Ungdomsboliger til handicappede på vej

BOTILBUD: Unge med funktionsnedsættelser placeres ofte på botilbud omgivet af meget ældre mennesker. Kommunerne får nu mulighed for at oprette botilbud og plejeboliger til unge under 35 år.

Foto: Jonas Vandall Ørtvig/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Unge handicappede får fremover mulighed for at bo dør om dør med andre jævnaldrende - frem for personer, som er meget ældre end dem selv.

Hidtil har det været sådan i lovgivningen, at man ikke måtte sætte en aldersgrænse ind på plejeboliger og botilbud.

Men nu har et bredt flertal i Folketinget besluttet at give kommunerne mulighed for at oprette ungdomsboliger til unge med psykiske og fysiske funktionsnedsættelser.

Dokumentation

Ny aftale om ungdomsboliger
Regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Alternativet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti indgik den 31. august 2018 en aftale om revision af reglerne om magtanvendelse på handicapområdet.

Læs hele aftalen her

Som led i aftalen indgik partierne også en aftale om målretning af botilbud til unge.

Partierne er enige om følgende:

  • Som ung skal man have mulighed for at leve et ungdomsliv, også når man har behov for at bo på et botilbud pga. nedsat psykisk eller fysisk funktionsnedsættelse.
  • Derfor vil parterne forbedre kommunernes mulighed for at målrette botilbud til unge. Det gælder både længerevarende botilbud efter serviceloven og botilbudslignende plejeboliger efter almenboligloven.
  • Parterne er på den baggrund enige om at indføre mulighed for at betinge ophold på et længerevarende botilbud eller plejebolig målrettet unge af, at borgeren fraflytter, når borgeren fylder 35 år.
  • Samtidig skal kommunerne ikke kunne visitere eller anvise borgere over 35 år til botilbud eller plejeboliger, der er målrettet unge.

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00