Vibe Klarups coronadagbog uge 7: "Partnerskaberne er et nybrud i socialpolitikken"

JOURNAL: Vibe Klarup er som formand for Rådet for Socialt Udsatte helt tæt på coronavirussens indflydelse på livet for landets socialt udsatte. Læs hendes dagbog om socialområdets bekymringer og løsninger på coronakrisen hver dag på Altinget Social.

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Simon Lessel
Fakta
Om de tre nye partnerskaber på socialområdet
Som en del af aftalen af 25. April 2020 om initiativer til sårbare og udsatte grupper, etableres tre nye partnerskaber.

De tre partnerskaber har fået til opgave at skabe tryghed blandt udsatte grupper og udvikle nye løsninger på, hvordan ensomhed kan modvirkes.  Partnerskaberne dækker følgende områder, og har deltagelse af disse aktører:

1. 
Partnerskab på området for udsatte børn og unge: Red Barnet, Børns Vilkår, De Anbragtes Vilkår, Dansk Socialrådgiverforening, Socialpæda- gogernes Landsforbund, Dansk Erhverv, KFUM's Sociale Arbejde, Dansk Røde Kors inkl. Ungdommens Røde Kors, Blå Kors, Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), Mødrehjælpen, Psykiatrifonden og Kirkens Korshær, KL, Danske Regioner, Civilsamfundets Brancheforening, Partnerskabet Bevæg dig for Livet (DGI, DIF), Organisationen af Danske Museer/ Det Nationale Netværk af Skoletjenester og Danmarks Biblioteksforening.
 
Red Barnet, Børns Vilkår samt Dansk Røde Kors faciliterer partnerskabet.

2. Partnerskab på området for udsatte voksne: Rådet for Socialt Udsatte, KFUM's Sociale Arbejde, Kirkens Korshær, Blå Kors, Røde Kors, KFUK's Sociale Arbejde, Frelsens Hær, Hus Forbi, SAND, Landsforeningen af Væresteder, SIND, Folkebevægelsen mod Ensomhed, Danmarks Almene Boliger (BL), Selveje Danmark, KL, Danske Regioner, Partnerskabet Bevæg dig for Livet (DGI, DIF), Dansk Live samt Dansk Folkeoplysnings Samråd (DFS).

Rådet for Socialt Udsatte faciliterer partnerskabet.


3. 
Partnerskab på handicapområdet: Danske Handicaporganisationer, Udviklingshæmmedes Landsforbund, Dansk Røde Kors, So- cialpædagogernes Landsforbund, Dansk Socialrådgiverforening, FOA, Landsorganisa- tionen for Sociale Tilbud, Dansk Handicap Idræts-Forbund, Danmarks Idrætsforbund (DIF), DGI, DUF, Folkebevægelsen mod ensomhed, Foreningen af Folkehøjskoler (FFD), Nota (Danmarks Blindebibliotek), KL og Danske Regioner.

Danske Handicaporganisationer og Socialpædagogernes Landsforbund faciliterer partnerskabet.

Partnerskaberne eksisterer ifølge aftalen frem til, at genåbningen af samfundet er gennemført.

Kilde: Social- og Indenrigsministeriet

Fredag 1. maj, kl. 12.31:
Den store aftale om initiativer til udsatte og sårbare grupper er vigtig, fordi Folketinget står sammen om at gøre noget på området. I Rådet for Socialt Udsatte har vi været engageret i en lang række møder med undervisningsministeren og socialministeren om, hvordan de partnerskaber, der indgår som en del af aftalen, kan dannes og hvilken rolle vi skal indtage som tovholder for en af de i alt tre partnerskaber.

Partnerskaberne er et nybrud i socialpolitikken og et bevis på, at der er enighed om behovet for, at vi taler sammen på tværs af sektorerne. Der er simpelthen en politisk efterspørgsel efter, at vi på tværs af de sektorer, der er involveret på socialområdet, fokuserer på, hvad vi har lært af coronakrisen, og hvad der skal til af løsninger, når der skal åbnes op igen. Både løsninger på den korte bane, men også hvilke løsninger, der kan danne grundlag for fremtidig politik på socialområdet.

Det interessante er også, at der på tværs af de tre partnerskaber er aftalt et sektorpartnerskab, hvor vi skal forsøge at kondensere alle anbefalingerne. Det er en interessant vinkel, fordi KL og Regionerne også er markant til stede her.

Dokumentation

Sådan gør vi
Hver dag taler journalist på Altinget Social Simon Lessel med Vibe Klarup, der er formand for Rådet for Socialt Udsatte, de socialt udsattes officielle talerør.

Uddrag fra telefonsamtalerne skrives sammen til en dagbog over coronakrisens udvikling på socialområdet.

I de kommende dage kan du derfor læse mere om, hvilke bekymringer for coronavirussen der præger udsatte borgere som hjemløse, prostituerede og stofbrugere. Samtidig vil dagbogen sætte fokus på de nye tiltag, der sættes i værk for at inddæmme coronakrisen, og de eventuelt nye initiativer, der opstår på gadeplan som modsvar på coronavirussens udvikling.

Rådet for Socialt Udsatte er af social- og indenrigsminister Astrid Krag udpeget som bindeled mellem regeringen og organisationer, der arbejder med udsatte. Rådet skal indsamle og videregive organisationernes bekymringer om coronavirussen til ministeren, som dernæst vil tage stilling til eventuelt nye tiltag. Det kan du læse mere om her.

Fra uge 5 overgår dagbogen til at udkomme én gang om ugen.


Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00