Debat

V: Børnenes tarv kommer før forældrenes

Tina Nedergaard
Tina Nedergaard Folketingsmedlem (V), fhv. undervisningsminister

DEBAT: Når man overvejer at adoptere et barn, er der en række betydningsfulde overvejelser, man bør gøre sig. Hensynet til barnet bør vægtes højere end noget andet. Det mener Tina Nedergaard (V), børne- og familieordfører.

David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tina Nedergaard (V)
Børne- og familieordfører

Børn har brug for tryghed, omsorg og kærlighed. De har brug for at føle, at de kan være trygge ved deres fremtid, at der ikke pludselig sker store omvæltninger, som de ikke har indflydelse på. Vi kan med lovgivning ikke forhindre, at børn bliver sat i udsatte situationer. Det sker desværre hver eneste dag, men i nogle, omend få tilfælde, kan vi med konkrete beslutninger skabe trygge rammer omkring barnet. Det er målet i de tilfælde, hvor man ved tvang bortadopterer et barn.

For mig er det helt afgørende, at de biologiske forældre er helt uden evne til at varetage forældreskabet, og at samvær med forælderen vurderes i det konkrete tilfælde at skade barnets trivsel i høj grad.

Vi skal selvfølgelig tage et udstrakt hensyn til de biologiske forældre, men deres rettigheder må ikke stå i vejen for, at barnet kan få en god barndom. Forudsætningen for at bortadoptere et barn må altid være, at forældrene på ingen måde vurderes at kunne generhverve forældreevnen.

Alt for mange børn, der ikke har kunnet vokse op hos deres biologiske forældre, har oplevet at blive flyttet adskillige gange undervejs i deres barndom. Flere plejefamilier og flere forskellige institutionsophold er langt fra optimalt for barnets ret til en tryg barndom. Derfor er adoption i nogle tilfælde den bedste vej for barnet.

Barnets alder har stor betydning
Der er dog en stribe af overvejelser at gøre sig. Barnets alder har for mig at se stor betydning. Det lille spædbarn kan i lighed med børn, der er bortadopteret frivilligt få en helt normal og god opvækst hos sine adoptivforældre. Der er rigtigt gode chancer for, at disse børn får en god og kærlig opvækst, hvor de lever som alle andre børn.

Flere plejefamilier og flere forskellige institutionsophold er langt fra optimalt for barnets ret til en tryg barndom. Derfor er adoption i nogle tilfælde den bedste vej for barnet.

Tina Nedergaard (V)
Børne- og familieordfører

Mere kompliceret er det, hvis barnet er blevet lidt større og endda har haft kontakt med sine biologiske forældre eller en af dem, mens de har boet i en plejefamilie. De kan her igennem have fået et netværk omkring sig, som betyder meget for dem, omend der i netværket ikke er personer, der er ressourcestærke nok til at tage sig af dem. Det være sig f.eks. bedsteforældre eller anden familie.

I disse tilfælde kan en tvangsadoption fortsat godt være det bedste valg, men vi bør overveje, om kontakten til personer, som de har kendt hele deres liv, kan opretholdes på et plan, hvor barnet og adoptivforældrene kan håndtere kontakten. Vi kan fastsætte de lovgivningsmæssige rammer for tvangsadoption, men netop på et område som dette er det de meget kompetente fagpersoner, som behandler sagerne, der i sidste ende er afgørende for, om vi får taget alle relevante hensyn.

Hensynet til barnets tarv
Der har været udtrykt bekymring om, hvorvidt tvangsadoption kan blive "misbrugt" som besparelse. Det skal vi alle være opmærksomme på ikke sker. Det må, kan og skal alene være hensynet til barnets tarv, som kan føre til tvangsadoption. Vigtigt i forhold til spørgsmålet er det også, om barnet evt. vil kunne blive adopteret af den plejefamilie, som barnet i forvejen kender.

Der kan meget let på dette område opstå ulykkelige situationer, hvor f.eks. en plejefamilie tager initiativ til at adoptere barnet mod forældrenes vilje, og hvor sagen eventuelt ender med, at de ikke kan adoptere barnet. Kan barnet så fortsat være i pleje i denne familie, og hvordan håndterer man den krise, der uundgåeligt opstår mellem biologiske - og plejeforældre.

Endelig er det også centralt, at der ikke er hele forældre-grupper, som bliver bange for en pludselig tvangsadoption. Det er vigtigt, at netop den forældregruppe, som ikke har evnen til selv at passe deres børn, har tillid til "systemet" og stoler på, at der træffes gode beslutninger for deres barn.

Området er meget komplekst. Det ændrer dog ikke ved, at der er børn, hvis liv kan få et langt lykkeligere forløb, hvis de adopteres ind i en kærlig familie, som også vil være der, når barnet bliver voksent. Børnene er de vigtigste, og i Venstre lytter vi gerne til alle, som har indsigt i og erfaringer på området. Dette vedkommer os alle.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tina Nedergaard

Administrativ leder, JH Planter, fhv. undervisningsminister (V), fhv. MF
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1997)

0:000:00