Politisk Stuegang: En langtfra færdig reform

POLITISK STUEGANG: Sundhedsreformen har mange løse ender, men giver mere magt til Sundhedsstyrelsen, vurderer eksperterne i Politisk Stuegang. Og så er der kras kritik af politikernes ageren i ME-sagen. 

Eksperterne i Politisk Stuegang og vært Ole Toft smager på en kinesisk hostesaft under optagelserne.
Eksperterne i Politisk Stuegang og vært Ole Toft smager på en kinesisk hostesaft under optagelserne.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Signe Løntoft

Abonner på podcasten via iTunes her og Soundcloud her.

Sundhedsstyrelsen får mere magt med regeringen og Dansk Folkepartis forlig om en sundhedsreform. Til gengæld er det uvist, hvor meget indflydelse og handlekraft de 21 sundhedsfællesskaber får. 

Det vurderer eksperterne i denne udgave af Politisk Stuegang.

"Efter min mening er det en naiv forestilling, at Sundhedsstyrelsen kan lave retningslinjer for alt det, vi har behov for i det nære sundhedsvæsen," siger Leif Vestergaard Pedersen.

Han mener, at der med forslaget om en kvalitetsplan lægges op til "en central styring af sundhedsvæsenet, vi aldrig har set før". 

Programmets faste panel, Leif Vestergaard Pedersen og Torben Mogensen, er denne gang suppleret med en gæst udefra, nemlig projektchef og sundhedsforsker Sidsel Vinge fra Vive.

Hun er ikke betænkelig ved kvalitetsplanen – så længe Sundhedsstyrelsen holder sig til faglige retningslinjer:

"Så kan man lade det være op til den enkelte kommune at finde ud af, hvordan man implementerer det," siger hun.

Reformens mange udvalg 
I dagens program går deltagerne i dybden med en lang række elementer i sundhedsreformen og analyserer, hvad den nye struktur vil betyde for forskellige patientforløb.

Der er dog en hel del, der er uvist, bliver eksperterne enige om. Ikke mindst hvad angår kommunernes indflydelse i de 21 sundhedsfællesskaber:

"Hvis man skal være grov, kan man sige, at det her er en skitse til en reform," siger Sidsel Vinge, med henvisning til at hun har optalt 10 forskellige udvalg og undersøgelser, der skal sættes i gang som en del af reformen.

"Det bliver en meget lang proces. Nogle af de tidsfrister, der står i rapporten, er helt urealistiske," tilføjer hun.

Alle tre eksperter erklærer sig imidlertid meget enige i selve behovet for at sætte fokus på og skabe sammenhæng i det nære sundhedsvæsen.

"Skismaet kommer til at stå mellem, om vi skal have politisk ledede regionsråd eller et embedsmandssystem. Men hovedlinjen med fokus på det nære sundhedsvæsen kommer til at køre, uanset hvilken regering vi får," mener Torben Mogensen.

Månedens hjerneblødning og genistreg
Mod slutningen af programmet diskuterer deltagerne som altid, hvad der kandiderer til prisen for Månedens hjerneblødning og Månedens genistreg.

Torben Mogensen mener, sundhedsminister Ellen Trane Nørbys gentagne angreb på regionerne er en hjerneblødning.  

"Det er uhørt efter min mening," siger han.

Leif Vestergaard Pedersen uddeler til gengæld Månedens genistreg til regionsrådsformand Stephanie Lose (V) for at få samtlige kommuner i Region Syddanmark til at slutte op om arbejdet for en røgfri fremtid.

"Når man kender kommunerne i det område, ville man ikke have troet, at det lige var dem, der gik forrest," siger han.

Eksperterne ender med at kåre politikernes indblanding i ME-lidelsens diagnosekode som den ultimative hjerneblødning. Det beskrives som "helt sort", "dybt skadeligt" og "uanstændigt" – og som en nedvurdering af psykisk sygdom:

"Det ene øjeblik siger de, at nu vil de prioritere psykisk sygdom. Det næste øjeblik udskammer de psykisk syge ved at sige, at denne sygdom er for fin til at være i denne kategori," siger Torben Mogensen.

Leif Vestergaard Pedersen mener desuden, at politikerne er med til at bakke op om en rabiat kritik af professor Per Fink, der er leder af Forskningsenheden for Funktionelle Lidelser i Aarhus.

"Jeg bliver bedrøvet over og bekymret for, at Folketinget kommer til at fylde benzin på bålet i forhold til det store stykke arbejde, Per Fink og hans folk laver," siger han.

Det taler Ole Toft også med sine gæster om i dette program:

  • Kommunale akutteams
  • Patient- og pårørenderåd
  • Nyt behandlingsråd
  • Flere ambulancer og lægebiler
  • Fysioterapi uden henvisning
  • Camilla Rathcke til Sundhedsstyrelsen – og andre navnenyheder fra sundhedsverdenen
  • Sagen om sygeplejersken fra Nykøbing Falster, der er dømt for drabsforsøg – og hvad ledelsen stiller op, når de konstaterer bekymrende adfærd hos personalet
  • Behandlingen af ME-patienter.

Abonner på podcasten via iTunes her og Soundcloud her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Leif Vestergaard Pedersen

Formand, Det Etiske Råd, formand, epilepsihospitalet Filadelfia
cand.oecon. (Aarhus Uni.)

Torben Mogensen

Formand, Lungeforeningen og Rådet for Lægemiddelovervågning, professor, Lanzhou University i Kina
cand.med. (1981), speciallæge i anæstesiologi (1991), dr.med. (1995), b.sc. i filosofi (2012)

0:000:00