Markant stigning i antallet af overvægtige børn og unge

NYHED: Ny analyse fra Fødevareinstituttet viser, at 40.000 flere danske børn og unge er blevet overvægtige fra 1995 til 2000-02.
Ændringer i børn og unges kost- og aktivitetsvaner kan forklare en stor del af stigningen.
Ændringer i børn og unges kost- og aktivitetsvaner kan forklare en stor del af stigningen.Foto: colourbox.com
Christian Juhl Mølgaard

Det er væsentligt at forebygge overvægt og fedme ved at fremme sunde kost- og aktivitetsvaner blandt børn og unge.

Jeppe Matthiessen
Forsker, DTU Fødevareinstituttet
Fakta

Antal overvægtige 4-18 årige: 
1995: 96.500
2000-02: 136.500


Kilde: DTU Fødevareinstituttet

En ny analyse fra DTU Fødevareinstituttet baseret på data fra De Nationale Kostundersøgelser viser, at forekomsten af overvægt blandt de 4-18 årige er steget fra 10,9 pct. i 1995 til 14,4 pct. i 2000-02.

Det svarer til, at 40.000 flere børn og unge er blevet overvægtige i Danmark i løbet af 7 år. Blandt de 7-10 årige piger er der flest overvægtige - mere end hver femte 7-10 årige pige er overvægtig i 2000-02.

Jeppe Matthiessen fra DTU Fødevareinstituttet mener, at det reelle antal sikkert er større, da analysen er baseret på de 4-14 åriges forældres oplysninger om højde og vægt og de 15-18 åriges egne oplysninger.

Årsag skal findes i ændring af vaner
"Årsager til den stigende forekomst af overvægt indgår ikke i denne analyse, men andre resultater fra De Nationale Kostundersøgelser tyder på, at ændringer i børn og unges kost- og aktivitetsvaner kan forklare en stor del af stigningen," siger Jeppe Matthiessen i en pressemeddelelse.

Fra 1995 til 2000-01 er de 4-14 åriges indtag af slik, chokolade samt sukkersødede sodavand steget med henholdsvis 30 pct. og 38 pct. Desuden er de 4-18 åriges indtag af fastfood som pizza, burgere og pølser steget med 33 pct. fra 1995 til 2000-04.

"I samme periode er portionsstørrelserne af produkter med et højt sukker- og fedtindhold som slik, chokolade og sodavand samt fastfoodmenuerne blevet større. Det er sandsynligvis en af hovedårsagerne til, at børn og unge spiser væsentligt mere slik, chokolade og fastfood og drikker mere sodavand," siger Jeppe Matthiessen.

Samtidig er aktivitetsniveauet blevet mindre blandt børn og unge i undersøgelsesperioden. Børn og unge bruger mere tid på stillesiddende aktiviteter som tv og computer. Dobbelt så mange børn bliver kørt i bil til og fra skole og 30 pct. færre cykler til og fra skole.

Forebyggelse er altafgørende
Når børn og unge bliver overvægtige, kan det få store personlige og økonomiske konsekvenser. Overvægt kan være forbundet med mobning og lavt selvværd, og der er en tendens til, at overvægt og fedme følger med ind i voksentilværelsen med øget risiko for blandt andet type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

En ny undersøgelse fra Institut for Sygdomsforebyggelse, Center for Sundhed og Samfund viser, at et højt BMI i barndommen er forbundet med øget risiko for hjerte-kar-sygdomme i voksenlivet - også selvom man ikke bliver ved med at være overvægtig som voksen.

Nyere økonomiske beregninger viser endvidere, at fedme koster samfundet over 14 mia. kr. om året i sygehusindlæggelser og sygefravær.

"Det er derfor væsentligt at forebygge overvægt og fedme ved at fremme sunde kost- og aktivitetsvaner blandt børn og unge", understreger Jeppe Matthiessen.

0:000:00