Vibe Klarups coronadagbog uge 4: "Der er et besynderligt fænomen i gang lige nu, som det kunne være rart at få klarhed over"

JOURNAL: Vibe Klarup er som formand for Rådet for Socialt Udsatte helt tæt på coronavirussens indflydelse på livet for landets socialt udsatte. Læs hendes dagbog om socialområdets bekymringer og løsninger på coronakrisen hver dag på Altinget Social.

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Mandag 6. april klokken 10.31:
Regeringen har nu endelig suspenderet 225-timersreglen. Det er jeg meget tilfreds med. Det er godt, at de har lyttet, og at der nu sker noget.

Der er et besynderligt fænomen i gang lige nu, som det kunne være rart at få klarhed over. Lægerne melder om meget få indlæggelser af hjertepatienter. Akutmodtagelserne på sygehusene er affolkede. Herbergerne oplever nogen steder meget lille søgning. Og psykiatrien melder også om tomme pladser. Hvad er den bagvedliggende årsag, og hvad betyder det? Skal vi forvente en forværring af den mentale og fysiske sundhed, når vi på et tidspunkt åbner samfundet igen? Det er den undren, jeg sidder med.

Det gør det også sværere at udpege, hvad der er centralt at åbne for først. På socialområdet vil der være folk, der lider rent mentalt på grund af isolationen. Men vi kan også se, at det måske er den målgruppe, der bliver åbnet for til sidst. Det synes jeg, statsministerens udtalelser i 21 Søndag på DR bar præg af.

Dokumentation

Sådan gør vi
Hver dag taler journalist på Altinget Social Simon Lessel med Vibe Klarup, der er formand for Rådet for Socialt Udsatte, de socialt udsattes officielle talerør.

Uddrag fra telefonsamtalerne skrives sammen til en dagbog over coronakrisens udvikling på socialområdet.

I de kommende dage kan du derfor læse mere om, hvilke bekymringer for coronavirussen der præger udsatte borgere som hjemløse, prostituerede og stofbrugere. Samtidig vil dagbogen sætte fokus på de nye tiltag, der sættes i værk for at inddæmme coronakrisen, og de eventuelt nye initiativer, der opstår på gadeplan som modsvar på coronavirussens udvikling.

Rådet for Socialt Udsatte er af social- og indenrigsminister Astrid Krag udpeget som bindeled mellem regeringen og organisationer, der arbejder med udsatte. Rådet skal indsamle og videregive organisationernes bekymringer om coronavirussen til ministeren, som dernæst vil tage stilling til eventuelt nye tiltag. Det kan du læse mere om her.


Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00