Gumpetunge kommuner har godt fat i sundheden

NYHED: Kommunerne er kommet godt i gang med forebyggelse og sundhed efter det første år med ansvaret. Men det går for langsomt og der mangler fælles standarder, lyder vurderingerne.
Kommunerne har blandt andet satset på KRAM- faktorerne for bedre kost og mere motion og forebyggelse af rygning og alkohol. Og kommunerne har overvejende klaret det første år med sundhedsopgaver godt.
Kommunerne har blandt andet satset på KRAM- faktorerne for bedre kost og mere motion og forebyggelse af rygning og alkohol. Og kommunerne har overvejende klaret det første år med sundhedsopgaver godt.Foto: Aalborg Kommune
Anders Heissel

Mange kommuner gør det godt, men det er altså mange ting, der ligger og venter. Nogle kommuner er tunge i røven, og som eksempelvis ikke kan se fordelen i at ansætte en praksiskonsulent, der skal formidle kontakten mellem kommunen, lægerne og sygehusene, så patienterne ikke falder ned mellem to stole.

Dorthe Halkjær
Formand for kommuneudvalget i Lægeforeningen
Fakta

Kommunernes sundhedsopgaver siden 1. januar 2007:

  • De skal fremme sundheden og forbygge sygdomme
  • De skal tilbyde genoptræning og sikre blandt andet behandling for alkohol- og narkotikamisbrug.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

For næsten et år siden blev en lang række sundhedsopgaver puttet ned i kurven hos landets 98 kommuner. Og efter det første år med ansvar for blandt andet forebyggelse har kommunerne gjort det godt, men der mangler fælles fodslag for, hvilke metoder der virker og enkelte kommuner er for "tunge i røven", lyder vurderingerne.

Fra Sundhedsstyrelsen har centerchef i Center for Forebyggelse, Else Smith, fulgt kommunerne nøje og har overvejende en god fornemmelse i maven, når hun kigger på resultatet efter det første år.

"Mit indtryk er, at kommunerne har taget opgaverne seriøst og er kommet godt i gang. Men det er masser af arbejde endnu i kommunerne blandt andet omkring, hvordan opgaverne bliver løst og ikke mindst, hvordan opgaverne skal prioriteres," siger Else Smith.

0:000:00