Wier: Myte at danskerne automatisk får tre ekstra leveår

NYHED: Forebyggelseskommissionen slår fast, at regeringens mål om tre ekstra leveår er ambitiøst. Nye beregninger viser nemlig, at levetidsfremgangen falder kraftigt. Forsker betegner beregningerne for useriøse.
Foto: Altinget.dk
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Uden at røre en finger vil danskerne gennemsnitligt få tre leveår mere i løbet af et årti. Derfor er regeringens målsætning klart uambitiøs, lyder kritikken fra nogle politikere og eksperter.

Formand for Forebyggelseskommissionen Mette Wier mener, at kritikerne gør den fejl at hæfte sig ved en tiårig periode fra 1996 og ti år frem. I denne periode hentede danskerne nemlig 2,4 ekstra leveår i gennemsnit.

Men til rapporten fik kommissionen lavet beregninger, der viser, at denne udvikling er gået i stå, når man ser på udviklingen fra 2006 til 2007.

De gode år er forbi
Fortsætter den tendens, så står danskerne kun til at øge middellevetiden med 0,6 år fra 2008 til 2018.

Beregningerne hviler på analyser, som analyseinstitutionen DREAM og Forebyggelseskommissionen foretog i deres arbejde med at udarbejde de 51 anbefalinger til regeringen.

"Vi er enige i, at middellevetiden vil stige lidt automatisk, blandt andet fordi der hele tiden kommer nye behandlingsmuligheder. Men vores nye fremskrivning viser jo, stigningen i middellevetiden flader helt ud, så man kun vinder et ekstra halvt år over næste årti. Derfor er målet om tre ekstra leveår i den periode meget ambitiøst," siger Mette Wier.

Hun forklarer videre, at hun ikke ved, hvad denne opbremsning i leveårs-fremgangen skyldes, idet tallene for den kedelige udvikling endnu er helt nye.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00