Debat

V-borgmester: Nu går det fremad på førtidspensions-området i København

DEBAT: I 2018 blev der givet 38 procent flere førtidspensioner i Københavns Kommune. Men der er stadig udfordringer på området, og derfor er der vedtaget en handleplan, som har fokus på at give borgerne hurtig afklaring, flere sagsbehandlere og klar lovgivning, skriver Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

Der skal penge til flere sagsbehandlere i Københavns Kommune, skriver Cecilia Lonning-Skovgaard.
Der skal penge til flere sagsbehandlere i Københavns Kommune, skriver Cecilia Lonning-Skovgaard.Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Cecilia Lonning-Skovgaard (V)
Beskæftigelses- og integrationsborgmester, Københavns Kommune

For præcis et år siden var det historierne om syge københavnere, som ikke kunne få førtidspension, der fyldte i medierne.

Københavns Kommune fik kritik for at være blandt de kommuner i landet, der gav færrest førtidspensioner, og derfor var jeg hellere ikke i tvivl, da jeg for et halvt år siden fik muligheden for at sætte mig i stolen som beskæftigelses- og integrationsborgmester efter valget: Vi skulle have styr på området og sikre, at borgerne følte sig godt behandlet, og at deres sager blev afklaret hurtigst muligt.

Efter et massivt fokus på området har vi her et halvt år efter gjort markante fremskridt. Vi er ikke i mål endnu, men det går bedre.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Sammenligner man første halvår 2017 med første halvår 2018 er der ifølge tal fra jobindsats.dk blevet givet 38 procent flere førtidspensioner i forhold til sidste år – og stigningen i København er større på landsplan.

Det er jeg tilfreds med, for min tilgang er ganske simpel: De, der er for syge til at kunne arbejde, skal have en førtidspension. Mens de, der har muligheden for at komme tilbage i arbejde, skal hjælpes bedst muligt.

Med de lovændringer, som er ved at falde på plads, bliver der lagt op til, at kommunerne kan tilrettelægge en bedre indsats for borgerne.

Cecilia Lonning-Skovgaard (V)
Beskæftigelses- og integrationsborgmester, København

Hurtig afklaring, flere sagsbehandlere og klar lovgivning
Jeg har naturligvis haft mange lange drøftelser med beskæftigelses- og integrationsudvalget, som ligesom jeg er optaget af, at vi giver borgerne en bedre behandling.

Derfor fik vi kort tid inden sommerferien vedtaget en handleplan på området, som jeg har store forhåbninger til med tre essentielle pejlemærker:

De borgere, der er i målgruppen for førtidspension og fleksjob, skal fremover have en hurtigere afklaring.

Der skal skabes bedre betingelser for sagsbehandlingen og bedre oplevelser for både borgere og medarbejdere.

Vi kommer ikke udenom, at en del af opgaven med at genskabe tilliden handler om at få penge til flere sagsbehandlere. I efteråret kom det frem, at medarbejderne sad med flere sager end i andre kommuner, og derfor er det en vigtig prioritet for mig til efterårets budgetforhandlinger at kæmpe for, at vi får flere sagsbehandlere i jobcentrene, så de har bedre tid til de enkelte sager.

Området har også tidligere haft en uklar lovgivning, som der nu bliver rettet op på fra Folketingets side.

Med de lovændringer, som er ved at falde på plads, bliver der lagt op til, at kommunerne kan tilrettelægge en bedre indsats for borgerne.

Det er vigtigt, at der hele tiden sker fremskridt på førtidspensionsområdet her i København, og selvom vi ikke er i mål endnu, så går det fremad.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Cecilia Lonning-Skovgaard

HR-direktør, DFDS, fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), Københavns Kommune, medlem, Borgerrepræsentationen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001), Master of Public Administration (Kennedy School of Government, Harvard University 2000)

0:000:00