S vil afskaffe regeringens sparekrav på velfærden

ØKONOMI: Det skal være slut med de årlige nedskæringer af kommunernes bevilling til velfærd. Det mener Socialdemokratiet, der er klar til at tage livet af den sidste rest af det udskældte kommunale omprioriteringsbidrag.

Socialdemokratiet vil sætte en stopper for kravet om, at kommunerne hvert år skal aflevere en halv milliard kroner til statskassen. Hvis de får regeringsmagten.
Socialdemokratiet vil sætte en stopper for kravet om, at kommunerne hvert år skal aflevere en halv milliard kroner til statskassen. Hvis de får regeringsmagten.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Kim Rosenkilde

Kommunerne skal have udsigt til flere og ikke færre penge til at drive plejecentre, daginstituioner og folkeskoler.

Det er budskabet fra Socialdemokratiet, der først tøvede, men nu melder sig parat til at afskaffe et krav om, at kommunerne hvert år skal aflevere en halv milliard kroner til statskassen. 

Kravet indgår i finanslovsaftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti.

”Den minusvækst vil vi stoppe. År for år for år udhuler man vores velfærdssamfund. Det går ikke mindst ud over vores vuggestuer og ældrepleje, som der er et enormt pres på i øjeblikket,” siger Socialdemokratiets kommunalordfører, Magnus Heunicke.

Den mekanisme trækker gulvtæppet væk under kommunerne hvert eneste år. Og det kommer vi ikke til at fortsætte.

Magnus Heunicke (S)
Kommunalordfører

Presset på kommunerne kommer ifølge Socialdemokratiet fra de såkaldte udgiftslofter, der hvert år skærer en halv milliard kroner af kommunernes økonomiske ramme til velfærd. Det er den øvelse, Socialdemokratiet vil lægge i graven.

”Indholdet af de udgiftslofter er vi lodret imod. Den mekanisme trækker gulvtæppet væk under kommunerne hvert eneste år. Og det kommer vi ikke til at fortsætte,” siger Magnus Heunicke.

DF: Socialdemokratisk hykleri
Han er forundret over, at Dansk Folkeparti har kunnet indgå en finanslovsaftale med tilhørende udgiftslofter, som lægger op til at trække tre milliarder kroner ud af kommunernes økonomi de kommende fire år.

I Dansk Folkeparti er der kun hovedrysten tilovers for den kritik. Det er helt ”på månen” at tale om minusvækst, når der afsættes flere penge til velfærd i 2019, mener partiets finansordfører René Christensen.

”Det er hyklerisk af Socialdemokratiet, som jo selv havde minusvækst på de offentlige budgetter, da de sidst sad i regeringen,” siger René Christensen.

Læs resten af Dansk Folkepartis reaktion på Socialdemokratiets melding i den fulde artikel på Altinget: kommunal.

 

Læs også

Dokumentation

Fra omprioriteringsbirag til effektiviseringsprogram

Med aftalen om kommunernes økonomi for 2017 (indgået 2016) blev det såkaldte kommunale omprioriteringsbidrag erstattet af et moderniserings- og effektiviseringsprogram (MEP).

Programmet betyder, at kommunerne hvert år skal effektivisere driften for 1 milliard kroner. Halvdelen af de frigjorte midler bliver som udgangspunkt i den kommunale økonomi, hvor de kan indgå som finansiering i de årlige økonomiaftaler.

De resterende 500 millioner kroner overføres hvert år til staten og kan bruges til prioriteringer "bredt i den offentlige sektor." Det vil sige, også til at finansiere initiativer uden for den kommunale sektor.

Konkret overdrages pengene til staten ved, at kommunernes udgiftslofter årligt reduceres med 500 millioner kroner.

Af aftalen om finansloven for 2019 fremgår:

"Regeringen og Dansk Folkeparti er enige om at stemme for lovforslag om ændrede udgiftslofter for 2019-2022 og lovforslaget om udgiftslofter for 2022 (nyt fjerde år) med tilhørende ændringsforslag, som følger af Aftale om finansloven for 2019 samt politiske aftaler vedtaget i tilknytning hertil."

Kommunernes endelig økonomi fastlægges i forbindelse med de årlige økonomiforhandlinger mellem KL og staten og med finanslovenes bevillinger.

Med økonomiaftalen 2019 blev kommunernes bevilling til service løftet med 1,7 milliarder kroner i forhold til årets udgiftsloft. Det reelle løft af kommunernes driftsbevilling lød imidlertid på 1,2 milliarder kroner, fordi udgiftsloftet var reduceret med de 0,5 milliarder kroner i forhold til driftsbevillingen for 2018.

Forslag til udgiftslofter for kommunerne
(mia. kr.)
2019 2020 2021 2022
252,3 251,8 251,3 250,8
Kilde: Finansministeriet

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

0:000:00