Debat

V: Til tider glemmer vi, hvad kontanthjælp egentlig er

DEBAT: En midlertidig ydelse. Det er, hvad kontanthjælp er, og det glemmes ofte, når ændringerne i kontanthjælpen for tiden diskuteres, mener Hans Andersen (V), der synes, at der er en tendens til at male skræmmebilleder op.

Foto: ft.dk
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hans Andersen (V)
Beskæftigelsesordfører

Når Venstre-regeringen gentagne gange understreger, at det skal kunne betale sig at arbejde, er der en mening med galskaben. For mens Socialdemokratiet stod i spidsen for en regering, der gjorde det mindre attraktivt at arbejde, vil Venstre en anden vej. Derfor er kontanthjælpsloftet helt afgørende for, at der er en forskel på at gå på arbejde og være på kontanthjælp.

I vores optik er det et spørgsmål om rimelighed. Flere skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet og bidrage til vores fælles velfærd, og det pointerer vi med kontanthjælpsloftet. Så Torsten Gejl fra Alternativet har ret, når han i denne paneldebat nævner, at der er ideologiske forskelle i dansk politik. Og heldigvis for det da.

Måske har Alternativet overset noget
For Venstre-regeringen vil ikke lægge mandater til en politik, hvor det ikke kan betale sig at arbejde. Vi vil ikke acceptere en virkelighed, hvor det er lige så givende at være på kontanthjælp som at tage et arbejde. Det er sund fornuft.

Endvidere udtrykker Torsten Gejl, at han glæder sig til, at mandatet – måske – skifter, og at der kommer en ny regering, som kan afskaffe kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen igen. Hvad Torsten Gejl måske har overhørt er, at det største parti i rød blok, Socialdemokratiet, ikke vil love at de ruller kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen tilbage igen.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Forklaringen skal findes i økonomisk uvished. Det efterlader mig med et indtryk af, at de måske dybest set godt kan se fornuften i at gøre det mere attraktivt at have et arbejde end at være på offentlig forsørgelse. Måske til Torsten Gejls skuffelse.

Ofte overskygger debatten omkring kontanthjælpsloftet et vigtigt element. Nemlig at kontanthjælpen er ment som en midlertidig forsørgelsesydelse, og at perioden, hvor man har brug for hjælp til forsørgelse, skal være så kort som muligt.

Desværre fokuseres der ofte mere på at male misvisende skræmmebilleder af konsekvenserne.

Hans Andersen, beskæftigelsesordfører i Venstre

Kontanthjælpen må aldrig blive en permanent ydelse, og man skal bruge perioden uden arbejde på at finde vej tilbage til arbejdsmarkedet.

Der males misvisende skræmmebilleder
Desværre fokuseres der ofte mere på at male misvisende skræmmebilleder af konsekvenserne. Tidligere i denne paneldebat kommenterede Børns Vilkårs direktør, Rasmus Kjeldahl, på kontanthjælpsloftet. Han nævner eksempler fra BørneTelefonen på, hvilke konsekvenser det kan have for børnene, når familier rammes på pengepungen.

Jeg er ikke i tvivl om, at BørneTelefonen modtager mange opkald fra børn, der har det svært, men jeg køber ikke kontanthjælpsloftet som forklaring på, at en pige for eksempel føler sig nødsaget til at prostituere sig selv, fordi hendes mor er på kontanthjælp og ingen penge har.

I sådan et tilfælde er der tale om andre seriøse problemer, der selvfølgelig skal tages hånd om. Med det nye kontanthjælpsloft har en enlig forsørger med to børn 10.200 kr. til rådighed om måneden, når skat og boligudgifter er betalt. Det mener jeg ikke er et beløb, der alene skaber de eksempler, Rasmus Kjeldahl nævner og som i øvrigt er eksempler, der er sket før kontanthjælpsloftet er trådt i kraft.

Venstre-regeringen er optaget af at flytte flere mennesker fra passiv forsørgelse til aktiv beskæftigelse. Med kontanthjælpsloftet har vi fundet det rette økonomiske incitament for at flere vælger arbejde frem for offentlig forsørgelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Andersen

MF (V), byrådsmedlem (V), Frederikssund Kommune, kommitteret for Hjemmeværnet
cand.merc.aud. (Handelshøjskolen i København 2000)

0:000:00