Ny retningslinje skal mindske svimmelhed hos personer med Menières sygdom

Sundhedsstyrelsen udgiver i dag en ny national klinisk retningslinje for behandling af øresygdommen Menières, hvis vigtigste formål er at forebygge og lette svimmelhedsanfald.

Menières er en sygdom i det indre øre, som er kendetegnet ved høretab, spontane svimmelhedsanfald og tinnitus. Høretabet er typisk kun på det ene øre og ledsages af tinnitus samt en trykfølelse i øret. Ved svimmelhedsanfald får patienten en kraftig følelse af, at alt roterer, kvalme og tendens til opkast

Den nye kliniske retningslinje har fokus på behandlingen af Menières, hvor det vigtigste formål er at forebygge og lette de spontane svimmelhedsanfald, personer med Menières bliver ramt af, så anfaldene kommer ned på et niveau i styrke og hyppighed, som patienten kan leve med

”Den nationale kliniske retningslinje for behandling af Menières viser, at der ikke er en bestemt behandlingstype, der er klart at foretrække frem for andre, set ud fra en samlet vurdering af effekt og skadesvirkninger. Derfor er det vigtigt, at patienten og dennes værdier og præferencer bliver inddraget aktivt i beslutningen, når den rette behandling skal vælges.” siger Gry St-Martin, der er afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen.

Der er i retningslinjen kun fundet få videnskabelige studier, som undersøger effekten af Menières behandlingen. Og de studier, der er fundet, viser sparsom behandlingseffekt. Det gælder fx for den medicinske behandling med lægemidlet betahistin mod svimmelhed, hvor den gavnlige effekt er usikker og derfor ikke anbefales anvendt rutinemæssigt.

Den nye retningslinje anbefaler derimod, at man anlægger et dræn i trommehinden og i tillæg hertil overvejer at behandle med overtryksterapi. Hvis det ikke virker, og patienten fortsat er svært påvirket a fsin Menières sygdom, kan andre behandlingstyper overvejes. Eksempelvis behandling med steroider, hvor binyrebarkhormon sprøjtes ind i mellemøret gennem trommehinden. Behandlingen virker muligvis og giver ingen blivende høretab.

Et andet behandlingsalternativ er medicinsk destruktion af balanceorganet i det indre øre med gentamicin. Der er dokumenteret effekt på svimmelhedsanfaldene for denne behandling, men behandlingen kan også i visse tilfælde have alvorlige skadevirkninger i form af blivende høretab.

Se retningslinjen om Menières inkl. bilag

Læs mere

    Politik har aldrig været vigtigere
    Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
    Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser