De socialt udsatte glemmes i sundhedsindsats

NYHED: Kommunerne er godt i gang med at forebygge og fremme danskernes sundhed, men de mangler de udsatte danskere.
Foto: colourbox.com
Maria Dalby

Det er vigtigt at få en politik på udsatte-området. Og det er vigtigt, at det kommer med fra begyndelsen af arbejdet med sundhed. Det er langt sværere at få det implementeret, hvis det først kommer med hen ad vejen.

Preben Brandt
Formand for Rådet for Socialt Udsatte
Fakta
71 pct. af kommunerne svarer, at de har behov for mere viden, når det gælder indsatsen for de udsatte grupper. Det er den gruppe, hvor flest kommuner svarer, at de har brug for mere viden.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Mens kommunerne roses for deres generelle indsats for at forbedre danskernes sundhed, så kniber det med at nå de socialt udsatte grupper. Kommunerne peger selv på, at de ikke ved, hvordan opgaven skal gribes an.

Men den går ikke, mener formanden for Rådet for Socialt Udsatte.

"Vi har allerede lavet en undersøgelse af sundheden blandt de socialt udsatte. Den er fin til inspiration og er et godt sted at begynde," siger Preben Brandt.

Dokumentation

Sundhedsstyrelsen har lavet en kortlægning af, hvordan det går med indsatsen på forebyggelsesområdet i landets kommuner.

Kommunerne, som siden 2007 har haft ansvaret for forebyggelse og sundhedsfremme, er især aktive, når det gælder rygning, fysisk inaktivitet og usund kost. Også forebyggelse af overvægt og kronisk sygdom bliver prioriteret i stort set alle kommuner. Lidt færre af kommunerne har aktiviteter i forhold til alkohol.

Tendensen er, at de store kommuner er kommet længst med at føre de nye tilbud ud i livet. Tobak er det område, hvor kommunerne er kommet længst. Ca. halvdelen af dem angiver, at deres indsats på tobaksområdet er fuldt implementeret.

Kortlægningen viser, at to tredjedele af kommunerne har vedtaget en sundhedspolitik, og ca. hver femte er i gang med udarbejdelsen.

De fleste sundhedspolitikker indeholder en beskrivelse af kommunens overordnede værdier, opgaver og kommende aktiviteter. Derimod har mindre end en tredjedel af kommunerne opstillet målbare målsætninger for aktiviteterne.

Kortlægningen er gennemført i januar 2008.

KL, Gladsaxe Kommune, Fredericia Kommune, Odense Kommune, Sund By Netværket samt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har været tilknyttet projektet.


0:000:00