kommunerne har overtaget ansvaret og rent faktisk også gerne vil beholde ansvaret, hvilket blev pointeret af KL i forbindelse med evalueringen af kommunalreformen.

Derfor interesserer rådet sig også for, om kommunerne overholder lovgivningens behandlingsgaranti. Tallene viser desværre, at 46 kommuner overskrider behandlingsgarantien for stofmisbrugsbehandling i mere end fem procent af sagerne.

Fakta
Fra 25. september og en måned frem handler Socialdebatten om misbrug.

Socialdebatten på Altinget : social har til formål at fokusere og styrke den socialpolitiske og socialfaglige debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget : social eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for det sociale område.

Læs mere om debatten her.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]

Thomas Kastrup-Larsen, formand for KL’s social- og sundhedsudvalg, skriver i sit indlæg den 2. oktober, at Rådet for Socialt Udsatte ikke bruger tallene fra Stofmisbrugsdatabasen rigtigt. 

Det er rigtigt, som Thomas Kastrup-Larsen skriver, at overskridelsen berører cirka 10 procent af alle sager. Men behandlingsgarantien skal efter rådets og formentlig også KL’s opfattelse overholdes i alle kommuner – der er ikke 98 sociallovgivninger.

I 2011 var der 24 kommuner, der overskred behandlingsgarantien i mellem fem og 15 procent af sagerne. Der var 13 kommuner, der overskred garantien i mellem 15 og 25 procent af sagerne, og der var ni kommuner, der overskred garantien i mere end 25 procent af sagerne. 

Der er et stort forbedringspotentiale i mange kommuner. For at holde debatten på det principielle niveau, så må Thomas Kastrup-Larsen selv slå op i Stofmisbrugsdatabasen for at kigge sin egen kommune efter i sømmene.

Der er endnu ikke kommet tal for hverken 2012 eller 2013 - det er ærgerligt, for vi kan jo håbe på, at det er blevet bedre. Det må vi vente og se, til Socialstyrelsen og kommunerne bliver færdige med indberetninger, fejlfinding og databehandling.

Behov for sammenhængende indsats
Rådet er i øvrigt helt enig, når Thomas Kastrup-Larsen skriver, at den kommunale misbrugsindsats hverken kan eller skal løse alle borgeres øvrige problemer. Succes i behandlingen af mennesker med et langvarigt misbrug fordrer, at der i behandlingen er blik for hele den udsattes situation – og ikke kun misbruget.

Det er ikke raketvidenskab, at stofmisbrug for mange kan have omfattende negative konsekvenser såsom dårlig økonomi, dårligt helbred, manglende sociale relationer og kriminalitet. Derfor er det også meget at forvente, at seks måneders behandling i et ambulant tilbud, kan hjælpe på 20 års misbrugsliv.

Et stofmisbrug er ofte et symptom på andre bagvedliggende problematikker, der er brug for at blive behandlet samtidigt med stofmisbrugsindsatsen - parallelforløb af både beskæftigelsesrettet, sundhedsfaglig og social karakter.

Indsatser, som langt hen ad vejen skal varetages i kommunalt regi. Men det fordrer en sammenhængende og koordineret indsats hele vejen igennem! Og det er ofte her, at kæden hopper af.

Risiko for fravalg af hjælp
For alt for ofte strander en god indsats i eksempelvis misbrugsindsatsen, fordi beskæftigelsesforvaltningen har nogle andre målsætninger med borgeren. En fællesnævner for mange af de brugerundersøgelser, som rådet har foretaget, vidner desværre om, at udsattes møde med systemet alt for ofte er indlejret af en lang række paradokser, som ofte er årsagen til en manglende positiv effekt af indsatsen.

Flere oplever for mange modsatrettede og ukoordinerede indsatser fra de forskellige forvaltninger uden en individuel indsats. De oplever at blive negligeret og afvist, hvilket har en meget negativ effekt i forhold til deres tillid til, at der er mening i indsatsen. Mange oplever skiftende sagsbehandlere, uafsluttede misbrugs- eller uddannelsesforløb og mangel på længerevarende rehabiliterende indsatser.

Det er ikke nogen let opgave, når systemer skal favne menneskers komplekse og forskelligartede problemer, men hvis vi ikke gør et ihærdigt forsøg på at løse denne opgave med udgangspunkt i en bred og helhedsorienteret indsats, så bliver konsekvensen, at en stor gruppe af de især unge udsatte fravælger den udstrakte hånd om hjælp!

Og selv om kommunen ikke har ansvaret hele vejen rundt, så har kommunen ansvaret en ganske betydelig del af vejen rundt – misbrugerens forsørgelsesgrundlag, meningsfuld misbrugsbehandling, hjælp til et sted at bo, gode væresteder, hvor netværk kan etableres, god efterværn efter behandling, relevant rehabilitering til uddannelse og beskæftigelse etc.

Det forudsætter naturligvis, at kommunen tager ansvaret på sig. At overholde behandlingsgarantien er også et godt sted at vise ansvarlighed!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jann Sjursen

Fhv. energiminister, MF og partiformand (KrF/KD), fhv. generalsekretær, Caritas Danmark 2007-2019 og landsleder i Tuba
lærer (Haslev Seminarium. 1988)

0:000:00