V: Svineri at hjertepatienter fortsat venter

NYHED: Ingen kan rigtig forstå, hvorfor hjertepatienterne stadig venter. Venstres sundhedsordfører kalder det svineri.
Foto: Colourbox.com
Maria Dalby
Foto: Altinget.dk

Regionerne kan jo ikke gøre andet end at efterkomme det, der er blevet vedtaget. Det vil sige, at de skal efterleve behandlingsgarantien, der betyder, at alle skal behandles uanset lidelse. Det vil sige, at en åreknude for regeringen er lige så vigtig som en hjertepatient.

Orla Hav
Socialdemokratisk medlem af Sundhedsudvalget
Fakta

15.000 hjertepatienter venter

Tre måneder efter, at konflikten mellem Sundhedskartellet og Danske Regioner er slut, venter mere end 15.000 danskere stadig på at få stillet en hjertediagnose eller blive behandlet for deres hjertesygdom. Det fremgår af en ny rundspørge blandt alle 42 medicinske og kirurgiske hjertekarafdelinger, som Hjerteforeningen har gennemført i slutningen af juni. Dermed venter lige så mange danskere på at blive undersøgt eller behandlet for en hjertesygdom, som før strejken trådte i kraft i foråret.


Kilde: Hjerteforeningen
"Det er noget værre svineri. Det udvidede frie sygehusvalg står ved magt, frem til Folketinget har besluttet noget andet." Så kontant er meldingen fra Venstres sundhedsordfører Birgitte Josefsen, der kun har undren til overs for, at regionerne fortsat ikke har fået styr på deres ventelister til hjertebehandling og forundersøgelser.

"Regionerne har et gevaldigt problem. Patienterne har krav på at få vejledning om deres behandlingsmuligheder og dermed blive henvist til behandling et andet sted, når ventelisterne er længere end fire uger. Bent Hansen har selv udtrykt tilfredshed med økonomiaftalen - de må jo sige, hvis de ikke kan leve op til aftalerne," siger hun.

Regeringen og Dansk Folkeparti afsatte på sidste års finanslov 150 mio. kr. til at få lavet pakkeforløb til hjertepatienterne, og de skal træde i kraft fra 1. januar 2009. Men selvom pakkerne er på vej, og området har nydt ekstra politisk opmærksomhed gennem det sidste år, så er ventelisterne vokset.

Der skal gøres noget nu
"Selvom politikerne har vedtaget at indføre pakkeforløb for hjerte-kar-patienter fra årsskiftet, må vi løse de lange ventetider nu, så tusindvis af alvorligt syge danskere ikke havner i en urimelig situation uden tilbud om behandling," siger Peter Clemmensen, der er formand for Hjerteforeningen.

Foreningen har lavet deres egen undersøgelse af ventetiderne, som de også gjorde i januar i år. Og den viser, at ventetiden for forundersøgelse af hjertepatienter er på op til 45 uger. En stigning på 20 uger fra januar.

Ved DF er sundhedsordfører Liselott Blixt også forarget over, at hjertepatienterne ikke kommer hurtigere til.

"Udmeldingen har så mange gange været fra regionerne, at nu manglede de penge til det og det område. Og så har de fået ekstra penge. De sidder jo selv og forhandler økonomien med sundhedsministeren. Enten kører de sundhedsvæsnet, ellers må vi arbejde på at nedlægge dem," siger hun.

En garanti skal følges op
Men helt så enkelt mener Socialdemokraterne ikke, at det er.

"Regionerne kan jo ikke gøre andet end at efterkomme det, der er blevet vedtaget. Det vil sige, at de skal efterleve behandlingsgarantien, der betyder, at alle skal behandles uanset lidelse. Det vil sige, at en åreknude for regeringen er lige så vigtig som en hjertepatient," siger Orla Hav, medlem af Folketingets Sundhedsudvalg.

Han understreger, at regionerne ikke har haft fri råderet til at bestemme, hvem der skulle behandles, men at det kan ske nu, hvor behandlingsretten suspenderes. Han afviser også, at regionerne kunne få flere midler, hvis de bad om det.

"Regeringen siger, at regionerne skal leve op til garantien. Men de giver dem ikke penge nok, til at det kan lade sig gøre. De er skingrende skøre. Regeringen følger en dagsorden, hvor de bilder folk ind, at alt kan lade sig gøre, men når det kommer til stykket, så afsætter de ikke ressourcerne til det."

Det var ikke muligt at få en kommentar fra Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner.

0:000:00