Debat

Ros til V-forslag om lettere receptudskrivning

DEBAT: Formanden for PharmaDanmark roser V-forslag om at lade andre faggrupper udskrive recepter. Der er behov for nytænkning, hvis lægerne skal have tid til at tage sig af de mange patienter, skriver han.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Steffen Bager
Formand for PharmaDanmark - akademikere på lægemiddelområdet

Lørdag formiddag. Lægen er på weekend, og der er ikke flere tabletter til min astma! Skadestue? Måske lidt overdrevet. Lægevagt? Måske, men det tager tid fra dem, der virkelig behøver det. Hvorfor skal travle læger bruge tid på at udskrive medicin til patienter, som har fået det samme præparat i årevis?

Venstres forslag om at lade sygeplejersker få mulighed for i visse tilfælde at udskrive en recept er derfor oplagt god. Hvis fremtidens sundhedsvæsen skal klare de mange udfordringer, så skal de faglige ressourcer udnyttes bedst muligt - også den store faglige ekspertviden hos landets apoteksfarmaceuter.

Ikke alle skal kunne udskrive men...
Der er ikke tale om alle sygeplejersker og alle farmaceuter, men man skal turde tænke nyt, hvis der både skal findes ressourcer til de mange nye patienter og de mange nye behandlinger.

Det er oplagt at bruge de lægemiddeleksperter, som allerede er til stede på landets apoteker, og som gennem deres uddannelse har en stor og bred viden om lægemidler.

Steffen Bager
Formand for PharmaDanmark - akademikere på lægemiddelområdet

Derfor må man se på standardbehandlingerne, hvor patienterne har fået samme lægemiddel i flere år, og hvor behandlingen skal vedligeholdes.

"Lægemiddelområdet er komplekst, og patienterne får ofte mange lægemidler, der kan påvirke hinanden," lyder modargumentet fra lægerne. Ja, vel er lægemiddelområdet komplekst, men det er netop derfor, det er klogt at inddrage yderligere ekspertviden.

Det er oplagt at bruge de lægemiddeleksperter, som allerede er til stede på landets apoteker, og som gennem deres uddannelse har en stor og bred viden om lægemidler. Og som derfor ikke er forskrækkede over at håndtere patienter, som får mange forskellige lægemidler.

Måske skal lægen ikke se alle receptfornyelser
Faktisk er det formentlig på den lange bane umuligt ikke at inddrage flere eksperter, hvis man vil kvalitetssikre behandlingerne. Det handler ikke om at bryde monopoler eller om faggrænser. Det handler om at plukke de lavthængende frugter og øge patientsikkerheden, øge samarbejdet og frigive ressourcer til de mere komplicerede tilfælde.

Receptfornyelser på p-piller behøver måske ikke at skulle over en læge hver gang, blodtryksbehandlingen eller astmabehandlingen vel heller ikke hver gang - så længe der er klare og veldefinerede grænser for, hvad andre end lægerne må.

Patienterne skal stadig til kontrol hos lægerne med mellemrum, lægerne har ansvaret for diagnosen og den overordnede behandling, og der skal måske f.eks. indføres krav om særlig efteruddannelse på mere komplicerede områder.

Bundlinjen er bare stadig, at vi i det danske samfund skal udnytte ressourcer og faglig viden bedst muligt og turde diskutere fordomsfrit, hvordan vi gør det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulla Astman

Kontorchef, HK Nordjylland, fhv. regionsrådsformand (S), Region Nordjylland
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1996)

Steffen Bager

Farmaceut, Lægemiddelstyrelsen, fhv. formand, Pharmadanmark
cand.pharm. (Danmarks Farmaceutiske Højskole 1983)

0:000:00