Det ved vi om finanslov 2019: Regeringen foreslår gratis HPV-vaccination af drenge

FINANSLOV: Gratis HPV-vaccination af 12-årige drenge er et af de forslag, regeringen har med i budgettet, når den torsdag præsenterer sit udspil til finansloven for 2019. Få overblikket over udmeldinger på alle politikområder her:

Kristian Jensen (V) havde den store lommeregner fremme, da han i juni forhandlede med regionerne. De kommende finanslovsforhandlinger kan udløse endnu flere penge til sundhed.
Kristian Jensen (V) havde den store lommeregner fremme, da han i juni forhandlede med regionerne. De kommende finanslovsforhandlinger kan udløse endnu flere penge til sundhed.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Julie Rind Rasmussen

Torsdag 30. august klokken 11.00 i Finansministeriet præsenterer finansminister Kristian Jensen (V) regeringens udspil til en ny finanslov for 2019.

Men allerede nu har forskellige ministerier budt ind med op til flere forslag til finansloven, og flere kommer til hver dag.

Se listen herunder for at få et overblik over, hvad der er blevet foreslået indtil nu.

Dokumentation

Gratis HPV-vaccination af drenge

Piger kan allerede som en del af børnevaccinationsprogrammet få gratis HPV-vaccination, som blandt andet beskytter mod livmoderhalskræft.

Vaccinen menes også at beskytte mod endetarmskræft og kræft i penis, mund og svælg, og Sundhedsstyrelsen besluttede i januar 2018 at tilbyde gratis HPV-vacciner til bi- og homoseksuelle mænd i alderen 15 til 19. Tilbuddet gælder i 2018 som en forsøgsordning.

Hos Sundhedsstyrelsen er der nedsat en arbejdsgruppe, der er i gang med at vurdere HPV-vaccination af drenge. Regeringen har imidlertid valgt ikke af afvente arbejdsgruppens indstilling, men har allerede nu stillet forslag om at afsætte midler på finansloven, så pengene er klar fra den 1. juli 2019.

Både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har ifølge en artikel i Jyllands-Posten meldt sig som tilhængere af forslaget.


0:000:00